Dermed ble det en lite lystig avslutning på det ukelange Mexico-oppholdet for trondheimsordføreren.

- Jeg var veldig innstilt på at det kunne bli en ny runde med VM-søknad. Det slaget tar jeg ikke så hardt. Dette er egentlig verre. Det er klart at det svekker strategien vår om å ha flere hovedkontor i Trondheim for store nasjonale selskaper, sier Ottervik til Adresseavisen på FIS-kongressens hotell i Cancún.

LES SAKEN: - Et veldig dårlig signal

Ser logikken

Det norske oljeselskap ASA og BP Norge fusjonerer. Det nye selskapet skal hete Aker BP ASA. Hovedkontoret skal ikke lenger ligge i Trondheim. Det flyttes til Fornebu.

- Jeg ser logikken i selskapsdannelsen, at det er med på å sikre selskapets utvikling og kan føre til at det blir en betydelig aktør i det norske markedet, sier Ottervik.

- Er dette slutten på Trondheims oljeeventyr?

- Det tror jeg ikke, fordi de tunge teknologimiljøene fortsatt ligger i Trondheim. Vi kommer fortsatt til å være en viktig premissleverandør på forskning og utvikling. Statoil har sitt hovedsete for forskning i Trondheim. Jeg tror at norske myndigheter fortsatt vil bidra til å spre oljeaktiviteten utover hele landet.

LES SAKEN: Det norske slår seg sammen med BP og flytter hovedkontor fra Trondheim

Våknet til SMS

Ottervik fikk nyheten da hun våknet i Mexico fredag morgen. Cancún ligger sju timer bak norsk tid.

- Jeg fikk vite det da jeg fikk en tekstmelding fra Adresseavisen, med beskjed om at jeg måtte ringe hjem. Da måtte jeg sette meg inn i hva dette er for noe. Jeg må ta forbehold, for jeg har foreløpig bare lest pressemeldingen og medieomtale om saken. Det er helt åpenbart at selskapsdannelsen styrker konkurranseposisjonen for selskapet.

Ottervik bruker uttrykket «leit» når hun skal beskrive hva fusjonen betyr for Trondheim.

- Det norske har hatt hovedkontor i Trondheim, selv om det er mulig å diskutere hvor mye det har vært hovedkontor, hvor mange funksjoner som reelt sett har ligget i Trondheim.

Olje- og energiminister Tord Lien har slått fast at driftsorganisasjonen til Det norskes Ivar Aasen-felt skal ligge i Trondheim. Ved oppstart i høst vil rundt 60 arbeidsplasser være knyttet til det. I dag jobber rundt 200 ved Det norskes hovedkontor på Torvet i Trondheim.

Har vært urolig lenge

Ottervik har tidligere engasjert seg tungt i denne saken, for å hindre at arbeidsplasser i Trondheim skulle forsvinne.

- Fryktet du at dette skulle bli utfallet?

- Jeg har vært urolig lenge på hvilke trekk som ville komme i neste runde. Det har ligget litt kortene at det kom til å bli flere trekk, sier Ottervik, som har tatt denne lærdommen av det som har skjedd:

- Vi skal være mer påpasselig i forbindelse med tildelingene og sørge for at vi har klare føringer på hvor driftsorganisasjonene skal være. Det er en lærdom av det som har skjedd i saken tidligere. At vi må være mye mer på for å få Stortingets tydelige føringer på hvordan ting skal ligge.