Kreftregisteret presenterte mandag årsstatistikk for antallet krefttilfeller i Norge i 2013. Ett av funnene er at det eksisterer et tydelig nord-sør skille i forekomst av hudkreft i Norge.

Ikke overraskende er det befolkningen i sørøstlige strøk og Rogaland som topper hudkreftstatistikken, mens fylker med dårlig sommervær, som Nord-land, Troms, og Finnmark, har betydelig lavere forekomst av hudkreft i enn i resten av landet.

Trøndelag skiller seg ut

– Unntaket er de to trønderfylkene. Her er forekomsten av føflekkreft like høy som i Sørøst-Norge. Forklaringen er sannsynligvis solreiser og solariebruk, sier Trude Eid Robsahm i Kreftregisteret i en pressemelding.

At tall fra Kreftregistret viser en høy forekomst av tilfeller av føflekkreft i Nord- og Sør-Trøndelag kommer ikke som noen overraskelse for overlege Kristin Ryggen ved St. Olavs Hospital.

– Vi har registrert en økning i antallet pasienter, men at trøndelagsfylkene skiller seg ut fra nabofylker, som Møre- og Romsdal, har jeg ingen forklaring på. Det har ikke vært slik før, sier Kristin Ryggen.

Syden

Hun viser til at intens soling i korte perioder, slik som ferier og helger, kan være skadelig.

– Vi har jo samme breddegrad som før, så en mulig forklaring kan være turer til Syden. Her i Trøndelag er det kort vei til Værnes med fly som lett kan ta deg til sol og sommer, men dette blir bare spekulasjoner, sier hun.

Ved St. Olavs Hospital har de spesielt merket en økning i antallet pasienter som kommer til poliklinisk behandling. Det har skjedd over en periode på fem år.

– De kommer hit for å få en vurdering av pigmenterte for-andringer i huden, og er sendt til sykehuset av fastlegen, sier overlegen.

I tillegg har de stadig flere pasienter som må følges opp gjennom hyppige kontroller.

– Det er nødvendig med hyppige kontroller for å kunne gi et godt behandlingstilbud hvis kreften sprer seg, sier Ryggen.

Økningen i antall pasienter med føflekkreft merkes også blant de som behandler føflekkreft, som plastikkirurgene, hudlegene og kreftlegene.

Kystfylker

Ifølge de ferske tallene fra Kreftregistret er det menn og kvinner i kystfylkene fra Østfold til Rogaland som har størst risiko for å få hudkreft.

Forekomsten av føflekkreft, som er den mest alvorlige formen for hudkreft, er alarmerende høy i Vestfold og Rogaland for både menn og kvinner.

Det er tre ganger så høy risiko for å få føflekkreft hvis du bor i Vestfold sammenlignet med Finnmark.

Passert lungekreft-topp

30 401 nordmenn fikk kreft i 2013. I de største byene, blant dem Trondheim, får færre menn lungekreft enn før.

De nye tallene fra Kreftregisteret, som ble publisert mandag, viser at prostatakreft, lungekreft og brystkreft fortsatt er de mest vanlige kreftformene.

Samtidig viser tallene at det stadig er flere kreftoverlevere. Ved utgangen av 2013 var det mer enn 232 000 nordmenn som på ett eller annet tidspunkt hadde fått minst én kreftdiagnose, og som fortsatt var i live.

– Vi kan være vitne til et tidsskille. Det samlede tallet på lungekrefttilfeller blant kvinner og menn har steget år for år, helt siden 1990-tallet. Men i 2013 var tallet for menn lavere enn året før, sier forsker Tom Grimsrud ved Kreftregistret.

Trenden er tydeligst i Oslo og Akershus, men forskerne ser tilsvarende mønster i byer som Bergen, Trondheim og Tromsø.

Tom Grimsrud sier til Adresseavisen at denne nedgangen mest sannsynlig skyldes at menn i byene slutter å røyke. Kvinnenes startet senere å røyke enn menn, så selv om det er noen tegn til avflating gjennom siste femårsperiode lar nedgangen foreløpig vente på seg.

Prostatakreft er den kreftformen som rammer flest i Norge, og det har vært en betydelig økning i forekomst av prostata-kreft de siste tiårene. Prostata-kreft sto for 29 prosent av alle krefttilfellene blant menn og 16 prosent av all kreft i Norge i 2013.

Trude Robsahm i Kreftregisteret.