De tre pendlerforeningene, Fosen pendlerforening, Trondheimsfjord pendlerforening og Trafikkantforeningen i Vanvikan, krever særbehandling på linje med rutebusser og utrykningsfartøy når de reiser med hurtigbåt og ferje over Trondheimsfjorden.

Ikke sammenslåing

I et notat fra møtet mellom de to foreningene i Rissa og Vanvikan denne uken foreslår også Fosen Pendlerforening en sammenslåing av to av foreningene for å bedre tilbudet for de som pendler til og fra Rissa og Vanvikan.

Forslaget om sammenslåing blir det neppe noe av nå, ifølge Frøydis Aksnes, leder av Trafikkanforening Trondheim-Vanvikan. Men hun støtter kravet om førsteretten på ferje og båt.

- Vi skal ha møte om dette i dag. Vi har mye felles med Fosen Pendlerforening, men vi er også ulike. Vi bor i to ulike fylker, har fokus på ulike samband. Vi er ikke interessert i sammenslåing nå, men formelt samarbeid er aktuelt, sier Asknes.

Enige om forkjørsrett

Hun sier de har mye mer til felles med Trondheimsfjord pendlerforening på Brekstad som også er avhengig av hurtigbåt. Uansett må pendlerne avgjøre strategien videre, og våre medlemmer har vært skeptiske til dette tidligere, sier Aksnes.

- Men vi er helt enige i forslaget om at pendlerne får fortrinnsrett på båt og ferje.

I notatet heter det pendlerne bør får samme førsteretten til plass på båt slik bussene har. På ferjene har enkelte kjøretøyer også fortrinnsrett i køen.

- For å skille pendlerne fra de øvrige reisende må pendlerne utstyres med egne elektroniske pendlerkort. I dette kortet legges også eventuelle andre fordeler som foreningen har forhandlet frem, skriver Fosen Pendlerforening.

Dette skal det informeres om med oppslagstavle på ferger og hurtigbåter slik at andre reisende får vite hvorfor en del slipper foran i køen.

Ørlendingene stoppes

Thomas Engen i Trondheimsfjord pendlerforening på Brekstad er ikke invitert i en felles pendlerforening. Det synes Engen er helt greit.

- Vi er åpne for samarbeid, men pendlerne i Rissa har forskjellige reisemåter, vi har kun hurtigbåt. Vi har derfor også ulike problemstillinger.

Engen sier at pendlerforeningen på Brekstad er meget frustrert over den behandlingen pendlerne har fått i det siste.

- Vi har tatt opp dette med AtB denne uken. Pendlerne er helt avhengig av god regularitet. Vi har i det siste opplevd mange kanselleringer og fulle båter. Mange har stått igjen på kaia. Dette påvirker hele hverdagen vår, mener Engen.

Riktig ille mener han det er når reisende til Ørland blir stoppet dersom det ikke er plass til alle fra Trondheim på tur sørover.

- Vi er frustrert over at denne forskjellsbehandlingen, og våre pendlere og Ørland blir nedprioritert. Vi har forhåndsbetalt og burde ha førsteretten på å bli med.

Nei til plassgaranti

I brevet fra AtB svarer selskapet at de AtB ikke har ressurser å sette inn slik at alle blir med den avgangen de ønsker. En må derfor påregne gjenstående passasjerer ved større arrangement og store utfartshelger, slik det mener det har vært fra Brekstad i det siste.

- AtB er ikke innstilt på å gi fortrinnsrett for reisende til/fra Brekstad på rute 800 mellom Trondheim og Kristiansund fordi vi også har et ansvar overfor de som reiser lengre enn Brekstad, og som er avhengig av korresponderende ruter for å komme frem. AtB har ingen plassgaranti, men vil tilstrebe at ingen reisende skal stå igjen etter siste avgang, opplyser Kjell Wilhelm Utvaag i AtB.

Mange har ikke kommet seg med hurtigbåten fra Brekstad i det siste på grunn av stor trafikk. AtB vil likevel ikke gi pendlerne fortrinnsrett på plass. Foto: DAN ÅGREN