Byggingen av to nye kontorbygg på Moholt og Sorgenfri er beregnet å koste rundt 1,5 milliarder kroner, og avkastningen skal blant annet gå til tidligere kreditorer som nå blir medeiere i Prora Eiendom.

Duoen bak Prora Eiendom unngikk med et nødskrik at selskapet gikk konkurs i juli i sommer, da de kom til enighet med 45 kreditorer som de til sammen skyldte 330 millioner kroner.

Avtalen med kreditorene innebar en restrukturering av Prora, der kreditorene overtar en tredel av selskapet, samtidig som investorer går inn i et nytt eierselskap sammen med Eriksen-familien.

De nye, og foreløpig hemmelige, medeierne, skal også bidra med egenkapital til de to nye prosjektene.

– Det vil bli synlig etter hvert hvem de er, men vi har ikke avklart med dem om vi kan gå ut med det, sier Roger Eriksen, som er daglig leder i Prora Eiendom, mens faren er styreleder.

Det første prosjektet, Lyngården ved omkjøringsveien på Moholt, er et kontorbygg på drøyt 10 000 kvadratmeter. Byggingen skal starte ved årsskiftet, og har en prislapp på rundt 250 millioner.

Det andre prosjektet, Trondheimsporten, er et bygg for kontor og handel på Sorgenfri-området mellom Tempe og Sluppen. Prosjektet er regulert til 44 000 kvadratmeter, og vil koste i overkant av én milliard kroner over to byggetrinn. Prora kjøpte eiendommen fra Wahl Eiendom i starten av 2014, og planene inkluderer et høyhus på 15 etasjer.

Eriksen sier de sikter mot oppstart av det første byggetrinnet til våren, og at første del vil koste rundt 650 millioner.

– Vi må ha flere ben å stå på, og det er utbyttet fra disse prosjektene som blant annet skal sørge for at kreditorene får pengene sine, sier han.

– Ny finansieringsmodell

Proras forretningsmodell har vært å få med seg investorer, både privatpersoner og selskaper, til å finansiere prosjektene, mot en høy avkastning innen få år. Det var denne strukturen som holdt på å gå over ende i sommer.

– De nye prosjektene er finansiert på en annen måte. Nå skal hvert enkelt prosjektselskap finansiere prosjektene. Tidligere har Prora Eiendom hentet inn penger, og lånt videre til datterselskapene, sier Eriksen.

Han sier at de også har tilbud fra bank om finansiering. Dessuten har de stående tilbud om såkalt «mesanin-finansiering», som har større sikkerhet enn egenkapital, men er prioritert bak banklån, ifølge Eriksen.

– Dette er fra forretningskontakter som vi har kjent i mange år, og som har gått inn i lignende prosjekter, sier han.

Fått med investorer

Han sier at de ikke har opplevd som vanskelig å få med seg investorer, tross konkursfaren i sommer.

– Det er ikke prosjektene det har vært noe i veien med. Men risikoen må være riktig for oss og for finansieringskildene, sier han.

Foreløpig er verken restruktureringen av Prora Eiendom eller 2013-regnskapet på plass, og det er heller ikke kunngjort hvem som går inn i styret i det nye eierselskapet Prora Invest. Eriksen sier likevel at de vil gjennomføre restruktureringen i god tid før jul.

– Før vi kan gjennomføre en emisjon (aksjeutstedelse, journ.anm.) så må vi ha revisorgodkjente regnskap, og vi har jobbet med å få avstemt alle regnskapene, sier Eriksen, som forteller at de har ansatt to nye økonomimedarbeidere for avlaste de andre i administrasjonen.

Når det gjelder investorene som skal gå inn med 40–50 millioner, så sier Eriksen at de allerede har fått inn deler av pengene, og at resten kommer når restruktureringen er gjennomført.

Eriksen sier at de samtidig har hatt fullt fokus på gjennomføringen av prosjektene som er under utbygging, som er boligprosjektet Munkvoll Gård og kontorbygget i Verftsgata hvor Adresseavisen skal flytte inn.

Han sier at disse prosjektene er fullfinansierte, men at de må frigi midler for å sikre den fremtidige driften av Prora Eiendom. Ett av tiltakene er salg av eiendeler de sitter på.

– Noe er allerede solgt, og andre eiendeler er vi i ferd med å selge. Dette vil gi oss titalls millioner kroner, men vi er litt på etterskudd med noen av salgene, sier Eriksen.

Saksøkt personlig av Peab

Entreprenøren Peab har saksøkt Terje og Roger Eriksen personlig etter utbyggingen på Havstein.

Peab hadde opprinnelig stevnet prosjektselskapet Havstein Gård II på grunn av uenighet om sluttoppgjøret etter boligprosjektet Catharinas Hage.

Men nå er søksmålet utvidet til å gjelde både morselskapet Prora Eiendom og Terje og Roger Eriksen.

Peabs advokat Kjell Sagen Berg sier til Adresseavisen at de har «stilt en rekke spørsmål om ulike transaksjoner tilknyttet prosjektet Havstein Gård.»

– Slik Peab ser det har de svarene vi så langt har mottatt ikke vært tilfredsstillende. Derfor har Peab besluttet at det er nødvendig også å saksøke Terje og Roger Eriksen personlig i tvisten om sluttoppgjør, sier han.

Ifølge Berg har ikke Peab noen ytterligere kommentarer, men han sier at de avventer tilsvar fra de saksøkte. Selskapets viseadministrerende direktør Bengt Qvillberg sier at de ikke ønsker å kommentere hva slags transaksjoner dette dreier seg om.

Roger Eriksen ønsker heller ikke å si hva Peab har bedt om svar på, men sier at entreprenørselskapet har etterspurt veldig mye informasjon.

– Vi har prøvd å dokumentere så godt vi kan, og jeg føler at vi har gjort det også. Men en utfordring for oss er at vi har hatt det travelt, sier Eriksen.

Han sier samtidig at han ikke er bekymret over å være saksøkt.

– Jeg har hvilepuls i denne saken, for jeg kjenner faktum, sier han.

Det er satt av tre dager til saken i Sør-Trøndelag tingrett, og den er berammet like før jul.

Slik ser Prora Eiendom for seg høyhuset på Sorgenfri. Foto: Prora Eiendom/Illustrasjon