Det glinser i blanke overflater på både tak og øverste del av vegg ved nye Kiwi Dalgård. Det er ikke for syns skyld, men av miljøhensyn.

- Vi har ikke fått alle solcellene på taket levert ennå, men i løpet av høsten skal vi ha 560 kvadratmeter med solcellepanel her, forteller sier eiendomsdirektør Ivar Sølberg i Norgesgruppen i Midt-Norge.

Solcellene, samt åtte 270 meter dype grunnbrønner og varmegjenvinning fra butikkens kjøle- og frysedisker, produserer mer energi enn butikken trenger. Dermed blir den hittil nyeste dagligvarebutikken i Trondheim, også energileverandør i nabolaget.

Solceller: Eiendomsdirektør i Norgesgruppen Midt-Norge, Ivar Sølberg, foran solcelleveggene på Dalgård i det som beskrives dom Norges grønneste butikk.

Les også: Her kommer det nye matbutikker i Trøndelag

Nærvarme til naboblokkene

Overskuddet selges som nærvarme for oppvarming av de 60 boligene på nabotomta.

- Dette er en butikk for fremtiden. Målet er at vi skal finne tiltak her som kan overføres både til de 652 eksiterende og fremtidige Kiwi-butikker, sier Sølberg.

Kiwi er den butikkjeden i Norge med flest butikker og vekstambisjonene er også hårete.

- Bare i Trøndelag skal vi åpne én til to nye butikker i året fremover. Jeg kan ikke love at de nye butikkene får alle miljøelementene vi har her på Dalgård, men så mye som mulig, sier Sølberg.

Butikken, som er Kiwi-kjedens første på Byåsen, åpnes i dag. Til stede er både Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy, Kiwi-gründer Tor Kirkeng og adm. direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad.

Les også: Parisavtalen stilles ut i Powerhouse på Brattøra

- Kiwi i front

Forhåndsannonseringen som «Norges grønneste butikk», er i dette tilfellet ikke bare et salgsstunt fra kjeden med de grønne handlevognene: Enova går også god for beskrivelsen, ifølge Nakstad.

- Ja, det kan vi si. Så langt er dette Norges grønneste butikk, Kiwi har ligget i front lenge i bygging av miljøbutikker. hvor Kiwi har høstet fra tidligere erfaringer og bygd videre, sier Nakstad.

Og Enova har støttet byggingen av butikken med tre millioner kroner. Totalkostnaden, inkludert tomta, har kostet Norgesgruppen 45 millioner kroner hvorav åtte millioner kroner i miljøtiltak. En del får de igjen, mest gjennom sparte driftsutgifter i butikken, men også litt for salg av energi i form av varmtvann til beboerne i tre til beboerne i to nye blokker mellom butikken og rundkjøringa på Dalgård.

- Dette blir nærvarme, og vi skal være konkurransedyktige på prisen, sier Sølberg.

Solceller: Eiendomsdirektør i Norgesgruppen Midt-Norge, Ivar Sølberg, foran solcelleveggene på Dalgård i det som beskrives dom Norges grønneste butikk.

Vil bli klimanøytral

Dette er, som Nakstad er inne på, ikke første gangen Norgesgruppen velger miljøvennlige løsninger. Norges største dagligvareaktør, som i tillegg til Kiwi også står bak blant annet matkjedene Meny, Spar og Joker, har satt seg en ambisjon om å bli klimanøytral.

Konsernets engrosselskap Asko har allerede tatt flere grep og innehar norgesrekorden i solcelleanlegg på et av sine lagertak, i Vestby i Akershus. Også Askos anlegg på Tiller har solcelleanlegg på taket. I tillegg tar grossisten fra 2018 ibruk lastebiler som skal gå på el eller hydrogen produsert av egne vindmøller eller solceller.

Les også: ASKO satser på solkraft og hydrogen

Kiwi på Dalgård i Trondheim blir konsernets fjerde miljøbutikk og den mest avanserte.

- I tillegg til tradisjonelle, krystallinske solceller, tester vi i denne butikken også ut et nytt produkt som kalles tynnfilm-solceller. Vi skal sammenligne de to typene solceller, tynnfilmleverandørene påstår at deres produkt er bedre enn krystallinske solceller i overskyet vær, noe vi har mye av i Trøndelag. Det er på grunn av sammenligningen av de to produktene Enova har støttet prosjektet, sier Sølberg.

Og det er mer enn energiproduksjonen som bidrar til at dette er en byggemåte å strekke seg etter.

- Bygget har passivhusstandard, i tillegg til at det er et plusshus som har overskudd av energi. Materialvalg blant annet med trelags isolasjon, samt teknologien som er brukt her, gjør at denne butikken bare bruker halvparten så mye strøm som en standard butikk, sier Sølberg.

Les også: Hydrogenbilene kommer

Hurtigladestasjon

Den 1250 kvadratmeter store butikken har led-belysning, CO2 kjøle- og fryseanlegg, minimalt bruk av frittstående kjøledisker, dører og lokk på alle kjøle- og frysedisker samt innregulering og automatisk strømovervåkningssystem.

- Utenfor har vi avgitt areal til Fortum som har satt opp to hurtigladere for elbil. Vi vil også ha to hurtigladestasjon for elsykkel her, sier Sølberg.

Hurtiglading: Kiwi Dalgård får egne ladestasjoner for el-biler.

For fersk butikksjef Kenneth Bjærum handler de siste dagene og timene før åpning mest om å gjøre butikken klar for kundene. Til forskjell fra ellers sammenlignbare butikker, er hans tekniske rom fylt av energiteknologi for solenergi og grunnvarme.

- Det er kjempespennende. Dette er fremtidens Kiwi-butikk. Fokuset mitt blir å drive butikken godt. Men jeg håper jo også kundene er nysgjerrige på hva vi får til her, sier han.

Butikksjef Kenneth Bjærum ved Kiwi Dalgård.

- Er dette også et stunt overfor kundene?

- Vi ønsker å vise at Norgesgruppen Eiendom og Kiwi prøver å gå riktig vei og bruke mindre energi. På lengre sikt tror vi nok det vil bety noe for kundene, sier Sølberg.

- Avhengig av slike initiativ

Enova-sjefen liker i alle fall det han ser på Dalgård.

- Denne butikken er et nytt eksempel på at Norgesgruppen som stor aktør går foran med høye ambisjoner hva gjelder effektiv energibruk og klimatiltak. Vi er helt avhengige av slik markedsendring for at Norge skal bevege seg mot lavutslippssamfunnet, sier Nils Kristian Nakstad.

Han sier Enova har støttet prosjektet på Dalgård ikke bare fordi Kiwi her har tatt i bruk enkeltstående teknologier, men også fordi de syr dette sammen i en helhet.

- Vi har vært med så langt og blir gjerne med videre når Norgesgruppen setter seg nye hårete mål, sier Nakstad.