Trondheim Slaktehus er pyntet til fest. Onsdag kveld var det premiere på pop-uprestaurant med det beste fra mesterkokk Adrian Løvolds kreative mathjerne. Torsdag ble seansen gjentatt, men så er det slutt.

Mobilt kjøkken

Adrian Løvold var nær ved å bli norsk deltager i den internasjonale Bocuse d'Or-finalen i Lyon i januar 2015. Han ble knepent slått av Ørjan Johannessen i finalen i «Årets kokk» i vinter. Nå jobber han for å nå målet ved neste korsvei, å ende som vinner av verdens gjeveste kokkekonkurranse i 2017.

Da må han jobbe hardt og dedikert, men matlaging er ikke bare teknikk og terping på detaljer. Det handler like mye om inspirasjon, å reise og søke impulser fra andre, men også finne på gærne ting selv, komme ut av komfortsonen.

Ideen om å gjøre en happening med kompis og mentor Roar Hildonen fra restauranten To rom og kjøkken har ligget der lenge. Problemet var å finne et tidspunkt som passet begge – og en anledning. Da anledningen og tidspunktet falt på plass, kom også en annen viktig ingrediens – en av Løvolds sponsorer har finansiert et fullt utstyrt mobilt kjøkken som Løvold bruker denne uka, og som han kan ta med på nye påfunn senere.

Hedrer Slaktehuset

Trondheim Slaktehus ble valgt for å hedre den flotte jobben som gjøres der i regi av daglig leder Jørgen Ness. Tørrmodningen av spesielt det beste storfekjøttet skaper produkter av eksepsjonell kvalitet, og å servere maten i tilknytning til der råvarene skapes, danner en uvant ramme for et måltid. For noen blir kanskje linken til slaktingen for tydelig?

– Vi sitter i god avstand til den øvrige aktiviteten i Trondheim Slaktehus, med egen inngang, og det kalde industrilokalet er som dere ser, elegant pyntet, sier Roar Hildonen, mens gjester til generalprøven tirsdag kveld strømmer til.

På generalprøven er prosjektets mange gode hjelpere invitert. Det var ikke mangel på interesse til selve middagene heller.

Lang venteliste

Hildonen og Løvold sendte ut invitasjon til et knippe personer de trodde kunne være interessert, de lovet en 12-retters meny med tilhørende drikke til kr 2500 kroner per kuvert. Etter en time var de 40 plassene på de to kveldene utsolgt, og ventelisten betydelig.

Men vertskapet var ikke helt nøyaktig da antall retter ble presentert. Gjestene ble lovet 12 retter, de får 25.

– Det er bare munnfuller da. Folk skal ikke bli ubehagelig mette av dette. Ambisjonen er at de får to munnfuller av hver rett på menyen, men drømmer om mer, sier Løvold.

Vi smaker på en spiseskje «Kongekrabba Asia» og sikrer oss kjapt en munnfull til. Men mer får vi ikke. Av de sikkert 15 ingrediensene bare i denne retten gir Løvold en velkomponert smakseksplosjon. Men hvordan gikk han frem da han skapte menyen?

Jazz og whisky

– Jeg satte meg ned alene en kveld med jazz og whisky i den hensikt å notere ned mine favorittretter. Det ble 40 i alt, så kuttet jeg ned til 25, sier Løvold.

Rettene er komponert med glimt i øyet, og bærer preg både av mange studieopphold i Asia og USA og årene som kjøkkensjef på Sveriges fremste restaurant Matsalen – men aller mest av kjærligheten til norske råvarer.

– Hvor mange ingredienser er det i alt i de 25 rettene?

–Det tør jeg ikke tenke på en gang. Mange, mange hundre, sier Løvold, og gjennomgår menyen der tørrmodnet kjøtt er ett av mange fokus. Vaktel, kaviar, trøffel, talgmajo, løyrom, fennikelblomst, parmesan, kimchi og hylleblomst er i godt selskap med sild, potet, torsk, eple, grillet purreløk. Og altså, helt til slutt: nylaget Smørbukk.

Adrian Løvold var nær ved å bli norsk deltager i den internasjonale Bocuse d'Or-finalen i Lyon i januar 2015. Foto: OLE MARTIN WOLD
Vaktel, kaviar, trøffel, talgmajo, løyrom, fennikelblomst, parmesan, kimchi og hylleblomst er i godt selskap med sild, potet, torsk, eple, grillet purreløk, da Adrian Løvold innbød til gjestebud. Foto: OLE MARTIN WOLD
Gutten i røyken: Mesterkokk Adrian Løvold går ikke av veien for et shownummer eller to i løpet av de 25 rettene han serverer i slaktehuset. Foto: OLE MARTIN WOLD
En av dessertene danderes: Hver av de 25 rettene på middagen er sitt eget lille kunstverk. Foto: OLE MARTIN WOLD
Uvante omgivelser: Hallen i slaktehuset er pyntet til fest, men det industrielle preget er i behold under gallamiddagen. Foto: OLE MARTIN WOLD
Ideen om å gjøre en happening med kompis og mentor Roar Hildonen fra restauranten To rom og kjøkken har ligget der lenge. Foto: OLE MARTIN WOLD