Dermed kan den nedslitte og trange barne- og ungdomsskolen på Lade bli erstattet av en ny barneskole og en ny ungdomsskole.

- Vi er mange som er glade på Lade i dag, sier Gunnel Fottland, FAU-medlem og leder i aksjonskomiteen for ny skole på Lade.

Onsdag behandlet oppvekstkomiteen rådmannens forslag til ny skolebruksplan for Østbyen, og til stede var flere foreldre fra Lade. De opplevde at de ble hørt i sine ønsker:

- FAU har vært tydelig på at vi ønsker en todelt løsning. Vi ser at hvis en skal samle alle elevene i en 1-10 skole, så blir skolen for stor. Samtidig tror vi det blir en bedre løsning for elevene å skille barneskolen og ungdomsskolen. De er klar for et nytt og større miljø når de skal over i ungdomsskolen. Vi er derfor positive til en ungdomsskole sammen med Lilleby, sier Fottland.

Lilleby kan få ungdomssskole

Det politiske flertallet ber nå om at det umiddelbart settes i gang planarbeid for to nye skoler på Ladehalvøya.

–Skulle vi samlet alle elevene på en skole, ville vi fått en skole med minimum 900 elever. Det mener vi ikke er noen god løsning. Derfor ønsker vi å etablere en barneskole og en ungdomsskole, sier Marte Løvik (Sp), leder i oppvekstkomiteen.

En løsning kan være å etablere barneskole på dagens skoletomt på Lade, og flytte ungdommene til en ny skole på Lilleby.

–En ungdomsskole på Lilleby er en veldig realistisk mulighet. Med en plassering her, kan skolen også ta imot elever fra Rosenborg og Blussuvoll ungdomsskoler som har behov for avlastning om noen år, sier Løvik.

Utvider Brundalen

Det politiske flertallet i oppvekstkomiteen ønsker også å bygge ut Brundalen skole. Skolen har i dag en midlertidig paviljong i tillegg til hovedbygget, men nå ønsker politikerne å bygge ut skolen slik at kapasiteten øker fra 400 til 630 elever.

–Dette er et område i stor vekst, og hvor det er stor byggevirksomhet. Samtidig har skolen selv ønsket å utvide kapasiteten. Dette gjør at Brundalen kan beholde sitt opptaksområde, og i tillegg avlaste Charlottenlund barneskole, sier Løvik som også lover at Stokkanhaugen fortsatt skal tilhøre Brundalen.

Politikerne ber også om at rådmannen utreder muligheten for å etablere en ny barneskole i Ranheim/Charlottenlund-området, fordi begge disse skolene sliter med for liten kapasitet.

Vil flytte Strindheimelever

Etableringen av en ny interimskole på Brøset har vært foreslått flere ganger, og nå ønsker flertallet å komme i gang med ny skole fra 2014. Politikerne vil etablere en 1-7-skole, og det innebærer at elever som i dag går på Strindheim eller Eberg skoler, kan bli flyttet til Brøset.

–Vi ser at det er utfordringer med å gjøre et slikt grep, og vi er forberedt på at det kan skape uro. Men vi mener det ikke er en heldig situasjon å bygge opp en skole år for år. For å få til et best mulig skolemiljø, ønsker vi derfor en full skole fra dag én, sier Løvik.

Rådmannen foreslår i skolebruksplanen å flytte Olderdalen fra Ranheim til Vikåsen skole, fordi Ranheim ikke har kapasitet til å ta unna alle elevene i årene fremover. Men dette betente spørsmålet er ennå ikke avklart:

–Det er et vanskelig område, og vi ønsker mer informasjon og mer tallmateriale før vi tar stilling til dette. Dette vil vi ha avklart til bystyremøtet om to uker, sier Marte Løvik (Sp), leder i oppvekstkomiteen.

Hun påpeker at en eventuell flytting av Olderdalen uansett kan utsettes til 2014, fordi Ranheim skole har plass til alle elevene neste skoleår.

Justerer grenser

I alt 14 skoler er omfattet av skolebruksplanen for Trondheim øst, og flere av disse skolene har allerede i dag flere elever enn de egentlig har kapasitet for. Men veksten vil fortsette: I dag er det 6100 elever i disse skolene, i 2020 vil antallet ha økt til nærmere 7300. Ifølge rådmannen er det behov for å investere 1,9 milliarder kroner i skolebygg i Trondheim øst.

I tillegg til de store grepene, ber politikerne også om at rådmannen gjennomfører mindre endringer av skolekretsgrensene, for å utnytte kapasiteten i skolene.

–Men slike endringer må være av langsiktig karakter, påpeker Løvik.

Skolebruksplanen skal til endelig behandling i bystyret om to uker. I tillegg vil også budsjettbehandlingen senere i høst legge føringer i forhold til fremtidig skoleutbygging.