Det sier brigadeleder i Trøndelag brann- og redningstjeneste, Nils Kristian Johnsen.

Han anmoder folk om ikke å benytte flyvende lykter under årets nyttårsfeiring.

- Slik situasjonen er nå, hvor det er tørt, varmegrader og en del vind, er de et stort usikkerhetsmoment. Man tenner på og lyktene drar avgårde, helt ukontrollerbart. Tar vinden dem med i bygningsmasse eller tørre områder, kan det i verste fall føre til en brann, sier Johnsen.

Frykter for trehusbebyggelsen

Brannvesenet i Sør-Trøndelag har også tidligere gått ut og advart mot lyktene. Johnsen forteller at bruken av lyktene fortsatt ikke er utbredt i Midt-Norge, men han frykter konsekvensene hvis folk tar dem i bruk.

- Vi gikk ut og advarte før nyttårshelga i fjor på samme grunnlag, nemlig at det er vær og vind som styrer dem. Da kan man ikke se bort fra at lyktene kan starte en brann om de for eksempel lander ved tett trehusbebyggelse, sier Johnsen.

Foreslår forbud neste år

Også nasjonalt går debatten om de flyvende lyktene. Brannvesenet i Oslo har allerede karakterisert salg av lyktene som forbudt, fordi det ikke er tillatt å gjøre opp ild utendørs som representerer en brannfare.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har også vurdert å forby salg av de flyvende lyktene, men har ikke gjort det foreløpig.

- I løpet av 2014 vil vi sende forslag om regulering i forskrift til Justis- og beredskapsdepartementet, sier senioringeniør Steinar Tegneby til Aftenposten.no.

Johnsen kan på dette tidspunktet ikke si om Trøndelag brann- og redningstjeneste stiller seg bak et totalforbud, men gjentar anmodningen om ikke å benytte lyktene under årets feiring.

Har startet branner

EU har bestemt at de ikke vil innføre felles regelverk på området.

- Vi har ikke vurdert dem som et så stort problem hittil at vi har foreslått forbud. Det er ikke mange butikker som selger dem, selv om de kan bestilles på en del nettsteder. De har derfor ikke vært veldig vanlige i bruk, og det er vi glade for, sier Tegneby.

Han påpeker at lyktene beveger seg sidelengs når det blåser, og derfor medfører brannrisiko i tettbygd strøk.

- Vi vet om ett tilfelle av brann, men mange branntilløp har det så vidt vi vet ikke vært, sier han.

Også hovedredningssentralene advarer mot skylanterner som feilaktig blir tatt for å være nødbluss.

- Representerer liten fare

Festmagasinet Standard i Oslo selger lyktene hele året, cirka 200 i år.

- Lyktene er selvslukkende, og faller ned når luften i dem ikke blir varmet opp lenger. Jeg mener det ikke er noen grunn til å forby dem, de representerer liten fare, sier daglig leder Jan Kingell.

- De skal ikke brukes i sterk vind, slik det står på bruksanvisningen. Det blir som med fyrverkeri – det er farlig hvis man ikke bruker dem riktig.

Disse lyktene har eksistert i mange år og brukes mye i land med klima som er langt tørrere enn vårt.