Planene for framtiden ble presentert i en kapitalmarkedsoppdatering fredag. Statoil vil redusere investeringskostnadene med mer enn 30 milliarder kroner for de neste tre årene sammenlignet med tidligere planer. Konsernsjef Helge Lund forsvarer og forklarer kuttet:

– Vi vil investere fremdeles investere 20 milliarder dollar (om lag 180 milliarder kroner red anm.) i snitt per år i perioden 2014 til 2016. Det snittet er fortsatt høyere enn investeringene i fjor, som var rekordhøye. Men, ja, vi vil kutte 5 milliarder dollar sammenlignet med planen vi hadde tidligere, sier han til NTB.

Ifølge Lund vil selskapet fremdeles vokse med tre prosent i snitt til 2016:

– Det vil bare skje i noe langsommere takt enn tidligere planlagt. Vi vil prioritere prosjekter med høyere lønnsomhet og høyere kontantstrøm.

Resultatsmell

Statoils resultater for fjerde kvartal og hele 2013 var lavere enn analytikerne forventet. Selskapets driftsinntekter var i fjerde kvartal i fjor på 158,4 milliarder kroner, mot 160,1 milliarder i samme kvartal i 2012. Driftsresultatet var på 43,9 milliarder kroner, mot 45,8 milliarder året før. Det var på forhånd ventet at Statoil skulle legge fram et driftsresultat for kvartalet på 52,9 milliarder kroner, ifølge TDN Finans.

Selskapet hadde et resultat før skatt på 39,8 milliarder kroner, et tall som var 6,1 milliarder lavere enn tilsvarende periode i 2012. Lund på peker at driften var god og at selskapet leverte forbedret sikkerhet, produksjon som forventet, og sterk prosjektgjennomføring.

– Du sier driften var god, men er resultatet godt?

– Produksjonen har vært som forventet, det gjøres en meget god jobb, men det er fortsatt forbedringer vi kan gjøre, sier Lund.

Strengere prioriteringer

I tillegg til at Statoil vil redusere investeringene med 8 prosent uttaler selskapet at de vil gjennomføre omfattende programmer for å forbedre driften og gjøre innsparinger på 8 milliarder kroner per år framover. Selskapet har allerede varslet omfattende bemanningskutt og tiltak for å redusere utgifter til eksterne leverandører på norsk sokkel.

– Innsparingene er ikke først og fremst bemanningskutt. Som selskap og bransje må vi jobbe mer effektivt, standardisere mer, slik at vi ikke bruker ressurser på å utvikle nye løsninger hver gang. Hele planleggingsprosessen rundt større prosjekter og hvordan vi jobber sammen med andre i bransjen kan effektiviseres, sier Lund.

– Betyr dette at målet om en årlig vekst til daglig produksjon på 2,5 millioner fat oljeekvivalenter i 2020 står for fall?

– Det var en ambisjon vi lanserte i 2011. Slik det ser ut nå vil vi nå vi målet noen år etter 2020. Men det kommer an på hvordan ting utvikler seg, sier Lund.

Han understreker at selskapet har ressurser til å nå målet.

– Vi velger imidlertid å utvikle ressursene noe langsommere enn planlagt i 2011 og prioritere de mest lønnsomme prosjektene for å øke avkastningen.

Han påpeker at for hvert fat Statoil produserte i fjor, fant de 1,47 fat nye ressurser:

– Det er en rekordhøyd reserveerstatningsrate, så slik sett er langsiktigheten bra, sier Lund.