Han mener det er naturlig å også ta med Møre og Romsdal i en slik diskusjon. Han sier han er overrasket over at dette tilsynelatende ikke har vært nevnt i debatten. Stjørdalsordføreren peker på at regiontanken også henger tett sammen med hva slags oppgaver de nye regionene skal ha.

– Både de regionale helseforetakene, Statens vegvesen og Heimevernet er i dag organisert i større regioner. I den nye diskusjonen om politiets organisering er det også klart at det kan blir langt færre, kanskje helt ned i seks regioner, sier han.

Må se på oljen

Tanken bak utspillet er blant annet å styrke regionen i forhold til oljevirksomheten i Norskehavet utenfor Midt-Norge. Vigdenes peker på at det her er naturlig at Kristiansund og virksomheten på Møre her ses sammen med det som skjer i Trøndelag.

– Vi utfyller hverandre. Det er ikke snakk om å konkurrere, sier han.

Vigdenes understreker at han ikke endelig har konkludert selv, men vil ha det med i diskusjonen.

– Jeg tror dette ville styrket regionens mulighet for å overta statlige oppgaver, sier han

– En start

Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) i Nord-Trøndelag sier det er interessant at en Sp-ordfører kommer med et slikt utspill mens partiet i fylket foreslår å bevare dagens situasjon med to Trøndelags-fylker gjennom sin «kriseplan» for Trøndelag 2030.

– Utspillet om å diskutere sammenslåing av Trøndelags-fylkene kommer fra oss. Resonnementet for vårt er at vi bør se på det enkleste først, så kan det danne grunnlaget for en sterkere midtnorsk region, sier Mevassvik, som får støtte fylkesordfører Gunnar Viken (H). Han kaller det som nå skjer starten på en diskusjon.

Mevassvik viser til at det også er en del av diskusjonen om hva som vil være en fornuftig kommunestruktur fremover og ikke minst hvilke oppgaver som skal høre til på regionalt nivå.

– Denne diskusjonen vanskeligere for Nordland og Møre og Romsdal enn for oss i Trøndelags-fylkene. Det blir nok krevende om en slik diskusjon skal skje på vårt initiativ, sier Mevassvik, som avslutter med at folk må ta inn over seg at det vil skje endringer.

– Det er et massivt stortingsflertall mot å videreføre fylkeskommunen i dagens form eller å gi flere oppgaver til dagens fylkeskommuner, så det vil skje ting, sier hun.

Avviser diskusjonen

Fylkesordfører Jon Aasen i Møre og Romsdal er godt kjent med diskusjonen omkring hvor Nordmøre bør høre til. Han understreker at det ikke er planer om noen diskusjon om oppdeling eller sammenslåing av fylket.

– Vi tar dette med stor ro. Vår holdning er at Møre og Romsdal må bestå som i dag. Så lenge vi ikke blir pålagt å ta en slik diskusjon er det ingen grunn til å ta det, sier han.

– Men vi har lite til overs for imperialistiske trøndere som vil overta Nordmøre, avslutter Aasen.

Ønsker dem velkommen

– Sunnmøre hører ikke naturlig sammen med Trøndelag. Men ned til Kristiansund har vi et naturlig slektskap. Problemet med å diskutere en slik løsning er at det vil handle om å splitte opp et annet fylke. Det må de bestemme selv, sier Sandvik.

Han drar paralleller til tidligere region-diskusjoner der både Tolga og enkeltkommuner på Nordmøre har signalisert at de ønsker å tilhøre Trøndelag. Sandvik understreker at det slett ikke handler om imperialisme fra trøndersk side, slik Aasen omtaler det.

– De er velkomne om de selv ønsker å være med, sier han.