Øldommerne satt i et helt nøytralt rom, hvor hver enkelt dommer hadde en egen bås med luke inn til laboratoriet. De hadde ikke mulighet til å se hverandre eller kommunisere.

Her finner du juleøltesten 2017

Ølet ble servert i runder på ti øl om gangen. Alle de blanke smaksglassene var kun merket med et tresifret anonymt nummer. I avlukket hadde de temperert vann og smaksnøytralt flatbrød. Det ble kjørt korte pauser underveis i smakingen, og en større pause med matservering midtveis begge dager.

Dommerne ble bedt om å skrive ned kommentarer til hvert øl, og å gi poeng på en skala fra 1-9, hvor ni er best.

Første dag ble det testet 53 svakøl (butikk, under 4,7 prosent). Andre dag ble det testet 94 sterkøl (Vinmonopolet, fra 6-19%)).

Testen ble organisert og gjennomført av student ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap, Emil Dalheim. Servitørene Julie og Siv sørget for tapping i glass og skjenking av ølene i riktig rekkefølge.