- Erna Solberg og Jonas Gahr Støre er jevne og gode som de har vært gjennom valgkampen, men Lysbakken og Jensen utmerker seg i kveld, mener Aglen.

NRK sendte fredag kveld den siste partilederdebatten - denne gangen fra Bergen. Aglen synes det var en god og ryddig debatt hvor forskjellene mellom partiene kom bedre frem enn i tidligere debatter. Hun vurderer her de åtte partilederne:

Erna Solberg (H)

Solid, trygg og overbevisende. Kan bli litt teknisk og ordrik, men åpenbart kunnskapsrik. Fremstår som den overbærende og kloke storesøstera. Har ikke tabbet seg ut i denne valgkampen, og det er vel det viktigste for Høyre nå.

Jonas Gahr Støre (Ap)

Støres problemer denne valgkampen handler i alle fall ikke om hans opptreden i debattene. Han var mer statsmannaktig og hadde heldigvis lagt bort Frekke-Jonas. Ble grundig satt på plass av Rasmus Hansson i klimadebatten. Tok meg i å tenke at han virket litt sliten, men det er kanskje ikke rart. Er imponert over hvordan han har stått igjennom avslutningen av valgkampen.

Les også alle sakene om stortingsvalg 2017

Siv Jensen (Frp)

Kom frem fra skyggen til Sylvi Listhaug og var klar på hovedbudskap fra første stund. Argumenterer godt og tydelig på viktige Frp-saker innvandring, eldreomsorg og avgifter uten å si noe som ikke passer seg for en statsråd. Ble tydelig irritert når Støre kritiserte kommuneøkonomien. «Det har aldri vært bedre kommuneøkonomi enn nå». Der kom finansministeren fram.

- Det er ikke vanlige folk som har fått de store lettelsene: Uføre har fått kutt, mange har mistet bostøtte, sa Lysbakken. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Audun Lysbakken (SV)

SV-lederen har vært jevn og svært god i denne valgkampen, og har virkelig funnet debattformen. Synes kanskje han er bedre på problembeskrivelsen enn på løsningene. Har blitt den nye Hareide med stadige morsomheter uten å virke innøvd. Ble vel mye mas om den Porschen, men mulig det er et bilde som illustrerer hovedbudskapet om forskjeller godt.

Rasmus Hansson (MDG)

Et friskt pust fordi han snakker så lite politikeraktig og er tidvis herlig arrogant. God og troverdig på klima, og bruker et enkelt, direkte språk. Snakker bare om klima, men det er strengt tatt det eneste han trenger å gjøre. Beste (og frekkeste) sitat: «Vi er det eneste sentrumspartiet i norsk politikk.»

Trine Skei Grande (V)

Hadde ingen god start på debatten, men tok seg inn etterhvert og viser ekte engasjement for klima og barnefattigdom. Sporty å lansere forlik mot barnefattigdom, men falt som ventet på steingrunn.

Knut Arild Hareide (Krf)

Jeg har virkelig savnet Hareide i denne valgkampen og er en skygge av den slagferdige debattanten han engang var. Han surret seg inn i et rart resonnement om reformpause, men hadde iallfall en rørende sluttappell.

Bjørnar Moxnes (Rødt)

Vil helst snakke om sitt favorittema velferdsprofitører, men det ble ganske konstruert. Kan være en svært god debattant, men fikk ikke helt skinne i kveld.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Uansett hva Vedum blir spurt om, så er svaret å ta hele landet i bruk. Han er god og troverdig, men har hørt ham mer på hugget. Velgerne hans er garantert fornøyd med innsatsen i forsvarsduellen med Solberg. Beste sitat: «Selv om det er digitalisering så kommer det ikke politifolk ut av telefonen.»

Rødt-leder Bjørnar Moxnes, Rasmus Hansson (MDG), Audun Lysbakken (SV) og Sps Trygve Slagsvold under NRKs partilederdebatt i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Angrep på regjeringa

Innledningsvis i debatten gikk Rødt og SV til angrep på den sittende regjeringen rundt temaet økende forskjeller.

- Det blir større forskjeller dersom dere får fortsette. Dere prioriterer systematisk de som får mest, sa SV-leder Audun Lysbakken, og la ut:

- Porscher er blitt 400 000 billigere på to år. De som har mest, får mer på bekostning av de som har mindre. Listen over de usosiale kuttene til Solberg er lang. De styrer landet som en familie som er på telttur og så lar de barna bære sekkene, sa Lysbakken.

Les mer: Slik vil partiene redusere forskjellene i Norge

Les mer: Mathias er blitt mobbet. Han har ikke lenger tro på politikerne

- Færre bostedsløse

Erna Solberg (H) svarte med å trekke frem hva som har blitt bedre de siste fire årene:

- Jeg tenker at de bostedsløse barna som var bostedsløse da Audun var statsråd, er veldig glade for at bostedssløsheten har falt med 70 prosent. Jeg tenker at funksjonshemmede er glade for innføringen av BPA (brukerstyrt personlig assistanse, journ.anm.). Vi har gjort mange store satsinger på velferdsforbedringer, og våre prioriteringer gir bedre tjenester, sa statsministeren.

Lysbakken svarte opp:

- Det skulle bare mangle at du ikke har gjort noen ting. Men spørsmålet er hvor de store pengene går. Det er ikke vanlige folk som har fått de store lettelsene: Uføre har fått kutt, mange har mistet bostøtte. Et tøffere arbeidsliv, et boligmarked der mange sliter med å komme inn. Hvorfor kan man ikke ta fra de rike og friske?

Les også: - Du får det ikke til, ble jeg fortalt. Nå er Hawkie (25) ufør

Barnefattigdom tema

Også litt senere i debatten kom det samme temaet tilbake. Trine Skei Grande (V) mimret tilbake til da SV satt i regjering:

- Jeg husker da dere satt. Dere skulle fjerne fattigdom med et pennestrøk. Jeg tror alle partier ønsker å gjøre noe med barnefattigdommen. Jeg har en utfordring til dere: Hvorfor kan vi ikke sette oss ned og få til noe samarbeid om dette? sa Skei Grande.

Ta minivalgomaten: Hvilken trøndersk toppkandidat støtter du?

Integrering - og velferdsprofitører

Rødt-leder Moxnes utfordret Siv Jensen for å bli med på å få en bedre integrering. Han vil ha henne med på å kutte kontantstøtten og øke norskopplæringen av flyktninger. Jensen svarte det opp:

- Det er viktig at Moxnes følger med: Nå må du faktisk bo fem år i Norge før du får kontantstøtte, sa Frp-lederen.

Moxnes prøvde også å angripe høyresiden for de såkalte velferdsprofitørene:

- Penger som er gitt til sårbare barnevernsbarn, går ut av Norge til oppkjøpsfond i Sveits og andre land. Vi skal stanse velferdsprofittørene. Vi skal få vekk de sugerørene hvor skattepengene renner ut million etter million, sa han.

Skei Grande svarte:

- Vi vet at hvert eneste år sparer vi to milliarder kroner på å ha private barnehager. Kampen mot enhver som innoverer noe nytt, det er en ideologisk kamp. Kampen de fører mot det private, fører til at det blir dårligere og dyrere, sa Venstre-lederen.

Les også alle sakene om stortingsvalg 2017