Samtidig legger de ansvaret for at Trondheim ikke får penger på neste års statsbudsjett på Ap-politikere i regionen.

- Vi må ha et kontor der Arbeidstilsynet, Politiet, Skatteetaten og Utlendingsdirektoratet jobber sammen for at utlendinger som kommer til Norge for å jobbe skal få veiledning og kort behandlingstid på søknadene sine, sier Frank Jenssen.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015 ligger det inne 10 millioner kroner til et nytt Servicekontor for utenlandske arbeidssøkere (SUA) i Bergen. Trondheim har ikke fått penger til en slik etablering.

Raskere papirmølle

Fra før har Oslo, Stavanger og Kirkenes fått etablert slike kontor. Målet med slike kontor er å samle alle statlige tjenester på ett sted, slik at det går langt raskere enn i dag å få behandlet søknadene fra utenlandske jobbsøkere enn i dag. I dag er ventetiden lang for de aller fleste, og utenlandske arbeidere som søker jobb må vente i lang tid både på personnummer, bankkort, skattekort og mulighet til å motta lønn.

- Vi ser at behandlingstiden er for lang for utlendinger som kommer for å jobbe ved NTNU, Sintef og andre selskaper som har mange utenlandske ansatt. Det gjør at Trondheim blir mindre attraktive for slike arbeidstakere. Da taper vi konkurransen om toppfolket og det må vi endre på, sier Jenssen og Hofstad Helleland.

Skylder på Ap

Sør-Trøndelag Høyre vedtok i helga å be regjeringen få på plass penger til en slik etablering i Trondheim. Linda Hofstad Helleland lover politisk trøkk i Stortinget når statsbudsjettet skal behandles for å sikre penger til Trondheim, på samme måte som Bergen har fått. Samtidig legger Høyre-toppene ansvaret for at kontoret ikke allerede er etablert på Aps topp-politikere i Sør-Trøndelag og Trondheim.

Linda H. Helleland sier hun frykter at Trondheim har gjort for lite arbeid lokalt til at det skal være mulig å få på plass pengene nå.

- I Bergen har politikerne og næringslivet kjent sin besøkelsestid. Der er alt grunnarbeidet gjort unna, det er nærmest bare å få på plass pengene på budsjettet og flytte inn på kontoret. Dessverre så er det gjort mye mindre blant de lokale og regionale politikerne i Trondheim og Sør-Trøndelag. Vi skal stå på for pengene, men på grunn av at Trondheim ikke har gjort like god jobb som i Bergen, kan det hende vi bare får til en merknad i statsbudsjettet om at Trondheim er neste by i rekken som skal få et slikt kontor, sier hun.

- Lær av Bergen

Stortingsrepresentanten fra Sør-Trøndelag mener nå ordfører Rita Ottervik og fylkesordfører Tore O. Sandvik bør sette seg på flyet, reise til Bergen for å lære hva de lokale politikerne der og næringslivet har gjort for å få 10 millioner over statsbudsjettet til et slikt kontor.

- De bør snarest mulig ta seg en tur. Der kan de studere hvordan bergenserne har arbeidet sammen med næringslivet for å stå klar med planene når pengene skal fordeles på statsbudsjettet. Så skal vi som representerer regjeringspartiene ta vår del av arbeidet, sier hun.

- Alt er klart her

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) er overrasket over at Linda H. Helleland mener det er gjort for dårlig jobb i Sør-Trøndelag med å forberede et slikt kontor. Sandvik viser til en meget bred politiske enighet om dette, og forstår ikke kritikken.

- Da må hun ha fulgt dårlig med. Alt er klart i Trondheim for å etablere dette. Statssekretæren i sosialdepartementet, Kristian Dahlberg Hauge, har vært kommunepolitiker i Trondheim i mange år. Han er meget godt kjent med det arbeidet som er gjort og vårt krav om et slikt kontor. Jeg synes Linda H. Helleland skal slutte å undervurdere statssekretæren. Selvsagt har han fått med seg vår enighet og at vi står klare til å lage et slikt kontor dersom pengene kommer, sier Tore O. Sandvik.

Fylkesordføreren deltok i går på høring om statsbudsjettet i Arbeids- og sosialdepartementet. Han har tro på at det skal la seg gjøre å få på plass penger til et servicekontor under Stortingets behandling av saken, eller i revidert nasjonalbudsjett til våren.

- Den politiske ledelsen i departementet er kjent med jobben vi har gjort. Det haster å få dette på plass. Miljøer som NTNU taper toppfolk i kampen mot andre fordi det tar for lang tid for utenlandske arbeidssøkere å få godkjent sine papirer, sier Tore O. Sandvik.