Trolig er de litt av alt, men dette ønsker vi som har fått Oppdraget å finne ut mer om de to neste ukene.

For å få til dette trenger vi hjelp fra deg mellom 13 og 18 år. Du kan ringe, sende e-post eller finne oss på Intstagram og Twitter. Kanskje du kan blogge et døgn eller lage en video av et døgn/ettermiddag/morgen i livet ditt?

- Venner er viktig

Da Oppdraget snakket med elever fra Ugla skole og Thora Storm videregående skole i går ettermiddag, ble det fort tydelig at venner står høyt og er viktig i begge aldersgruppene. Å skifte fra barneskole til ungdomsskole og deretter til videregående skole, er for mange en ganske skremmende opplevelse.

- Jeg var livredd 10. klassingene da jeg begynte her, sier Julie Strand Ervik (15) på Ugla ungdomsskole. De banket oss, og det var bare såvidt vi våget å gå alene i fellesarealene.

- Lojale venner, venner man kan stole på er veldig viktig, sier Kaja Domaas Benestad. Julie er enig, og inderlig lei rykter.

- Du aner ikke, det går rykter hele tiden. Folk sladrer, klarer ikke holde tett.

Travel ungdom

Ved Thora Storm er det kjemiforsøk på timeplanen når vi kommer, men tre av guttene skviser likevel inn en prat med oss.

- Vi er nok litt bortskjemte, og har det meste. Men samtidig har vi deltidsjobb ved siden av skole, lesker og trening, sier Bendik Johansson (17), Sjur Næss Bergeng (18) og Einar Gjellan (19). De er altså ingen latsabber, men gutter som jobber, står på og får tid til alt.

Hvordan har de det?

Generasjon Z, som disse ungdommene kalles, er flinke på data og kalles også i-generasjonen fordi de er født inn i et digitalt samfunn. De er født i 1995 eller senere, og er etterfølgere av generasjonene X og Y.

Oppdraget vårt er å finne ut hva som preger livene deres, hvilke problemer og utfordringer de har og hvem de blir som voksne.

Politi og politikere i Trondheim vil finne ut om ungdomsmiljøet er ute av kontroll, om det er riktig at det er preget av narkotikamisbruk og salg av seksuelle tjenester. Samtidig forteller samfunnsforskere om en flinkis-generasjon som ikke skammer seg over å gjøre det bra på skolen.

Vi vet ogå at dagens ungdom trener for å holde seg i form, er opptatt av skjønnhet og kropp, men at slett ikke alle orker eller vil være med på jaget etter det perfekte. Vi vet også at noen blir syke av krav om vellykkethet.

I to uker framover skal vi finne så mange svar vi kan, og vil gjerne ha din hjelp. Velger du å lage en video, må den ikke være lenger enn 2.30.