I fredagens Adresseavisen etterlyser kunsthistoriker Daniel Johansen mer kritikk av den moderne arkitekturen i Trondheim. Han trekker frem boligprosjektet Verftsgata 1, som er under bygging i Innherredsveien.

Byantikvaren er enig i at bygget med 29 leiligheter ikke er tilpasset omgivelsene.

- Der er dårlig stedstilpasset, og det forholder seg ikke til omgivelsene sine. Det alvorligste ankepunktet vårt er at det ikke forholder seg til Bakke kirke, som ligger vis-à-vis. Det andre handler om omgivelsene. Det er murgårder langs gaten her, og det forholder seg ikke til det som er der fra før. Bygget har en annen høyde og gesims enn de andre gårdene, sier Bye.

Hun påpeker samtidig at prosjektet ikke er ferdig bygd ennå.

- Dersom man bygger stort og sprenger rammene for tomta, må man bygge kvalitet. Slik det fremstår viser bygget liten vilje til tilpasning eller arkitektonisk uttrykk, verken i volum, materialbruk, fasade eller farge, sier Bye.

Ifølge utbygger skal boligprosjektet Verftsgata 1 stå ferdig i desember.

- Ikke nok debatt

Som Johansen ønsker også byantikaren mer arkitekturkritikk.

- Det er bra å ha en debatt om arkitektur og byform, og bra om fagfolk engasjerer seg i debatten og tør tråkke hverandre på tærne. Det er ikke nok debatt om dette i Trondheim, sier Bye, som også ønsker seg mer oppmerksomhet om byggeskikkprisen.

Johansen skriver i sin gjestekommentar at alle retninger innen kunst utsettes for hard offentlig kritikk, og at debatt skjerper kvaliteten. Bare arkitektur er unntatt fra slik kritikk. Han mener både utbyggere og arkitekter slipper unna.

- Noe som påvirker folks liv så mye som arkitektur, burde være gjenstand for langt mer offentlig debatt enn i dag. Sentrum er tomlested for hele byens befolkning, hvor de kan nyte en lørdag på Nordre eller markere 17. mai og andre folkefester. Sentrum er også et utstillingsvindu for trøndersk arkitektur gjennom 1000 år. Derfor er medbestemmelsen til byens befolkning langt større her enn i landlige omgivelser eller i eneboligstrøk, sier Johansen.

Han oppfordrer derfor folk til å ta en tur og se på Verftsgata 1 og Frostbygget, som er under bygging på andre siden av Innherredsveien.

LES PÅ PLUSS: Bygger leiligheter for 315 millioner kroner innenfor en radius på 200 meter

- Utbyggere setter premissene

Også professor Fredrik Lund ved Institutt for byggekunst, form og farge ved NTNU ønsker seg mer kritikk av arkitekturen vi omgir oss med.

- Vi må ikke se på kritikk som en negativ ting, men positiv. Kritikk bringer samfunnet videre, sier Lund.

Han mener politikere og kommunens byggesakskontor lar utbyggerne få viljen sin for ofte.

- De slipper gjennom altfor mye med veldig dårlig kvalitet. Utbyggerne setter premissene og stiller krav, samtidig som de lokker med at det blir fart på ting og de tjener penger. Når jeg ser hva som slipper til i Trondheim, lurer jeg på hvor byplankontoret har vært som har godkjent det, sier Lund.

Han mener Trondheim bør kopiere Helsinki, som har opprettet en komité, som årlig har gitt en pris til det nye bygget som gjør mest skade i byrommet.

- For dårlig utdanning

Professoren mener også arkitektutdanningen ved NTNU, som er den største utdanningsinstitusjonen for arkitekter her i landet, er for dårlig.

- Arkitektene har en egen evne til å skylde på andre faktorer når de får kritikk. Men når veldig dyktige utenlandske arkitekter bygger i Norge, blir det veldig bra. Derfor kan man ikke skylde på forskrifter for eksempel. Det er utdanningen som er for dårlig, den har for lite fokus på arkitektonisk utforming og form. Arkitektonisk form og komposisjon er for arkitekter som anatomi for medisinere. Derfor er den etablerte arkitektstand i Trondheim dårlig skolert i form. Når vi kombinerer det med en opphetet økonomi og kåte utbyggere, har vi en dødelig cocktail, sier Lund.

Byantikvar Mette Bye i Trondheim er kritisk til hvordan boligprosjektet Verftsgata 1 forholder seg til bebyggelsen rundt. Foto: jens petter søraa
Professor Fredrik Lund ved Institutt for byggekunst, form og farge ved NTNU ønsker seg mer kritikk av arkitekturen vi omgir oss med. Foto: Glen Musk, Adresseavisen