Begeistret sjefdirigent: Sir Simon Rattle var begeistret etter konserten. Han takket publikum for varme og vennlighet. Foto: GEIR TØNSET

- Det skal godt gjøres om vi noen gang får en kulturopplevelse på Røros som er på nivå med dette.

Dermed er nok dette århundrets kulturbegivenhet, sa rørosinger Adresseavisen snakket med etter den to timer lange konserten.

Andre var ikke så sikre på det, for de mente det som skjedde var så stort at det må gjentas så fort som mulig.

Ole Jørgen Kjellmark, som var prosjektleder for oppussingen av Røros kirke, sier at den spesialbygde scenen blir tatt vare på, i tilfelle det skulle by seg en lignende anledning senere.

Vilde Frang snakket varmt om opplevelsen. Hun ble et høydepunkt for mange.

Møtt med varme og vennlighet

Det er lett å bli skeptisk når lokal- og regionaviser skyter uhemmet av begivenheter på hjemmebane. Men i dette tilfellet var det slik at musikerne selv var minst like begeistret som norsk og trøndersk publikum og presse.

- Jeg pleier aldri å holde taler etter konserter. Denne gangen må jeg likevel få takke, for at vi fikk spille i en så vakker kirke med så god akustikk. Aller mest vil jeg takke for den varmen og vennligheten dere alle sammen har møtt oss med, sa Sir Simon Rattle da ovasjonene endelig tok slutt litt etter klokken ett søndag.

Adresseavisens anmelder gir konserten og TV-overføringen terningkast seks.

I et intervju med NRK sa han at det i utgangspunktet var en helt vill idé å legge en slik konsert til Røros – men at ideen viste seg å være genial.

Orkestermedlemmene, som hadde en eksotisk og annerledes opplevelse på vidda, strålte også. De fleste av dem spaserte fra Røros hotell til kirka, og alle fotograferte det store kirkebygget som troner over den lille byen på vidda.

- Som å være i himmelen

Petra Gute, som er konsertens programleder i det store, tyske TV-selskapet ARD, la heller ikke bånd på seg da hun snakket med Adresseavisen etterpå:

- Jeg har dekket seks slike europakonserter med Berlinfilharmonien. Konserten på Røros er den aller beste av dem. Kirken er utrolig vakker. Å høre musikerne spille her, er som å være i himmelen. Og akustikken var slik at vi nesten kunne se tonene fly oppunder kirketaket. Dette vil TV-seerne i mange land og i flere verdensdeler, i Kina og Japan, sette stor pris på.

TV-sendingen som ble sendt direkte i noen land søndag, og som kommer i opptak i mange flere nasjoner i tiden framover, inneholder stor musikalsk spennvidde.

Tenkte på våryre fjellbekker

Berlinfilharmonien åpnet med et kort, lett tilgjengelig stykke av Edvard Grieg og fortsatte med Mendelssohns fiolinkonsert, der Vilde Frang viste hvorfor hennes internasjonale karriere har pekt rett til himmels den siste tiden.

Romantisk anlagte publikummere så på solskinnet utenfor kirkevinduene og tenkte på våryre fjellbekker mens hun spilte.

Frang fikk så sterk applaus at hun kvitterte med Bjarne Brustads viltre «Veslefrikk» som solo ekstranummer.

Etter pausen meldte det seg enda flere assosiasjoner hos publikum. Berlinfilharmonien spilte Beethovens Eroica-symfoni så dynamisk at folk antakelig tenkte på både gruvearbeidernes slit og solfylte søndager. Symfonien ble framført første gang i august 1804, nøyaktig 20 år etter at Bergstadens Ziir ble innviet.

- Største jeg har opplevd

Det var altså ikke bare lokalpatriotenes hjerter som banket. En av mange opprømte var Stephan Barratt-Due. Han er fiolinist på høyt nivå, leder Barratt Due Musikkinstitutt, der Vilde Frang studerte, og sa allerede etter generalprøven at dette var den største musikalske opplevelsen han hadde vært med på.

- Dette er noe av det mest inspirerende jeg har opplevd. Hver enkelt musiker er på et skyhøyt nivå, og de får musikken til å klinge helt naturlig, sa Barratt-Due, som naturlig nok var spesielt fornøyd med Vilde Frangs innsats.

Ingrid Røynesdal fra Trondheim, som nå er direktør i Oslo-Filharmonien, studerte klaver hos Barratt Due. Hun er enig med ham.

Ufattelig dyktige musikere

- Dette var en kjempeopplevelse. Musikerne er ufattelig dyktige, og Simon Rattle leder dem på en suveren måte. Vilde hadde en nådeløs oppgave, men hun er superproff. Alle norske ledere burde vært her, så hadde de lært noe verdifullt om teambuilding, sier hun.

Styreleder Valgerd Svarstad Haugland i Vinterfestspillene var nærmest målløs etter begivenheten.

- Jeg er enig med Simon Rattle i at det var en vill idé. Det var styremedlem Erling Dahl jr. og Berlinfilharmoniens Christoph Hartmann som lanserte den. Den var ikke lett å gjennomføre, men vi ga oss ikke. Nå er jeg veldig glad for at vi fikk det til. Dette vil jeg leve lenge på, sier tidligere kulturminister Haugland.

Beste konserten: - Jeg har dekket seks Europakonserter med Berliner Philharmoniker. Dette er den beste. Det var som å være i himmelen, sier programleder for tysk TV, Petra Gute. Foto: GEIR TØNSET