«I min verden er Det norske en stor verdibygger og en potensiell utbyttemaskin til Aker i fremtiden, men oljeselskapet må unngå å rote seg bort på veien.»

Det skriver oljeselskapets storeier Kjell Inge Røkke i sitt årlige brev til medaksjonærene i Aker.

Røkkes hovedbekymring er at Det norske og lisenspartnere i Ivar Aasen-utbyggingen valgte å gi kontrakten på byggingen av plattformens toppdekk til verftet SMOE i Singapore.

«Det er godt utenfor min komfortsone», skriver Røkke i brevet.

Godkjent av regjeringen

Planen for utbygging og drift for Ivar Aasen-feltet ble i dag vedtatt av Kongen i statsråd, og utbyggingen vil koste rundt 25 milliarder kroner. Kontrakten på toppdekket utgjør rundt fire milliarder av dette.

Røkke og kona Anne Grete Eidsvig eier rundt to tredeler av Aker ASA, som igjen eier 49,99 prosent av Det norske.

Aker ASA eier også 70 prosent av selskapet Aker Kværner Holding, som igjen eier drøyt 40 prosent av både ingeniørselskapet Aker Solutions og verftskonsernet Kværner. Røkke er også styreleder i sistnevnte.

Røkke mener Det norske heller burde valgt Kværners verft på Stord til byggingen av toppdekket, men skriver at han ikke argumenterer for å forsvare Kværner.

«Aker ga før tilbudsprosessen startet tydelige råd til Det norske om å velge et kjent utbyggingskonsept og leverandører med erfaring fra sammenlignbare prosjekter på norsk sokkel. Det gjorde vi fordi vi mener det ville være til det beste for aksjonærene i Det norske og Ivar Aasen-partnerne; å velge løsningen med lavest risiko for overskridelser og forsinkelser. Blant de tre verftene som Det norske selv valgte å sluttforhandle med var det bare Kværner som oppfylte disse kriteriene», skriver han i brevet.

– Styreutvalg ville ha Kværner

Røkke skriver at styret i Det norske pekte ut medlemmer som sammen med administrasjonen vurderte tilbudene på Ivar Aasen-utbyggingen. Dette utvalget anbefalte Kværner, men kontrakten havnet likevel i Asia.

Røkke medgir at det var en prisforskjell mellom tilbudene, men mener forskjellen ikke var stor nok til å ta risikoen på å bygge i Singapore.

Han mener det blir feil å sammenligne Det norske med Statoil, som også har sendt store kontrakter østover.

«Statoil har en topp kvalifisert og kompetent organisasjon, og nok ressurser til selv å gjøre en grundig oppfølging. Det norske har mange dyktige mennesker, men for å følge opp Ivar Aasen-prosjektet må det unge oljeselskapet sette sammen et nytt team. Alt er nytt», skriver han.

Røkke mener utenlandske verft står for den største kostnadsøkningen i feltutbygginger på norsk sokkel, og han mener kostnadsoverskridelser på Ivar Aasen vil bli tunge å bære.

Men han sier skepsisen ikke skyldes manglende tillit til personer som jobber med utbyggingen.

«Enkelte i Det norske vil nok bli frustrerte og irriterte over at jeg åpent kommuniserer mine meninger. Samtidig håper jeg at de som skal gjennomføre prosjektet vil bli motivert til å bevise at jeg tar grundig feil i mine bekymringer», skriver han.

– Komfortsonens grenseland

Kværners verft på Verdal var med i kampen om å bygge understellet til Ivar Aasen-plattformen, men denne kontrakten gikk til det italienske Arbatax-verftet.

Røkke sier han kan akseptere den tildelingen, selv om den ligger i «komfortsonens grenseland». Han påpeker at verftet aldri før har bygget et understell til norsk sokkel.

«Verftet ligger på Sardinia, en av mine favorittøyer å seile rundt. Jeg hadde aldri trodd at et selskap som Aker eier 50 prosent av skulle bygge en jacket på et verft som i en periode har ligget brakk», skriver han.

Kommunikasjonsdirektør Torgeir Anda i Det norske sier de ikke ønsker å kommentere brevet fra Røkke.

Så sløyfen passet

Røkke har også tidligere brukt aksjonærbrevet til å snakke fritt om Det norske, og selskapets toppsjef Erik Haugane.

For to år siden hadde selskapet akkurat lagt bak seg halvannet år uten betydelige funn. Milliarder var forsvunnet ned i borehullene, og Røkke var slett ikke fornøyd. «Det norske-sjefen Erik Haugane har nok følt at tversoversløyfen har presset litt på», skrev han da.

Men etter at Det norske var med på det store Johan Sverdrup-funnet i Nordsjøen, gikk aksjekursen og dermed verdien på Røkkes eierandel til værs. Da Aker ASA i fjor la frem årsrapporten var selskapet på topp blant investeringene.

«Aksjeinvesteringen i Det norske oljeselskap var vår mest verdifulle investering ved inngangen til 2012. Hvem hadde trodd det for ett år siden?», skrev Røkke da.

Haugene fylte 60 år i februar, og styret i Det norske valgte da å benytte muligheten til å bytte ham ut. Nå leder han selskapet i påvente av at en ny toppsjef skal bli ansatt.

«På vegne av alle aksjonærene takker jeg Erik for innsatsen og alt han har gjort for Det norske», skriver Røkke i årets brev.