- Universitetene er først og fremst læreanstalter, sier Jostein Halgunset (65), som underviser i anatomi ved Det medisinske fakultet.

- Historisk har undervisning vært deres fremste oppgave. Forskningen kan  jo også foregå på egne institutter.

På plassen bak ham på Morgenbladets liste ligger en annen  NTNU'er, sosiologiprofessor Arild Blekesaune. Ole Petter Hjelle ved Høgskolen Kristiania leder imidlertid klart på antall nominasjoner. Juryen er nå i tenkeboksen for å kåre vinneren.

En arbeidsgruppe med folk fra NTNU og Universitetet i Tromsø foreslår en rekke tiltak for nettopp å styrke undervisningens plass ved universitetet. Gruppen foreslår blant annet:

  • Status som «merittert (kompetent) underviser» til de beste lærerne.

  • Tre lønnstrinn ekstra (nærmere 70 000 kroner for en professor) for meritterte undervisere.

  • Strengere krav til pedagogisk kompetanse ved ansettelse.

  • Alle vitenskapelig ansatte skal ha en mappe som dokumenterer pedagogisk kompetanse.

  • Undervisningstermin: Lønnet permisjon for å fordype seg i undervisningstema.

Forskningens lillebror

Halgunset er positiv til at NTNU vil honorere gode undervisere, men har ikke helt troen på at det vil skje. Han har undervist siden 1980 og hørt det før. Mange ganger.

- Det er forskning som gir status i universitetsverdenen. Forskning hausses opp, gir penger og medieomtale. I USA legges det mer vekt på undervisningen enn her i Norge, sier Halgunset. Han mener faglig selvopptatthet er svært utbredt på universitetet og at vitenskapelig ansatte lett blir forelsket i egen forskning. Selv har han forsket på flere felter, men uten å spesialisere seg.

Læreren må gløde

Professoren har en klar idé om hvordan en god foreleser bør være.

- Det viktigte er glød og entusiasme for det som formidles, og evne til å sette seg inn i studentenes sted. Man kan ikke snakke til studentene som om de var kolleger. Poenget med forelesningssituasjonen er å gi aha-opplevelser, vise at ting kan sees fra ulike vinkler. Detaljene må de lese seg til. Ambisjonen er at det skal gå opp et lys for dem. Jeg liker også å provosere litt og har som mål at studentene skal le minst to ganger i løpet av en forelesning.

Mye av undervisningen gis for øvrig i mindre grupper med for eksempel når de er på patologen for å lære om den menneskelige anatomi.

Alle professorer er kanskje ikke så entusiatiske over å undervise de ferske studentene, men Jostein Halgunset liker det. Før han skal forelese, saumfarer han internett etter illustrasjoner som kan vise et poeng - samtidig som de er morsomme, eller berører studentene på en eller annen måte. Legestudentene er flinke, som de var det da Halgunset startet å undervise for over 35 år siden, den store forskjellen er at jentene nå dominerer studentmassen.

- Men det er bare hyggelig, sier professoren med et smil.

LES OGSÅ (PLUSS): Meningsløst å avskilte lærere

Fans på første benk

Studentene Adresseavisen traff etter Halgunsets forelesning er ikke forundret over at professoren leder i Morgenbladets kåring.

- Jeg føler at han bryr seg om oss, sier Marie Kaltenborg Nyquist.

- Han er folkelig og utrolig pedagogisk. Du føler at du må følge med, tilføyer Marie Fossen Nordal.

Markus Haug synes han får tak i det som er viktig når han er på Halgunsets forelesninger og Daniel Amundsen Damvall er en skikkelig tilhenger:

- Halgunset har magisk tilstedeværelse og engasjerer oss slik at vi våkner. Det går ikke an å ikke følge med. Kommunikasjonen er toveis. Og så kan han faget sitt godt. Du husker det han har undervist i. Lesingen etterpå blir et slags påbygg. I mange andre tilfeller føler jeg at må begynne helt på nytt når jeg går til pensum etter en forelesning.

Damvall liker at Halgunset aldri stiller seg bak kateteret, men står nær studentene helt foran, eller vandrer rundt i trappene i auditoriet mens han snakker - og passer på at han har studentenes oppmerksomhet.

Forlesningen Adresseavisen besøkte var siste gjennomgang for studentene som skulle opp til muntlig eksamen. De fire vi snakket med bekreftet at angstnivået hadde gått ned - til tross for foreleserens litt doble avskjedshilsen:

- Det går veldig bra - med de fleste av dere i alle fall.

Forslagene på tiltak for å heve statusen til undervisning sendes neste uke ut på høring ved NTNU. Styret behandler saken i høst og Berit Kjeldstad, prorektor for utdanning, håper å ha et system på plass i 2017.

Når Jostein Halgunset foreleser følger studentene med. Foto: Leikny Havik Skjærseth
Marie Kaltenborn Nyquist, Marie Fossen Nordal, Markus Haug og Daniel Amundsen Damvall er enige med dem som har stemt på Jostein Halgunset som beste foreleser. Foto: Leikny Havik Skjærseth
Rabea Iris Pantelatos skal opp til muntlig eksamen i anatomi og får gode råd av Jostein Halgunset. Foto: Leikny Havik Skjærseth