Sigve Brekke ble ansatt som ny sjef i Telenor i mai, og selskapet har fått kritikk for at valget ikke falt på en kvinne.

Kvinnene ikke kontaktet

– Vi hadde med oss i sluttrunden både kvinner og menn fra både innland og utland, sa daværende styreleder Svein Aaser til NRK etter utnevnelsen.

Men ifølge VG ble ingen av de tre kvinnene med mest erfaring fra Telenor-ledelsen kontaktet under ansettelsesprosessen. En av forhåndsfavorittene til jobben, Berit Svendsen, skal ha blitt innkalt til en samtale med hodejegerfirmaet Egon Zehnder, men oppfattet ikke møtet som et intervju.

Les også: - Telenor-sjefen jukset med CV-en

Les også:

Pollestad vil kaste hele Telenor-styret

Mæland fått feil info

Næringsminister Monica Mæland (H) vil ha svar fra styret i Telenor på hva som skjedde med kjønnsfordelingen i sluttrunden i ansettelsen av ny konsernsjef.

– Det er alvorlig hvis det viser seg at ingen kvinner var med i sluttrunden av prosessen fram mot å finne ny konsernsjef, sier statsråden til NTB tirsdag.

Overfor VG legger hun til at dersom det stemmer at ingen kvinner har vært med i hele prosessen, så er det ikke i tråd med den informasjonen hun har fått underveis fra Telenors styre.

Fikk forsikringer

Så sent som i august hadde Mæland et møte med alle de 28 styrelederne i Nærings- og fiskeridepartementets portefølje, samt styrelederne i Statoil og Kommunalbanken, om likestilling og mangfold.

– Her deltok også tidligere styreleder i Telenor, Svein Aaser. Hensikten med møtet var å klargjøre statens forventninger til selskapenes arbeid med mangfold og likestilling, drøfte styrets rolle og ansvar på dette området og at styrelederne skulle dele erfaringer og lære av hverandre, sier hun.

Næringsministeren er tydelig på at departementet har forsterket sine forventninger til styrenes arbeid i selskapene der staten eier aksjer.

– Vi forventer at de lager strategier for å øke mangfoldet og likestillingen i ledelsen. Styrene skal måles på dette. Jeg har også tatt opp dette eksplisitt med Telenors daværende styreleder. Han forsikret meg om at styret var opptatt av dette i arbeidet med å finne en ny konsernsjef, sier Mæland.

Ytterligere informasjon

Mæland sier til VG at hun ble informert av styret om at det var en grundig og bred prosess og at de lette etter folk av begge kjønn både i Norge og internasjonalt.

– Det er naturlig å følge opp aktuelle saker med styret. Nå har styrelederen fra den gang gått av, men resten av styret sitter fortsatt. Det er naturlig å be om ytterligere informasjon i denne saken, sier hun.

Næringsministeren sier hun er veldig opptatt av at det er styret som ansetter konsernsjef.

– Det er styret som ansetter konsernsjef. Samtidig er det slik at vi har for få kvinner på toppen i næringslivet. Derfor har jeg vært tydelig på at det skal rekrutteres bredt, sier hun.

Aaser har ikke besvart VGs henvendelser om saken. Svendsen ønsker ikke å kommentere saken. Det nåværende styret i Telenor skriver at «Styret i Telenor gjennomførte en grundig prosess før ansettelsen av Sigve Brekke som ny konsernsjef. I denne prosessen vurderte styret en rekke sterke kandidater av begge kjønn.

Sigve Brekke ble ny Telenor-sjef uten kvinnelig konkurranse. Foto: NTB/Scanpix