Det gule huset som har stått ved siden av Kysthotellet på Årnes i Åfjord, ble torsdag kveld reddet fra å bli jevnet med jorden. Eieren, som selv arvet huset, hadde planer om å rive 60-tallshuset, men Oddveig Forfot ville det annerledes.

En idé tar form

- Jeg er opprinnelig åfjording, men bodde med familien min på Stokkøya i mange år. Da jeg ble alene flyttet jeg til Årnes med barna, og fikk leie dette huset i påvente av rivingen. Siden var jeg på utkikk etter en passende bolig, uten å finne noe som var riktig for oss.

Så en helg drar Forfot på venninnetur til Røros. Her blir det snakk om utbygging av et tømmerhus og muligheten for å flytte laftede hus.

- En vill idé tok form, og jeg googlet ulike flytteprosjekt av eksisterende hus. Da jeg kontaktet huseier ble han litt lattermild, og sa noe sånt som at «huset skal uansett rives, men dersom du klarer å få til dette, skal du få huset». Han hadde nok ikke mye tro på at en flytting kunne gjennomføres, forteller Forfot.

Vanskelig å finne fagfolk

Alenemoren forteller om et hus som er skikkelig bygget og har mange detaljer.

- Det er bygget på 60-tallet, og er veldig solid, så jeg brukte ikke mye tid på å bestemme meg. Men det ble litt av et prosjekt. Jeg kunne ikke bestille hvilket som helst flyttebyrå og gi dem en ny adresse, for å si det sånn.

Trønderenergi og Nordtek måtte inn for å demontere alt det elektriske. Hun måtte finne riktig forsikring og ikke minst  - en passende tomt.

- Jakten på et «flyttebyrå» som hadde utstyr, kompetanse og vilje til å ta oppdraget, ble mest utfordrende. Men i Verdal kran og montasje fant jeg Øystein Sivertsen, en løsningsorientert og velvillig kar som tok jobben, forteller Forfot.

Rasutsatt tomt

Hun fikk kjøpt tomt av Åfjord kommune, med perfekt beliggenhet for familien med tre hjemmeboende barn i alderen 8-15 år. Det var bare én liten hake. Nedenfor tomten hadde det gått et ras.

- Dermed måtte jeg inn med en geolog for å få godkjent bruken, men det ordnet seg også til slutt.

Nå gjensto bare koordineringen av alle involverte i flytteprosjektet: politi, vegvesen og «flyttebyrå».

-  Ja, og så måtte jeg selvfølgelig ha en mur å sette huset oppå. Jeg ble anbefalt å sette opp en ringmur på tomta, og med ringmur ble det krypkjeller og vanskelig adkomst for snekkere som skal etterisolere gulv. Det måtte jeg med andre ord få gjort før huset ble flyttet.

Hun ler litt, Oddveig Forfot, over prosjektet sitt, men er samtidig stolt over at det lot seg gjennomføre. At hun klarte å finne de rette, hjelpsomme og velvillige folkene som gjorde det mulig.

- Jeg tenkte på det da jeg satt i følgebilen merket «bred last», mellom politieskorten og «flyttelasset». Vi rullet framover i sneglefart langs langs fylkesvei 715. Ryktet om husflyttingen hadde løpt foran oss, og folk sto langs hele ruta. De vinket og tok bilder, det var helt fantastisk. Nesten som 17. mai, forteller Forfot.

- Måtte nesten gråte

Avstanden mellom Årnes og Monstad er to kilometer, og transporten tok en time.

- Da huset ble løftet på plass begynte jeg nesten å gråte. Da kjente jeg på det at - jeg har klart det, jeg fikk det til. Nå får barna mine vokse opp i vårt eget hus, og i et boligmiljø med mange andre barn.

Oddveig Forfot fikk riktignok huset, men dette er likevel en investering.

- Med kostnader til flytting, snekkerarbeider, tomt og grunnmursarbeider har det så langt kostet meg ca 700 000 kroner, sier hun stolt og fornøyd.

Oddveig Forfot har tatt grep. Foto: Privat
Foto: PRIVAT
Foto: PRIVAT
- Flyttebilen brukte hele veibredden, og jeg tror ikke de kjørte i mer enn 10-20 kilometer i timen, forteller frilansfotograf Lars Birger Berdal. Han var en av mange som fulgte den uvanlige transporten gjennom Åfjord sentrum torsdag kveld. Foto: Lars Birger Berdal