Stress er ikke lenger forbeholdt dobbeltarbeidende småbarnsmødre og toppledere med Birken-ambisjoner. Stadig flere unge er stresset. 30 prosent av svenske 16-åringer er så stresset at det kan klassifiseres som alvorlig. Enda verre er situasjonen blant jentene. Norske forskere tror den samme tendensen gjelder norsk ungdom.

Alle opplever vi perioder der vi ikke mestrer hverdagens utfordringer. Lista over alt vi skulle gjort overstiger selv haugen med skittentøy. Det kan vi leve med. Kronisk stress, som mange unge opplever, er alvorlig. Det er ikke alle gjøremålene som er uoverkommelig, det er forventningene til egen kropp og egne prestasjoner. Skittentøykurven kan bli tom, men perfekt nok i egne øyne blir man nok aldri.

Kronisk stress er ikke ufarlig. Stress gir kroppslige plager, søvnproblemer og utbrenthet. Leger rapporterer det samme, flere ungdommer stresser seg syke. Forbløffende mange er det vi ville kalt flinke og vellykkede. Skolene er blitt mer bevisst på problemet. Flere skoler tar i bruk mindfullness og andre teknikker som skal lære ungdommene å håndtere stress. Det er vel og bra. Både yoga og mindfullness er gamle teknikker som åpenbart har noe for seg. Men problemet lar seg neppe kurere med yoga alene. Ungdomskulturen har flere usunne trekk.

24-timerssamfunnet har gitt oss sosial jetlag. I min barndom var dagen over når uret overtok TV-skjermen. Klokka 23.00 var det slutt på moroa. Nå er det ikke bare fjernsynet som tilbyr underholdning døgnet rundt. Meldinger tikker inn. Nyheter legges ut. Facebook oppdateres. Det gjør også Snapchat, Instagram, Twitter og Kik. Internett sover aldri. Sliten blir den som vil ha med seg alt.

Presset på å være vellykket er kanskje den viktigste stresskilden. Alt var ikke bedre før, men presset var nok lavere. Om du var en ener på fotballbanen eller flink på skolen, du dugde. I dag skal du være både pen, smart og veltrent. Karakterboka skal fylles med seksere og fritida med aktivitet. Mange knekker i jakten på det perfekte liv.

Foreldre ønsker alltid det beste for sine barn. Det beste vi kan gi dem er kanskje mer pusterom.