– Vi har doblet antall effektive kvadratmeter og gjort mye for at lokalet skal fremstå som lysere, sier Hans Tobias Slette (22).

Lederen for byggeprosjektet viser vei ned trappene til kjelleren under det røde huset i Elgeseter gate 1. Malingslukten blir strammere ettersom vi nærmer oss.

– Tidligere var det mange som ikke turte å gå i enkelte deler av rommet, fordi det var så mørkt. Slik kan vi ikke ha det, sier Slette.

Annethvert år, i forbindelse med studentfestivalen Uka, pusses et av Samfundets lokaler opp. I år var det Bodegaens tur, lokalet som siden 1930-tallet har vært studentenes egen dansebule.

Arbeidet startet i mai i fjor da Slette ble valgt til prosjektleder. Like etterpå ble det utlyst arkitektkonkurranse for arkitektstudentene ved NTNU.

Fjernet Norges tyngste bar

– Vinnerne hadde erfaring fra huset, så de hadde tatt hensyn til de mange praktiske utfordringene lokalet har. Hensikten med arkitektkonkurransen er å finne et prosjekt med et godt uttrykk som kan bearbeides videre, sier han.

Tidligere i år flyttet Uka inn i et gammelt bilverksted som de har døpt om til Intimen.

Da Bodegaen ble pusset opp i 1997, ble det bestemt at de skulle ha Norges tyngste bar – av 12,5 tonn larvikittstein. Da rivearbeidet begynte i mars, ble både denne og mesteparten av vegger og inventar fjernet. Det ble også gravd ut masse fra dansegulvet, for å heve takhøyden, og ellers i lokalet, for å få lagt ned ventilasjonsrør.

Til sammen anslår prosjektlederen at de har båret ut mellom 120 og 150 tonn med løsmasse. Spade for spade, bøtte for bøtte.

Lys fra MGP-finalen

Selv om rommet fortsatt er gjenkjennelig, med den karakteristiske dansescenen i midten, fremstår lokalet som splitter nytt.

Dansegulvet har fått bedre takhøyde, med tydelige lounge-soner rundt. Baren er plassert langs veggen, mot inngangen. Den er hevet med 12 cm, med utsikt mot resten av lokalet. Lokalet har fått perforerte såkalte 3D-vegger, designet for å sluke lyden. Mens gulvene har fått helt nytt epoxy-belegg. Ikke en overflate er uberørt.

– Lyset på dansegulvet er det samme som ble brukt under MGP-finalen i København i fjor. Det er creme de la creme av danselys, sier Slette.

Buret som Bodegaen arvet etter Uka-13, og som har vært populært å danse i, er fjernet og erstattet av messing-stenger på den ene siden av dansegulvet.

Grottas juveler

– Vi hadde lyst til å bevare grottefølelsen, men samtidig rydde opp og gjøre det lysere. Baren og stengene på dansegulvet er i messing, de er grottas juveler. Baren er blitt godt synlig. Det skal ikke være mørkt og dystert, men vi vil bevare inntrykket av at vi er under bakken, forklarer Slette.

Prosjektgjengen har bestått av 78 studenter, samt fire medhjelpere. Blant dem 13 elektrikere med fagbrev, fem tømrere og flere rørleggere. Selv anslår Slette at han brukt om lag 30 timer i gjennomsnitt i uka siden mai i fjor, i tillegg til fulltidsstudier på Marinteknikk på Gløshaugen.

Mesteparten av tiden er gått med til planlegging – før en intens byggeperiode på tampen.

– Vi har brukt halvannet år på å planlegge, før vi har bygget alt sammen i løpet av fem uker. Det er unikt at det skal skje så fort og innen en bestemt deadline. Jeg er imponert over alle de frivillige. Det har vært en bratt læringskurve, sier Sletten.

Tirsdag formiddag, halvannet døgn før åpning, ser det ut til at det meste er under kontroll.

– Belønningen vår blir når alle sier «wow» og når vi får se hvordan de nyter det vi har fått til. Under Uka blir det mer fokus på studier for mange av oss.

Helt ny drakt

Ukesjef Gjertrud Hole Kjøstolfsen skryter av det ferdige resultatet.

– Jeg synes det er blitt utrolig bra. Bodegaen har fått en helt ny drakt, med tydelige avdelte soner. Nå kan man være der både for å danse og for å snakke, sier hun.

Ukesjefen visste at hun skulle flytte til Trondheim, men ikke hva hun skulle gjøre der.

Hole Kjøstolfsen beskriver Bodegaen som Samfundets club-lokale. Hun har fulgt prosessen tett og er fornøyd med jobben prosjektgjengen har gjort.

– De har vært kjempeflinke. Vi har en forventning fra Samfundet om hvor mye penger vi skal bruke. Dette er et såpass stort lokale at det kan komme mange uforutsette kostnader. De har brukt lang tid på planlegging, og derfor ble resultatet så bra som det ble.

Mew, Action Bronson, Prodigy, A$AP Rocky og Wiz Khalifa er blant artistene som kommer til Uka i år.

Lokalet har fått perforerte såkalte 3D-vegger, designet for å sluke lyden fra musikken. Foto: KIM NYGÅRD
Rundt dansegulvet er det ulike lounge-områder. Buret fra Uka-13 er erstattet av messing-stenger på den ene siden av dansegulvet. Foto: KIM NYGÅRD