Foto: Kallestad, Gorm, NTB scanpix

Alle vil ha blankpusset bil til 17. mai, men historien bak er ganske grisete. 16. mai kontrollerte Arbeidstilsynet en rekke bilvaskefirmaer i Trondheim, og resultatet var mildt sagt nedslående. Seks av tolv firma drev ulovlig. En vaskehall ble stengt på dagen på grunn av «overhengende fare for liv og helse». Boforholdene til de utenlandske arbeiderne er til å grøsse av.

Les saken: Slik bodde og jobbet bilvaskere

Hvorfor er det slik? Svaret er like enkelt som det er ubehagelig. Fordi vi er mange som vil ha billig bilvask. Det virker ikke som vi bryr oss så mye om hvilke forhold bilvaskerne lever og jobber under .

Når vi får vasket bilen for et par hundrelapper burde det ringe en varselklokke. Det er noe som ikke stemmer når det koster mindre å få håndvasket bilen både innvendig og utvendig, enn det koster å kjøre den gjennom ei vaskemaskin på bensinstasjonen. Når ting er for godt til å være sant, så er det gjerne det. Likevel, billig, billig trigger ikke stort annet enn vår lyst til å kjøpe, kjøpe.

Klart det har en kostnad, men den ser heldigvis ikke vi. På Østlandet fant Arbeidstilsynet at utenlandske ansatte jobbet sju dager i uka for mellom 20 og 40 kroner timen. De bor enten i bedriften eller i andre helt ulovlige boforhold. Bilvaskebransjen er neppe unik. På område etter område ser vi at utlendinger jobber for dårlig lønn og elendige forhold. Det er et stort tankekors at utenlandske arbeidere er kraftig overrepresentert i dødsfall og arbeidsulykker. Men det er kanskje mer bekvemt å bekymre seg over fattige utenlandsarbeidere som jobber med å bygge fotballstadioner i Qatar.

Les kommentaren: Døden i Qatar

Et ubehagelig spørsmål er om vi har lettere for å se gjennom fingrene når det «bare» dreier seg om utlendinger. Det hadde blitt ramaskrik dersom våre egne ungdommer hadde hatt sommerjobb under lignende forhold.

Det er ikke så lett å være etisk forbruker. Vi vil ofte det beste, men valgene våre er ikke like opplagte. Se bare til vårt forhold til klær. Vi burde vite nok om de slavelignende forholdene i tekstilbransjen til å tenke oss om to ganger før vi handler den billige T-skjorta. Likevel vokser kleshaugen vår . Det vi kaster også, for den del. Vi kjøper nesten dobbelt så mye klær som vi gjorde for to tiår siden. Men klær har også en kostnad som ikke står på prislappen.

Les kommentaren: Hakk i plata, men håp

Alle valg vi som forbrukere gjør har konsekvenser for andre mennesker. Vi kan ikke alle bli små arbeidstilsyn, men vi som forbrukere har også et ansvar. Det skal ikke så mye fantasi til for å ane at forholdene ikke er de beste når noen gjør jobben skammelig billig.

Det er mulig å få både ren bil og ren samvittighet.

Les kommentaren: Det store treningsparadokset