For sju år siden innførte Baklandet Skydsstation mobilforbud. Det har de ingen planer om å avvikle.

- Dette er en liten plass hvor man sitter tett uansett om man kjenner hverandre eller ikke. Se for deg at ti til tjue personer skulle sittet på mobilen, sier innehaver Gurli Riis Holmen.

Utelukkende positivt

På inngangsdøren og rundt på veggene i kafeen henger skilt med strek over en mobiltelefon. Det er ikke alltid kundene er klar over forbudet, men da gir de ansatte beskjed.

- Vi smiler pent og peker på skiltet. Da er det ikke noe problem, og de som må snakke løper ut. De som har vært her før og er stamgjester synes det er veldig bra. Vi vet at det er gjester som kommer hit nettopp fordi det er mobilfritt, sier Riis Holmen.

Hun understreker at de kun har positive erfaringer med mobilforbudet.

- Dette er et sted hvor man skal kunne senke skuldrene. Hvis man hele tiden skal følge med på mobilen, så blir man jo opptatt hele tiden, sier Riis Holmen.

Les også: - Lag digitalfrie soner

Les også: Nå har skolen mobilforbud

- Respekt for andre

Tirsdag ettermiddag satt studentene Christine Foss Sjulstad og Marius Lie Morken på kafeen. De hadde bevisst valgt å la mobilen bli i lomma.

- Jeg synes man viser litt mer respekt for andre når man ikke sitter på mobilen, sier Foss Sjulstad.

Lie Morken mener alle bør kunne ta en pause fra mobilen, men at det er situasjonsavhengig.

- Det er jo greit å ta opp mobilen hvis man for eksempel vil se på noe sammen, men man burde kunne ta minst en halvtime pause fra mobilen. Hvis det er noe viktig så kan jo folk ringe, sier han.

- Er det noen andre steder det burde være mobilforbud?

- Kanskje det burde være mobilforbud i forelesninger også? Det kunne vært lurt for meg hvert fall, sier Foss Sjulstad.

Lie Morken er enig, og mener man bør tenke på at andre også kan bli påvirket når man ikke følger med i timen.

- Spesielt når sidemannen eller noen foran sitter på mobilen, sier han.

Les også: Mobilen skal få 65-åringene i aktivitet (PLUSS)

- Ny måte å være sosial

Førsteamanuensis Berit Skog ved institutt for sosiologi og statsvitenskap mener mobilbruk kan virke forstyrrende.

- Bruk av mobilen til for eksempel å sjekke meldinger, Facebook-oppdateringer eller å ta bilder, kan både forstyrre og irritere når vi treffer venner på kafé. Det kan skape en oppfatning av at det som foregår på mobilen er mer interessant og viktig enn å delta i samtalen, eller lytte til andre som er til stede, sier hun.

Videre mener hun det er opp til venner som møtes om de vil inngå avtaler om mobilbruk på steder hvor det ikke er forbudsskilt, slik som på Baklandet Skydsstation.

- Det å holde kontakt med andre via mobil og sosiale medier anses som en ny måte å være sosial på. Dette har ført til endringer i normer for mobilbruk, slik at det er blitt større aksept for å bruke mobilen, også når en er i sosiale settinger, sier Skog.

Dette skiltet møter kunder på Baklandet Skydsstation. Foto: Linda Haugen