Byåsen-spillerne som er på yngres landslag spiller nesten 100 kamper i løpet av en sesong. Sommerferie kan 96-årgangen se langt etter.

- Det blir fort mellom 90-95 kamper i løpet av en sesong på disse spillerne. De er gamle nok til å spille seniorhåndball med Byåsen, samtidig kan de spille junior-NM og delta i mesterskap for yngres landslag, sier Tom Morten Svendsen, fagkonsulent i Norges håndballforbund.

LES PÅ PLUSS: Her er Byåsen-spillernes håndballskader

Han trente 1990/91-årgangen med Mari Molid og Nora Mørk som gjorde stor suksess i de yngres mesterskap i landslagsdrakten. Skal håndballtalentene ha en karriere som seniorer, mener han man må være nøye på at treningsopplegget tilpasse totalbelatstningen. Spillerne kan starte landslagskarrieren sin når de er 15 år. Torsdag var Svendsen til stede på Byåsens trening i Toppidrettssenteret i Granåsen.

- Det er lite vi kan gjøre med tidspunktene for mesterskap. Vårt mål er at mesterskapene skal være en utviklingsarena, og for å minske belastningen på spillerne, stilte vi ikke med samme mannskap da 98-laget spilte EM og OL, mener Svendsen.

Misliker «skadeforebygging»

Grunnregelen for spillerene er at de skal ha tre treningsøkter mellom hver kamp.

- Vi må fortelle utøveren hvordan hun skal trene. Håndball er en kontaktidrett, og risikoen for en akutt skade kan du aldri forberede deg på. Det er blitt mer duellspill i internasjonal håndball og spillere med tøff fysikk. Skal du vinne kamper, må du vinne duellene. Og innholdet i treningen må være funksjonell i forhold til arbeidet du skal gjøre på banen, sier han.

Han liker ikke ordet skadeforebyggende trening. Han spør heller spillerne om de vil trene for å prestere bedre.

- Prestasjonsfremmende trening er tema på alle samlinger med yngres landslag. Når de er på mesterskap om sommeren, er det riktig at de mister grunntrening, her er det viktig med god dialog med klubbene. Den fysiske treningen blir ivaretatt på samling, men de mangler mengdetreningen som kjøres i klubben i mesterskapsperioden. Med åtte-ni kamper på 11 dager, er mange spillere også mentalt utslitt. De kommer haltende inn i en ny sesong, og det må foreligge en plan når de kommer tilbake.

Inntil fire styrkeøkter

For Ida Marie Nagelhus Hernes og Tonje Haug Lerstad er junior-VM i Russland neste sommer et av målene. Men før den tid; eliteseriespill med Byåsen og Byåsens juniorer. I helga tapte de finalen i junior-NM mot Gjerpen, mens tidlig cup-exit med A-laget reduserer kampbelastningen noe.

- Det er selvsagt en risiko for å bli skadet, men det er ikke noe jeg går og tenker på, sier Ida Marie Nagelhus Hernes.

- Du tenker jo at det er noe som skjer andre, ikke deg, sier Tonje Haug Lerstad.

Med tre-fire økter fysisk trening i uka, gjør de sitt for at kroppen skal tåle belastningen som følger med håndballen.

- I tillegg har fire-fem økter med ball, forteller de.

- Lytt til kroppen

Tom Morten Svendsen hører ofte håndballtrenere si at de ikke har tid til fysisk trening.

-Da spør jeg dem: Har du tid til at spillerne går seks uker uten trening på grunn av skade? Noen varmer opp med fotball. I stedet kunne laget brukt oppvarmingen til prestasjonsfremmende trening, sier han og legger til at det franske herrelandslaget forberedte seg til OL med ti dager med fysisk trening.

1994-modellene Andrea Austmo Pedersen og Silje Waade har begge fartstid på yngres landslagen. Nå er de for gamle.

- Denne sommeren var den første jeg har hatt tid til grunntrening og hvile, sier Andrea Pedersen Østmo.

Hun har et klart råd til lagvenninnene som har et tøft kampprogram foran seg på grunn av landslagsoppgaver:

- Lytt til kroppen. Ta fri når du skal. Og når det står lett trening på treningsplanen, så skal treninga være lett, sier Byåsenspillerne.

Keepertalent: Tonje Haug Lerstad får viktig matching på yngres landslag i tillegg til at hun er i Byåsens A-stall. Treningene på Toppidrettssenteret er krevende og allsidige. Foto: Morten Antonsen
Tilbake etter skade: Silje Katrine Waade er korsbåndsoperert med tilbake for fullt. Styrketrening er en viktig del av toppspillerens treningshverdag. Foto: Morten Antonsen
Fokusert: Ida Marie Nagelhus Hernes har unngått alvorlige skader i håndballkarrieren og har trent allsidig, med fokus på styrke fra ung alder. Foto: Morten Antonsen
Sommerfri: Som keeper på yngres landslag, har sommeren betydd mesterskapstid for Andrea Austmo Pedersen. Nå er hun for gammel aldersbestemte landslag, og i sommer kunne hun bruke trene basistrening. Resultatet er at hun er i bedre fysisk form enn noen gang. Foto: Morten Antonsen