Nye varsler avgjør Giskes fremtid:

Støre om Giske: – Han har ikke mye å gå på

Støre omtaler varslene om Giske som «ubehagelig omgang av seksuell karakter». Men flere varslere må på banen om Giske skal miste tillit som nestleder, sier Støre.

Saken oppdateres.

Partileder Jonas Gahr Støre vil ikke definere en grensen for hvor mistillit går i Arbeiderpartiet når trakassering av seksuell art ikke kvalifiserer til å måtte gå.

– Jeg sitter ikke med mandat til å avsette valgte ledere. Men vi må ta spørsmålet om tillit på alvor. Og min kritikk representerer svekket tillit, sier Støre.

Han sier det er «ekstraordinært» og «en svært sterk» reaksjon når han som partileder offentlig går ut og mener nestleder Giske har opptrådt kritikkverdig.

– Varslene er alvorlige, og jeg har kommet med en veldig tydelig kritikk av nestlederen, sier Støre

Han har ikke har bedt Giske om å trekke seg.

- Han må vurdere sin situasjon ut i fra om han kan gjøre sin jobb, sier Støre.

Les også: Giske ber andre damer varsle

Har bestridt påstander

Giske har i samtalen med Støre og partisekretær Kjersti Stenseng torsdag bestridt flere av opplysningene som den siste uken er varslet  inn til Arbeiderpartiet.

Etter det flere timer lange møte valgte han til slutt torsdag kveld å beklage at han har oppført seg «upassede og ubehagelig».

- Jeg tar dette på dypt alvor, at det er min adferd som gjør at folk har opplevd ubehageligheter. Jeg beklager det dypt, sa Giske til Adresseavisen torsdag kveld.

Spørsmålet om konsekvenser av en slik erkjennelse og beklagelse - og hvorvidt han har vurdert å trekke seg som nestleder i partiet ville han ikke svare på da Adresseavisen snakket med ham torsdag kveld.

Les også: - Trond er en mann som behandler kvinner med respekt

- Denne saken er ikke over

Da Støre fredag formiddag møtte pressen for å snakke om krisen som nå lammer partiet, var han klar på Giskes situasjon ikke er avklart med Giskes fjernsynsbeklagelser torsdag kveld.

- Dette er ikke en sak som er over, i form av at vi tydeligvis kan forvente nye varsler, sier Støre til Adresseavisen.

- Vi må nå gjøre jobben som trengs. Så får vi vurdere og se hva som skjer fremover, sier Støre.

Han vil ikke vurdere sannsynligheten for at Giske må gå. På direkte spørsmål om noen i partiet hadde krevd Giskes avgang, svarer han slik:

– Jeg har ikke hørt noen i partiet kreve Giskes avgang. Jeg har lyttet grundig og brukt mye tid på dette. Men han har ikke mye å gå på.

Les også: Det har ikke skjedd noe upassende

Forventer flere varsler

Støre utdypet hva han mente med dette slik:

– Det at han la seg flat, tok den selvkrikken han gjorde, er et uttrykk for at han ikke har opptrådt i tråd med våre retningslinjer. Hva som eventuelt skal til for at det skal bli enda mer alvorlig, må tiden vise. Dette er ikke en sak som er over.

- Dere sier begge at dere forventer at det kommer flere saker. Hvordan kan du forklare din tillit til Giske som nestleder når dere skal sitte å vente på dette?

- Dette er en vanskelig avveining. Slike saker som dette har ingen tidsfrist. De som har noe å si fra om skal være trygge på at de kan gjøre det. Men vi måtte vurdere det vi hadde. Basert på det vi hadde til nå, har vi valgt å komme med den kritikken vi har gjort.

- Så nå skal dere sitte å vente til flere jenter tør å stå frem før dere får avklart situasjonen rundt nestlederen i Arbeiderpartiet?

- Som sagt, dette dette er en vanskelig avveining. Vi må se om det kommer andre ting, med annen karakter eller annet omfang - og vurdere dette på nytt.

- Så det er ingenting i det som har kommet til nå som har fått deg til å vurdere å be Giske trekke seg?

- Nei, dere så min reaksjon i går. Jeg har gitt kritikk - og det er kommet en erkjennelse.

Les også: Anklager Oslo Ap for svertekampanje mot Trond Giske

Fakta om varslingssakene mot Trond Giske

Utviklingen i varslingssakene som har dukket opp mot Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske den siste tiden:

* Onsdag 13. desember publiserte Dagens Næringsliv den første saken om at partiledelsen hadde fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske».

* Dagen etter fulgte VG opp med en sak om at SMS-er fra Giske til et AUF-medlem i 2011 hadde skapt intern konflikt i partiet. Det ble presisert at nestlederen ikke var anklaget for trakassering.

* Fredag 15. desember stilte Ap-leder Jonas Gahr Støre opp i Politisk kvarter i NRK. Han sa da at etter det han hadde lest i avisene, måtte han avvise at Giske hadde opptrådt upassende. Han kjente seg heller ikke igjen i beskrivelsen av en intern konflikt.

* Dagens Næringsliv skrev tidligere denne uken at Anniken Huitfeldt, som leder partiets kvinnenettverk, på et møte i stortingsgruppen skal ha understreket at rykter om seksuell trakassering kan bli misbrukt i interne maktkamper. Hun avviste dette og sa torsdag til NTB at hun har sagt at man skal melde fra hvis man hører om seksuell trakassering, ikke spre rykter om det.

* I et opprop advarte Oslo Ap mot en giftig partikultur, noe flere anonyme sentralstyremedlemmer ifølge Aftenposten mente var «en svertekampanje» mot Giske og et forsøk på å «parkere» Huitfeldt og partisekretær Kjersti Stenseng.

* Flere varslere skal ha unngått Stenseng i forbindelse med varslene som har kommet fram. Selv sa hun til NRK onsdag kveld at varslere skal bli godt ivaretatt og kjenne seg trygge på at varsler blir tatt alvorlig og blir behandlet på en god måte.

* Torsdag kom partiet med en pressemelding der Giske sier han «tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt. Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik».

* Samme kveld stilte han i Dagsrevyen. Der sa nestlederen: Jeg tror nok at jeg må innse at jeg ikke har vært meg min oppførsel bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikhet i maktforhold, aldersforskjell og sosiale sammenhenger med mye alkohol. Jeg har ikke opptrådt på en måte som er i tråd med de verdiene jeg ønsker å opptre etter.

* Både lederen og nestlederen sier de er forberedt på at det kan komme flere historier i kjølvannet av de sakene som er kjent så langt.

* Torsdag kveld ble det kalt inn til et hastemøte i sentralstyret der Støre skulle orientere om saken.

* Fredag morgen sa Støre at Giskes tillit er svekket og at han ikke har mye å gå på. Han sa også at ingen i sentralstyret uttrykte mistillit mot Giske.

Kilde: NTB

På forsiden nå