Minneord Håvard Tveite

Saken oppdateres.

Håvard Tveite sovnet stille inn den 30. mai etter lang tids sykdom, 59 år gammel. Han var en av Norges fremste orienteringsløpere gjennom tidene, med 20 NM-gull, 2 VM-gull, og 2 NM-gull i terrengløp. Håvard studerte datateknikk ved NTH og fortsatte etter masterstudiet på et doktorgradsstudium over temaet «Databaser for geografiske informasjonssystemer». Han studerte samtidig med full toppidrettssatsing, og var også en særs viktig miljøskaper i NTHI.

Forskningen på databaser var veletablert omkring 1990, men databasene var ikke tilpasset geografiske data. Håvard kombinerte kunnskapene sine og leverte en omfattende og bunnsolid avhandling i 1997. Veiledningstimen hver mandag huskes med stor glede. Håvard hadde alltid med kartene fra helgas løp, og de 10 første minuttene ble «kastet bort» med å gjennomgå helgas løyper.

Håvard var så mye mer enn en sterk og meningsklar o-løper. Alltid hjelpsom og hyggelig som medstudent. Han tok seg tid til å diskutere og kommentere vårt arbeid innimellom egne studier og trening. Etter hvert dannet det seg en gruppe med dr.grads-studenter som dro på ved-dugnad på NTHI-koiene sent på høsten. På disse turene øste Håvard av sin energi, kraft, skogskompetanse, og vennlighet. Hadde noen av oss for tung sekk, så insisterte Håvard på å hjelpe. Håvard var bærekraftig i dobbelt forstand, før ordet ble oppfunnet.

Nøkternheten gjaldt ikke innsatsen under dugnadene. Han kunne jobbe hele dagen med buesag og øks, tynnkledd i sludd og regn. Hadde vi motorsag, så måtte han stagges. Han tok de største trærne med stor entusiasme, bar de tyngste stokkene og kløyvde å stabla ved til bua var full. Han etterlot de laveste stubbene etter hogsten og lærte oss god skogspleie.

Tidlig om morgenen, med is-skorpe på vannbøtta, så var det Håvard vi hørte pusle med flis og opptenning i ovnen. Alltid omtenksom.

Håvard var entusiastisk om mye i naturen, skogen og fjellet. Sopp og bær, en tørr-furu med lukt av tyri, bålfyring, eller løpbarheten på frosne trøndermyrer. Håvard skrøt aldri av sine egne bragder, men spurte hvordan vi hadde det, og lyttet. Vi ble kjent med naturelskeren og turvennen Håvard.

Våre tanker går til Ingrid og Nils, og familien.

Kjell Bratbergsengen, Svein Erik Bratsberg, Øystein Nytrø, Lasse Natvig.


Minneord i Adresseavisen

Adresseavisen publiserer innsendte minneord i papiravisen og digitalt. Les flere minneord her.

Vi tar gjerne imot innsendte minneord. Teksten bør ikke være mer enn 1800 tegn med mellomrom, og minneordet bør sendes inn senest én måned etter dødsfallet. Vi tar også imot bilder. Send det til folk@adresseavisen.no

Minneordene skal skrives i omtaleform og bør inneholde dato for dødsfallet og alder på avdøde.

Minneordet publiseres på adressa.no fortløpende og i papiravisen ved første anledning.

På forsiden nå