Fransk ambassade erkjenner sensur

To store skilt hvor det opplyses at verkene er sensurert av den franske ambassaden skal henges opp hvor maleriene opprinnelig hang.

  Foto: KIM NYGÅRD

Saken oppdateres.

LES OGSÅ: Dette ble for sterkt for franskmennene

– Nå vil det være tydelig at jeg er blitt sensurert, sier Håkon Gullvåg, som har kommet til enighet med det franske kunstsenteret i Damaskus.

To verk fra utstillingen hans ble fjernet etter reaksjoner fra syriske studenter. Studentene tolket kunstverkene som reklame for Israel, og den franske ambassaden forlangte at bildene ble tatt ned uten at dette ble avklart med Gullvåg.

Det franske kultursenteret valgte i stedet å henge opp to bilder som Gullvåg ikke hadde plukket ut til utstillingen.

Skilt på arabisk og fransk

I kveld kom partnere til enighet. Kultursenteret har sagt seg villig til å henge opp skilt hvor verkene «Flagget» og «Invasjon» opprinnelig hang, hvor det står at bildene er fjernet etter ønske fra den franske ambassaden, og at dette er mot kunstnerens ønske. Dette vil stå på både arabisk og fransk.

Gullvåg er fornøyd med løsningen de har kommet frem til.

– Det kan jeg leve med, fordi det vil bli synliggjort hva som har skjedd og budskapet vil være tydelig formulert, sier han.

– Har ikke opplevd noe lignende

Han reagerer sterkt på måten kultursenteret handlet.

– Det ligner ikke på noe jeg har opplevd før. Maleriene ble fjernet uten at verken jeg eller den norske ambassaden ble informert om det, og det kan jeg ikke finne meg i. Det er tydelig at det som skjedde er politisk styrt.

LES OGSÅ: Sensur på ambassadørnivå

Gullvåg forteller om et ellers godt samarbeid med det franske kultursenteret.

– Vi har hatt en veldig god dialog og responsen på utstillingen har vært overveldende.

Nå er planen videre å ta med utstillingen «Terra Sancta» til Jordan. Gullvåg tror ikke han vil oppleve lignende sensur der.

– Vi kjører løpet som planlagt og har tro på at det skal gå helt fint.

 
        
            (Foto: KIM NYGÅRD)

  Foto: KIM NYGÅRD

På forsiden nå