– Det er lenge siden det har vært så mye trøkk i P3-redaksjonen som nå, og i år skal vi produsere mer P3-stoff her i Trondheim enn vi har gjort på lenge. Blant annet får vi ansvar for mye av samfunnsstoffet i P3, sier Bjørn Tore Grøtte, radiosjef i P3 og MP3.

Show uten navn

Det nye som skjer, skjer vel å merke først 6. februar - da slippes de nye P3-programmene på lufta. Et nytt ettermiddagsshow, som foreløpig ikke har fått noe navn, skal gå på ettermiddagstid. Programmet overtar mer eller mindre sendeflaten til Banden. I tillegg flyttes programmet Hallo P3/Juntafil til Trondheim.

Nytt er dessuten at ungdomskanalen byr på dokumentar. Til sammen fire årsverk står bak en halvtimes radiodokumentar ukentlig.

– Vi setter mye ressurser inn på dokumentar, og det blir virkelig ambisiøs Rolls-Royce-radio der vi går i dybden på et tema eller fenomen, sier Grøtte.

Standup-komiker

Første nyttårsdag hadde Banden sin siste sending. Det «subjektive samfunnsprogrammet» byttet i sin tid navn fra Osenbanden til Banden da programleder Are Sende Osen sluttet. Osenbanden/Banden har holdt det gående i åtte år, men nå skal det altså erstattes med et ettermiddagsshow.

I likhet med Banden skal den nye posten bedrive subjektiv samfunnsjournalistikk, det vil si at redaksjonen ikke legger skjul på sitt syn på saken.

Dyptgående bajas

Standupkomiker og tidligere stuntreporter Stian Blipp (21) skal bidra til at aktualitetsprogrammet blir litt mer showpreget. Bergenseren har allerede jobbet et halvår i Banden, men før der var han reporter i byradioen P5 i Bergen. Nå blir han programleder sammen med Mathias Nylenna.

– I P5 var jeg bare cowboy. Jeg var utegående reporter som skulle finne på mest mulig sprell, det dreide seg om påfunn av typen «snike seg inn på hotellfrokoster og spise gratis frokost en uke». Jeg skal være litt bajas nå også, men litt mer nyansert og dyptgående. Og det gleder jeg meg til, sier Blipp.

Blipp ble kåret Årets radiotalent i Prix Radio i år, og har drevet med stand up i flere år. Det er kanskje noen som husker hans sylfrekke innslag i Banden da RBK gikk på det ydmykende nederlaget 3-6 mot Brann?

Den store vinneren

Oktobertallene fra TNS Gallup viser at NRK P3 er den store vinneren blant radiokanalene. Mens kanalen hadde 5,2 prosent av radiolyttingen i oktober 2010, har andelen steget til 7,8 prosent i oktober 2011. Det vil si en økning på 50 prosent.

Både Banden og Hallo P3 har hatt høye lyttertall, henholdsvis 150 000 og 120 000 daglige lyttere, og Bjørn Tore Grøtte understreker at utbyttingen av Banden ikke skjer som følge av en dalende kurve.

– Vi gjør endringer i medvind. P3 har formidable lyttertall, og vi økte lyttingen blant de yngste i målgruppen i fjor.

Ungdommens røst: I år skal det lages mer P3-stoff på Tyholt i Trondheim, og Stian Blipp (til venstre) og Nareas Sae-Khow (til høyre) skal sørge for at lytterne får innhold med dybde, brodd og selvsagt humor. Radiosjef Bjørn Tore Grøtte (i midten) skal holde orden på det hele. Foto: Glen Musk