Moten finner du på tv

Tv-seriene påvirker motebildet mer enn noe annet, i år er det 50- og 60-tallsinspirert og fullt av farger.

Saken oppdateres.

Les også vårt ti siders motebilag i dagens papiravis

Det er flere grunner til at motebildet blir som det blir og at stil og farger endrer seg fra år til år. Det handler om å gå litt tilbake i tid eller ta en titt på de mest populære tv-seriene akkurat nå, mener draktforsker Karin Sinding.LES OGSÅ: Høy, spiss og fargerik skomoteTv-mote– «Mad men» og tv-seriene som gjenspeiler livet på slutten av 50-tallet har hatt stor innflytelse på moten de siste årene. Vi ser det på snitt, mønstre og farger. Jakkeslagene og slipsene har blitt smalere til menn, og tversoversløyfer og pyntelommetørklær er igjen på mote. Kvinnene gjerne skal ha markert midje, bare ermer og store mønstre nå, sier Sinding.

På 80-tallet hadde tv-serier som «Falcon Crest», «Dallas» og «Dynastiet» tilsvarende effekt.

– Det var da alle rysjeblusene kom, de store skulderputene, ballongermene og den litt pyntede stilen for voksne kvinner i tillegg til mengder av klare, sterke farger. Dessuten ble prinsesse Diana det store moteikonet med all sin femininitet, og hatter kom på moten igjen.Våren vil ha fargerNoe av fargebruken er også et naturlig motsvar til vinterens sorte, grå og brune fargeskala på varmere klær. Straks våren er i emning vil vi gjerne ha litt lysere farger igjen.– Vi har dessuten i en lengre periode brukt mye mørke og ensfargede materialer, især innen herremoten, og har nå behov for noe spennende nytt. Der har de norske designerne bak «Moods of Norway» vært førende med sine spreke farger og mønstre på alt fra dresser til sko. Men de er slett ikke historieløse. På 1700-tallet var det naturlig for menn fra de høyere kretser å kle seg i rikt dekorerte plagg, gjerne i rosa fra topp til tå, og med blomsterdetaljer i tråd med tidens begeistring for naturen.«FRUiTS»-stilenDet er en fruktig fargeskala som preger vårens klær, med et tydelig og romantisk fargerike.

– Det minner meg litt om gatemoten blant ungdommer i Tokyo rundt tusenårsskiftet, presentert under begrepet «FRUiTS», en stil som ble tatt i bruk av ungdommer som ønsket å skille seg ut i millionbyen. De gjør alt de kunne for å mikse og matche mest mulige mønstre og farger, plastvesker, barnslige effekter, tegneseriedetaljer og tradisjonelle, japanske draktdeler. Jeg tror det handler om at vi er ute etter en stil der vi kan bli mer synlige, mange har behov for å skille seg ut i mengden.Lacrosse-stil

En annen trend som gjerne dukker opp om våren, er den anglofile stilen, det litt «preppy» uttrykket som er inspirert av universitetene og collegene på 1950-tallet.

– Det er en uformell, sommerlig country club-stil med chinos, blazer, skjorte og slips for gutta, gjerne i lyse farger. Vi ser en klar parallell til den 50-tallsinspirerte retro/vintage-stilen for jentene, og menn og kvinner skal jo matche hverandre, sier Sinding.

Les også vårt ti siders motebilag i dagens papiravis

 
 
 
På forsiden nå