– Det dårlige forholdet mellom Norge og Kina førte til at vi ikke visste om vi ville få visum før vi befant oss i Hong Kong for noen dager siden, forteller Bent Sæther på telefon fra byen Chongqing, der de spilte konsert i går kveld.

Onsdag opptrådte Motorpsycho i Guangzhou, der et ungt, kinesisk rockeband sørget for oppvarmingen.

– De var i 17-18-årsalderen og hadde med seg alle sine fans. Salen var full av unge, blide jenter. Responsen var god og vi hygger oss, forteller Sæther.

Opptrer med lokale musikere

Kulturutveksling er stikkordet for Motorpsychos Kina-besøk. De opptrer sammen med lokale musikere på alle de tre konsertene. I dag går turen til Beijing, der de på enkelte låter har med seg flere kinesiske musikere og en DJ. Bandet har med seg tangentmann Ståle Storløkken og videokunstneren Pekka Stokke på turneen.

– Nå skal dere erobre Kina?

– Etter hvert vil vi jo gjerne erobre verden, men vi får ta det med små skritt. Vi er ikke i Kina for å bygge opp en karriere her, men det kan jo hende vi får noen nye fans, sier Sæther.

Ildsjelen bak turneen er nordmannen Øyvind Aamot, som ble kjent for norske kinogjengere og tv-seere gjennom en dokumentarfilm som fortalte om hvordan han mistet hukommelsen og i flere år kjempet for å finne tilbake til sitt normale liv. Han har bodd i Kina i mange år og snakker språket.

Var lenge usikkert

– Planen var at vi skulle opptre på et par større festivaler, men det dårlige forholdet mellom Norge og Kina gjorde at planleggingen ble vanskelig. Derfor spiller vi tre konserter i mindre klubber. Det var ikke mulig for oss å få visum som musikere på arbeid, men det gikk greit å reise inn i landet som vanlige turister, sier Sæther.

Han forteller at det var mye styr med å få organisert det hele. Helt til det siste var det usikkert om turneen ville gå i orden. Derfor har bandet heller ikke snakket høyt om prosjektet før nå.

Sæther sier det er lærerikt å besøke landet. Chongqing, der de spilte i går, anses som verdens største by hvis man regner med folketallet i hele storbyområdet, som er på 40 millioner.

Forrige by de besøkte, Guangzhou, tidligere kjent som Kanton, har «bare» cirka 15 millioner innbyggere i området.

– Forurensningen merkes godt. Det ligger en grå kuppel over byen, og temperaturen er 29 pluss. Det er nok ikke så bra for lungene å være her, men det gir oss nye perspektiver, sier Bent Sæther.