Helgeplater:

Her er helgemusikken

Vi anbefaler fire nye plater som passer både til fest og sofa-sliting.

Sofa og fest: Vår musikkanmelder anbefaler to rolige album fra Deerhunter og Beach House (til venstre) og to for festen ved Neon Indian og Bow to Each Other. 

Saken oppdateres.

Fredag er blitt albumslipp-dagen, over hele verden gis all musikk nå ut ved ukeslutt.

Hver fredag kommer vi derfor til å anbefale et knippe av ukas nye utgivelser og fortelle hvorfor vi mener du bør gi akkurat disse en ekstra runde.

Hør alle i en egen spilleliste: Spotify / Tidal / Apple Music

Her kan se du tipsene fra uke 39, med album fra Julia Holter (årets beste-kandidat?), Bror Forsgren, Chvrches, Dungen og Kurt Vile.

Tipsene fra uke 40 var mer gitar- og mannsdominert, fra Daniel Kvammen, Deafheaven, Wavves, Eagles of Death Metal og Girl Band.

I forrige uke anbefalte jeg et strålende album fra John Grant, og nesten like gode utgivelser fra Kelela, The Game, Dråpe og Israel Nash.

1. Beach House - «Thank Your Lucky Stars»

For noen luringer... Knapt to måneder etter «Depression Cherry», deres første album på tre år, slipper Baltimore-duoen Beach House like godt enda en fullengder. «Beach House er fortsatt referansebandet alle drømmepopband må finne seg i å bli målt etter», skrev jeg i anmeldelsen av «Depression Cherry», og det er ingen grunn til å revurdere den setningen etter å ha hørt «Thank Your Lucky Stars». Bandet har levert jevn kvalitet over fem album, det er heller ikke store variasjonen vi får her. Men denne plata er litt gjerrigere på klangen og luften - litt mindre «produsert» og hakket kaldere og mer edgy. Om noe er den et pek tilbake til røttene og album som «Devotion» (2008). En ny dose Beach House så fort er kanskje ikke det verden trenger mest, men herre fred, du får ingen klaging fra meg.

2. Deerhunter - «Fading Frontier»

Deerhunter, med Bradford Cox i spissen, har vært et av disse indie-bandene som de siste ti årene har vaket i overflata, men aldri helt har klart å hoppe opp på øverste popularitetshylle (symptomatisk nok har de vært å finne rundt 10. plass på flere av våre årslistekåringer), selv om de snuste på noe stort på «Halcyon Digest» i 2010. De fortjener mer enn å bli oppfattet som et «nesten»-band. Deerhunter-katalogen er nesten uhyggelig jevn, og «Fading Frontier» er intet unntak. Siden starten har bandet kastet av seg Velvet Underground-opphenget og sluppet opp på gass- og støypedalen, men Cox' melodier på de siste tre platene har nesten alltid en varm fønvind-kvalitet - og han er godt kjent med magien som kan ligge i en god akkordprogresjon. Lunt og godt!

Les også anmeldelsen min av «Microcastle» fra 2008, der jeg spådde at de ville gå fra kultband til stilskapere.

3. Bow to Each Other - «My Heart is a Target»

Så skrur vi opp takten: Plateselskapet Jansen Plateproduksjon er sannelig i støtet om dagen. Ikke før har de gitt oss knallutgivelser fra Bror Forsgren, Daniel Kvammen og Band of Gold bare på de siste ukene, så slipper de dette flotte andrealbumet fra syntpopduoen Bow to Each Other. Ekteparet Megan Kovacs og Gunhild Ramsay Kristoffersen tar enda et steg opp fra den løfterike debuten «The Urge Drums» fra 2013. Produsentskiftet fra Susanne Sundfør til Erlend Mokkelbost (Montée) har i alle fall ikke falt uheldig ut, for «My Heart is a Target» er et enda friskere album, med tydeligere låter og mer rendyrkede, skinnende popstemninger. Strømninger som ikke finner sterk motstand her i gården. De sørger for å ha akkurat nok mothaker til at musikken ikke går ut av hodet like fort som den kommer inn, likevel er dette et album som - heldigvis - sikter på og treffer hjertet mer enn hodet.

4. Neon Indian - «VEGA INTL. Night School»

Det er om natta folk viser sitt sanne ansikt, mener Alan Palomo, alias Neon Indian på sitt tredje album. Noe et b-/c-menneske som undertegnede umiddelbart kan si seg enig i. Å lytte til «VEGA INTL. Night School» i sin helhet er samtidig omtrent like berusende og lykkeutløsende som en legendarisk helaften. langt mer utadvendt og tilstede i verden enn gutteromselectronica-debuten «Psychic Chasms», enda varmere og villere enn oppfølgeren «Era Extrana» - og med mye bedre låter! Alltid med en varm, human melodisans og fjellstø forankring i soul, r&b, disco og funk - men også med en tilsynelatende bunnløs kreativitet og lekelyst. Dette er et album som vil fortsette å boble, glede, forundre og overraske i lang tid framover. La denne surre og gå natt til søndag, så kan du heller gå tilbake til Beach House når du våker på søndag.

Også ute i dag (utvalg):

OnklP & De fjerne slektningene - «Slekta III»

Maribel - «Dirty/Clean»

Tellef Raabe - «Gymnopedia EP»

Blackalicious - «Imani (Vol. 1)»

Seyem - «Eva»

Motorpsycho - «Supersonic Scientists»

Håkon Kornstad - «Tenor Battle»

Coheeed & Cambria - «The Color Before the Sun»

Here We Go Magic - «Be Small»

The Game - «The Documentary 2.5»

John Newman - «Revolve»

Luke Haines - «British Nuclear Bunkers»

Daniel Norgren - «The Green Stone»

Bryan Adams - «Get Up»

Chris Walla - «Tape Loops»

Vamp - «Populas»

Autonomia - «Den soniske veven»

Beach House - «Thank Your Lucky Stars» 

Beach House - «Thank Your Lucky Stars» 

Deerhunter - «Fading Frontier» 

Deerhunter - «Fading Frontier» 

Bow to Each Other - «My Heart is a Target» 

Bow to Each Other - «My Heart is a Target» 

Neon Indian - «VEGA INTL. Night School» 

Neon Indian - «VEGA INTL. Night School» 

På forsiden nå