Snåsamannen skriver for helsas skyld

Beina er dårlige, men Snåsamannen har det fortsatt i hendene. I hans nyeste bok skriver han om tro, kraft og kjærlighet, og dette blir ikke hans siste, lover Joralf Gjerstad.

Joralf Gjerstad er ikke ferdig med å skrive. Når han nå gir ut boka «Det siste brevet», er han allerede igang med en ny bok. 

Saken oppdateres.

- Jeg har skrevet om noe som er viktige for meg å få fram, sier Joralf Gjerstad.

I boka «Det siste brevet» skriver Gjerstad om tre tema som har betydd mye for ham gjennom livet; tro, kraft og kjærlighet.

Les anmeldelsen av boka her

De første sidene i boka er viet til hans kone Signe, og Gjerstad skriver blant annet om savnet og ensomheten han sitter igjen med etter at Signe ble overført til sykehjemmet. Fattigdommen hans familie opplevde da han var gutt er et annet tema han ønsker å fortelle om.

- Det har ikke vært vanskelig å skrive om dette. Det er veldig fint å skrive om nære ting hvis det er ærlig skrevet, sier Gjerstad.

Salmene er samlet

Boka, som er utgitt på Kagge forlag, har blitt en samling av dikt, salmer og tekster som Gjerstad har skrevet i ulike tidsepoker i livet.

- Den inneholder forskjellige fortellinger. Jeg har skrevet salmer siden 1944 og opp gjennom livet. Salmene er viktige for meg og det er bedre å få dem samlet i ei bok enn å ha de liggende rundt hjemme, forteller han.

Nå er ikke salmene bare samlet i ei bok, de er også tonesatt. For rundt ett år siden spurte Gjerstad vokalist og låtskriver Kine Kvalstad om å sette sammen et orkester og sette musikk til elleve av hans tekster. Daniel Herskedal, Elisabeth Fossan og Kvalstad ha komponert musikken. Onsdag kveld vil JS Orchestra fremføre deler av repertoaret på Rockheim, noe Gjerstad ser fram til.

- Jeg er veldig spent. Det er godt at salmene er blitt tonesatt og at de kan brukes.

Det er Gjerstad-stiftelsen som arrangerer «Gjerstad i ord og toner» på Rockheim i forbindelse med at boka slippes, og forfatteren vil selv være til stede for å presentere boka.

LES OGSÅ: Olin ville se på godhet, dro til Snåsamannen

Det siste brevet

Hele livet har han hatt et ønske om å hjelpe folk med problemer, men den tiden han tok imot folk hjemme i sin egen stue er forbi. I kapittelet som har samme tittel som boka, «Det siste brevet», skriver Gjerstad om sine tanker om den helbredende kraften og han hilser til alle dem som har besøkt han:

«Jeg har ingen betenkelighet med å takke Guds storhet og kristendommens renhet for dette, og at jeg i en alder av nitti år har evnen til å minnes min fortid og den tjeneste jeg fikk være med på å utføre. Til alle dere som har vunnet styrke gjennom mine krefter, er dette brevet en personlig hilsen. Dere kom fra forskjellige områder i Norge med det håp at dere skulle bli helbredet – og ved mi tru og min vilje ble undrets gjerninger et faktum.»

Skriver på ny bok

Han kan nå kalle seg pensjonist, og selv om han plages litt med føttene, sier han at han trives i pensjonisttilværelsen. Mye av tida bruker han til å skrive.

- Jeg skriver for helsa sin skyld, og jeg må jo ha noe å gjøre nå når jeg er pensjonist. Det blir ei bok til, sier 89-åringen.

LES OGSÅ: - Joralf er en mann med en helt fantastisk humor

I løpet av 2016 vil Gjerstad gi ut en ny bok på Gyldendal forlag.

- Hva slags bok vil det bli?

- Nei, det får du ikke vite ennå, humrer Gjerstad, men at det er han selv som fører pennen også denne gangen, dét kan han bekrefte.

I sin nye bok skriver Joralf Gjerstad blant annet om sin kjærlighet til kona Signe. Bildet fra 2012 viser ekteparet som diskuterer RBK. 

I sin nye bok skriver Joralf Gjerstad blant annet om sin kjærlighet til kona Signe. Bildet fra 2012 viser ekteparet som diskuterer RBK. 

På forsiden nå