Festival mot fordommer

Musikere fra fem verdensdeler kommer til Transform de neste dagene. Trondheim er blitt mer internasjonal, og festivalen er blitt viktigere.

Kurder: Ciwan Haco, et stort navn i kurdiske områder, kommer til Transform. 

Saken oppdateres.

- Vi er blitt et mer internasjonalt samfunn, og det vil vi vise fram, sier Hill-Aina Steffenach, daglig leder for Transform.

Verdensmusikkfestivalen startet i det små med et todagers arrangement i 2005. Nå er den slått sammen med Latinfestivalen, varer ei hel uke og inneholder både en rekke konserter, seminarer, debatter og workshops. Musikere fra 22 land skal opptre de neste dagene.

LES OGSÅ: Afrikanske løver fenget mange

Steffenach mener det er naturlig at festivalen har styrket sin stilling. Det bor i dag over 22 000 personer med innvandrerbakgrunn i Trondheim. De kommer fra 170 forskjellige land, og tallet er over tre ganger så høyt som for 20 år siden. 22 000 er omtrent like mange som antallet innbyggere i både Steinkjer og Stjørdal, Nord-Trøndelags to største byer.

Langt fra trønderrock

Mens mange andre diskuterer om trønderrockens dominans er blitt for sterk, vil publikum under Transform, uansett fødested, antakelig være opptatt av helt andre temaer.

LES OGSÅ: Steinfeld kritiserte norsk selvgodhet

Det hele starter med internasjonal forbrødring på Torvet lørdag. Via direkte streaming på storskjerm skal artister og musikere i Senegal, India, Peru og Palestina delta og opptre under festivalåpningen.

- For Trondheim betyr denne festivalen mer og mer. De som har innvandrerbakgrunn utgjør store publikumsgrupper i Trondheim, og når vi presenterer deres egen musikk, skaper vi en arena der folk fra mange land kan møtes, sier Steffenach.


Frivillige fra 20 land

De frivillige som arbeider under festivalen, kommer fra 15-20 land. I styret og arbeidsgruppa er både Kenya, Senegal, Serbia, Peru, Canada, India og Afghanistan representert. Mangfoldet gjenspeiler seg både i det musikalske innholdet og i flere seminarer og debatter.

- Uansett hvilket parti man sympatiserer med, må man være opptatt av å skape et best mulig samfunn for alle. En retorikk som svartmaler og bygger opp under fordommer, gjør ikke situasjonen bedre for noen. Vi vil gjerne at Transform fungerer som en brobygger, sier Steffenach.

Vil bryte ned fordommer

I programmet står følgende oppfordring: «La oss lage en samfunnsengasjerende festival, bryte ned fordommer og bygge opp kunnskap!» I tillegg til alle konsertene kommer Sidsel Wold for å fortelle om sin nye bok om Israel. Hun skal også delta i en debatt om medienes makt sammen med blant andre NRKs USA-korrespondent Tove Bjørgås og Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle.

Programmet er satt sammen med god hjelp av trondhjemmere med bakgrunn fra mange land. Byens kurdere ser for eksempel fram til å oppleve Ciwan Haco. Steffenach kaller ham kurdernes Åge Aleksandersen. I 2003 samlet han 300 000 publikummere til konsert i den tyrkiske byen Batman.

Fado, balkanbeat, afrofunk

Den portugisiske fadosangeren Margarida Guerreiro kommer også, og det blir både balkanbeat, afrofunk, vestafrikanske trommer, jødisk klezmermusikk og mye annet.

Transform får støtte fra Trondheim kommune, Kulturrådet, stiftelsen Fritt Ord og flere andre og har som en sentral oppgave å styrke integreringsarbeidet. Derfor forsøker de å holde relativt lave billettpriser, slik at innvandrerne får råd til å høre musikk fra områdene der de har sin bakgrunn.

Fado: Portugisiske Margarida Guerreiro synger fado under Transform. 

Fado: Portugisiske Margarida Guerreiro synger fado under Transform. 

På forsiden nå