I byens mange bruktbutikker kan du gjøre gode kupp, om du er tidlig ute.

Stylist Maria Helløy Schistad er ofte på skattejakt i bruktbutikker. For nye second hand-shoppere har hun et viktig råd: Skaff deg en oversikt over trendbildet.

Finn det som ligner

- Gå en runde i de dyre butikkene. Hvilke farger går igjen? Hvilken fasong har kjolene? Kjenn på kvaliteten på stoffet, for det er dette som ofte skiller de gode og dårlige klærne. Når du har gjort dette, kan du gå i bruktbutikken og se etter plagg som ligner, sier hun. Finner du disse nøkkelplaggene er du på god vei, og letingen etter tilbehør og små detaljer kan begynne.

- Jeg har kjøpt mange vesker brukt. Du ser at de har levd et liv og at de har en historie. En flott veske kan heve antrekket. Den økende interessen for bruktkjøp har gjort at butikkene har blitt flinkere til å velSge ut fine varer.

- Jeg finner alltid et eller annet, og spesielt på Møllenberg. Da forventer jeg liksom å finne noe. Det er mye rart, men plutselig ser jeg noe jeg bare må ha.

Det populære 70-tallsuttrykket som har preget motebildet det siste året, tas videre inn i årets julesesong, og Schistad har tips til hva du bør se etter.

- Det skal være dype toner, gjerne i blått eller grønt. Høy hals, fuskepels, og for ikke å glemme velourstoff som er veldig in igjen. Vi ser også mye blonder og brokademønster, sier Schistad.

Unike plagg

Stylisten har på oppdrag fra Adresseavisen funnet frem lekre julebordsantrekk på Fretex Møllenberg. Hun viser skjørt, kjoler og buksedresser i mørke toner. Hennes oppfordring er at folk må tørre å bruke kontraster.

- Det er sånn med bruktbutikker at noe kan bli litt «too much», og derfor må du prøve klærne for å se hvordan de sitter på. Men du skal ikke være redd for å pynte deg, ikke på julebord. Det kan være utfordrende å finne det perfekte plagget, men det dukker opp, sier Schistad.

- Du tenker: Wow, det her var «ment to be». Og så risikerer du ikke at venner og kolleger har på det samme. Du blir litt mer unik. I tillegg er det jo slik at det dyreste ikke nødvendigvis er det beste, legger hun til.

Se etter smykker og tilbehør. En elegant klokke kan heve antrekket. Foto: VEGARD EGGEN
Velour er veldig in igjen, og dette lange skjortet er perfekt for årets julemote. Finn en overdel med blonder og brokade- mønster. Foto: VEGARD EGGEN