Historier fra virkeligheten

De neste seks dagene vil Trondheim Dokumentarfestival vise oss verden gjennom en rekke dokumentaristers øyne.

En av utstillingene under Trondheim dokumentarfestival viser flere fotografers bilder av syriske flyktninger. Den svenske fotografen Magnus Wennman har tatt portertter av sovende flyktningbarn. 

Saken oppdateres.

Mandag kveld åpner Trondheim Dokumentarfestival med Helge Skodvins utstilling «A Moveable Beast» på Trondheim Kunstmuseum. Billedserien viser utstoppede dyr på reisefot og er tatt da Naturhistorisk Museum i Bergen flyttet til nye lokaler. Det forteller festivalsjef Kim Nygård.

- Det oppsto noen smått surrealistiske situasjoner i flytteprosessen. Bildene har fått enorm mottakelse og er vist i noen av de største avisene i verden, sier Nygård som viser utstillingen i sin helhet.

Det var en jungel der ute. Det måtte dokumenteres. Her kan du lese mer om da Skodvin fotograferte den utstoppede elgen som svevde over Bergen sentrum.

Portretter av flyktningbarn

I den sjuende utgaven av festivalen har fotografier en sentral plass på programmet.

- Utstillingene er hovedsatsingen i år. Tre utstillinger kommer til å prege Dokkparken, blant annet en utstilling som har Syria som tema, sier Nygård.

Flere fotojournalister som har jobbet med flyktningstrømmen i Syria er invitert til å vise sine bilder. Blant dem er svenske Magnus Wennman som har tatt portretter av sovende flyktningbarn. I tillegg vises bilder tatt av fotografer i VG, Adresseavisen og Bergens Tidende.

- Bildene viser at flyktningstrømmen blir dekt på veldig mange og ulike måter fotografisk.

Tidligere har festivalsjef Nygård sagt at dokumentarer slår veldig godt an blant unge, og at folk er samfunnsengasjerte og vil ha noe med dybde.

Historier om en bokselegende

Filmvisninger, foredrag, radioprogrammer, debatter og teaterforestillinger står også på programmet. Festivalsjefen trekker fram sportsfotografen Neil Leifer som årets store navn under festivalen.

- Dette blir festivalens høydepunkt. Leifer er blant de største nålevende fotografene og den største sportsfotografen som er i live, sier Nygård.

Leifer er kjent for sine bilder av Muhammad Ali og under sitt besøk i Trondheim vil han fortelle om hvordan det var å jobbe tett på bokselegenden.

- Leifer fulgte Muhammad Ali gjennom hele karrieren, og de ble godt kjent. Han skal snakke om hvordan deres forhold var og hvordan det var å fotografere bokseren. Han kan fortelle mye om hele showet rundt Ali og det gleder vi oss til å høre om, sier Nygård.

I år som i fjor skal NRK P2s Salongen sende live fra Dokkhuset. Radioprogrammet er som alltid på jakt etter gode historier og vil gjøre opptak fra scenen av gjester som ønsker å dele sine historier.

Dagsaktuelt program

Trondheim dokumentarfestival drives av frivillige som brenner for film, foto og journalistikk og som til daglig jobber med nettopp dette.

- Det er et overskuddsprosjekt og det er ingen som får betalt. Vi holder på så lenge vi synes det er morsomt, spennende og givende, sier festivalsjef Nygård som til vanlig jobber som fotograf i Adresseavisen.

- Vi lager ikke dokumentarfestival nødvendigvis for å gjøre Trondheim til en bedre by, men dette er noe vi selv ønsker oss og det er ingen andre som gir oss det, sier Nygård, som likevel tror at Trondheim trenger festivalen.

- Vår fordel er at vi er profesjonelle innen de feltene vi booker innenfor. Vi hva som skjer i bransjen og det gjør programmet vårt aktuelt.

Trondheim Dokumentarfestival arrangeres 16. - 21. november.

Trondheim dokumentarfestival åpner med utstillingen «A Moveable Beast» av Helge Skodvin på Trondheim Kunstmuseum. 

Trondheim dokumentarfestival åpner med utstillingen «A Moveable Beast» av Helge Skodvin på Trondheim Kunstmuseum. 

På forsiden nå