- Det går egentlig ikke an å sammenligne, man jobber på ulike måter som et ensemble og som solist. Jeg har et godt forhold til begge deler, sier danser Jon Filip Fahlstrøm fra Levanger.

For knapt en måned siden sto han på scenen i Olavshallen i danseforestillingen «The Guest» med Zero Visibility Corp. Nå er han tilbake, men denne gangen med soloforestillingen «One Theme on a Beautiful Thing» koreografert av Christopher Arouni. Fredag formiddag var både danser og koreograf på plass i konserthusets Lillesal for de siste forberedelsene før kveldens forestilling.

Se en smakebit fra forestillingen i videoen øverst i saken.

LES OGSÅ: Et nytt turnénettverk for dansekunstnere skal få flere danseproduksjoner til Trøndelag.

Hvordan håndtere sorg

I «One Theme on a Beautiful Thing» ser dansekunstnerne nærmere på hvordan mennesker kan anvende sorgprosesser som noe funksjonelt og som en spire til håp. De forsøker å gjøre sorgprosesser til et verktøy, heller enn en tilstand.

- Vi har sett på hvordan det er å gå igjennom en sorgprosess alene. Ofte er det slik at vi først kommer sammen i sorg, for eksempel i en seremoni, men deretter skal hvert individ håndtere sin egen sorgprosess, sier Fahlstrøm, som håper stykket kan få publikum til å gå inn i seg selv og bli personlig involvert. Selv har han brukt personlige erfaringer i arbeidsprosessen, men når arbeidsprosessen er over og publikum har funnet plassene sine, må personlige tanker legges til side.

- Jeg må kjenne på hvor mye som skal være personlig og hvor mye som skal være teknisk, det er en balansegang. En forestilling krever mye konsentrasjon, da er det viktigste å holde fokus, sier Fahlstrøm.

Tett samarbeid

- Jon Filip er en eminent danser. Han er en av de mest intelligente danserne jeg har jobbet med, sier Arouni.

- Han vil nok si det samme om meg, legger koreografen til og ler.

Fahlstrøm og Arouni møttes på Kunsthøgskolen i Oslo, der Fahlstrøm studerte moderne- og samtidsdans og Arouni underviste. Etter at Fahlstrøm uteksaminerte i 2007 har dansekunstnerne både blitt gode venner, og de har fortsatt sitt samarbeid gjennom flere prosjekter. Dette er deres første soloforestilling, og de har jobbet tett for å utvikle den.

- Jeg vil si at vi har like preferanser til scenekunst. Vi er begge veldig interessert i bevegelse som språk, og vi ønsker å la det fysiske språk tale for seg, sier Arouni, som også har samarbeidet tett med lysdesigner Martin Myrvold og stykkets to komponister, Anne Lise Frøkedal og Bergmund Waal Skaslien.

LES OGSÅ: Dans med fokus på sosiale medier

Samtidsdans i Trøndelag

Det er DansiT, senter for dansekunst i Sør-Trøndelag, som har hentet forestillingen til Olavshallen, og det var da Arouni og Fahlstrøm var i residens ved DansiT at de bratsjist Waal Skaslien fra Trondheim ble dratt inn i prosjektet. At dansekunstnere kan benytte seg av kunstneriske opphold i både Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag, er av stor verdi, mener Fahlstrøm.

- Det er sterke og tydelige stemmer som jobber for moderne- og samtidsdans både i Nord- og Sør-Trøndelag. At det er mulighet for residens i begge fylkene, er veldig bra, sier Fahlstrøm, som selv har benyttet seg av kunstneriske opphold i begge trøndelagsfylkene i forbindelse med sin soloforestilling.

«One Theme on a Beautiful Thing» i Olavshallen i kveld, fredag kl. 19.30.

Koreograf Christopher Arouni og danser Jon Filip Fahlstrøm har en siste gjennomkjøring i Lillesal. Foto: Morten Antonsen
Jon Filip Fahlstrøm fra Levanger er i Trondheim med soloforestillingen «One Theme on a Beautiful Thing» av Christopher Arouni. Foto: Morten Antonsen