Kortreiste julegaver

Designbutikken «Sukker» byr på et annerledes julemarked med håndlagde smykker, barnetepper og klær. Ingen engler, nisser eller ullvotter blir å se.

Designernes julemarked: Fra venstre Siw Berg, Maria Ivan, Ingrid Figueras, Eva Taucar og Tina Bugge Pedersen er fem av desginerne som står bak «Sukker» sitt julemarked. 

Saken oppdateres.

«Trondhjæmsdesignernes julemarked» var en tradisjon i flere år, men tok en pause for et par år siden. Designbutikken «Sukker» på Bakklandet har tatt opp tråden igjen, og fått med seg en rekke lokale produsenter av håndarbeid og design for å arrangere julemarked i DIGS lokaler i Trondheim.

LES OGSÅ: 12 ting som gjør Trondheim til en mer urban by

Produkter med en historie

- Vi tror det er et marked for julegaver som har en historie, og som man kjøper direkte fra designerne. Vi hadde masse besøk under julemarkedet i fjor, så det er tydelig at folk vil ha dette som et alternativ, forteller Siw Berg som er smykkedesigner. Tanken er å fremme Trondheimsdesignere og kortreist design, og by på unike og håndlagede produkter. «Sukker» består nå av elleve designere og kunsthåndverkere som jobber med alt fra grafisk design, søm, smykkeproduksjon til interiør og barneutstyr.

- På julemarkedet selger vi smykker fra to forskjellige produsenter, ullklær, kosedyr, barnetepper, julekort og noe julepynt. Poenget er at det skal være relevante gjenstander som egner seg til julegaver.

LES OGSÅ: Utvider Julemarked på Røros

Etterspør kortreist design

- Hva er folk ute etter?

- Det er vanskelig å plukke ut ett produkt, men jeg tror det handler om at dette er unike ting som du ikke finner i vanlige butikker. Mange vil ha noe som ikke er masseprodusert og som det ligger en historie bak, det merker vi at det er et voksende marked for i Trondheim, sier Berg og understreker at «Sukker» får hyppig besøk av både turister og folk fra andre deler av fylket.

- Butikken er et samlingssted for Trondheimsdesignere, og et arbeidsfellesskap der vi støtter og inspirerer hverandre. Og selvsagt handler dette også om folks miljøbevissthet og kunstinteresse.

Alt de selger på julemarkedet er nye produkter. Maria Ivan er klesdesigner og lager blant annet jakker i østerrikske ullkvaliteter.

LES OGSÅ: Tre innsidetips til de beste julebyene

Noe for voksne og noe for barn

- Jeg lager klær til folk i alle aldre, men kanskje hovedsakelig fra 25 år og oppover. Klærne er litt Geiger-inspirert, og jeg syr noe selv, og får noe produsert i Estland, men det er i alle fall norsk design, forteller Ivan.

Ingrid Figueras kommer opprinnelig fra Barcelona, men bor for tiden i Trondheim og lever av å produsere puter, tepper og leker til barn.

- Her har vi noen rangler og noe juledekor som jeg kommer til å selge på julemarkedet, forteller Figueras og viser frem håndlagde produkter som fremstiller forskjellige dyr.

Og her dreier det seg om både dyr og produkter du ikke finner andre steder.

«Sukker»'s julemarked i DIGS lokaler åpner lørdag kl. 10.00.

På forsiden nå