- Barn og ungdom er storforbrukere av media og film, men har først og fremst den klassiske underholdnings-tilnærmingen til film, sier Lykke om at sentrum-venstrepartiene i Trondheim ønsker å få Kosmorama mer inn i skolene, og øker tilskuddet til filmfestivalen med 150.000 kroner neste år. Tanken er å gi alle Trondheimselever på ett klassetrinn tilbud om filmvisning som er relevant for undervisningsopplegget i grunnskolen.

Underholdning og dannelse

- Det er et stort potensial her ved at det er mulig å nå ut til et bredt publikum med en offentlig dedikasjon. Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune har her en enkel arena der vi kan gi barn kulturopplevelser og dannelse, altså kunnskap om andre kulturer, om historie og samfunnsforhold fra hele verden, sier Lykke.

Som leder av filmfestivalutvalget i Norge i sju år har han sett hvordan andre festivaler arbeider, og at blant andre Bergen internasjonale filmfestival har jobbet målrettet mot skolene. Nå mener Lykke at Kosmorama må gjøre det samme og at filmvisning kan bli en del av basisopplæringen.

Ett årstrinn av gangen

- Vi har lagt en del føringer for bruken av disse midlene, blant annet at dette skal skje i et samarbeid mellom Den kulturelle skolesekken, skolene og Kosmorama. Vi tror det er lurt å satse på ett årstrinn og at dette kan bli et årlig tilbud som alle etter hvert får glede av å oppleve.

Kosmorama har i flere år samarbeidet med Den kulturelle skolesekken i den videregående skolen, og håper nå å finne en bra måte å samarbeide med grunnskolen på.

- Vi har ikke besluttet hvilket klassetrinn vi skal tilby dette til, og må selvsagt tilpasse filmen og filmens aldersgrense til publikum. Dessuten handler det om å involvere lærerne, sier Silje Engeness, direktør for Kosmorama internasjonale filmfestival. Hun er opptatt av betydningen med å tolke og forstå det vi ser og opplever gjennom film og andre medier.

Øke kunnskapen om film

- Barn og unge i dag bruker film og medier i stor grad, men det finnes ikke et eget fag i skolen som gir visuell kompetanse. Og det er dette filmfestivaler er gode på, det er også en del av vårt mandat, at vi setter filmer inn i en kontekst og gir dem en ramme. Dette gir økt forståelse for film og filmmediet, noe som er svært viktig for barn i dag, sier Engeness.