Akryltuber, pensler og lerret står side om side med både ferdige og uferdige kunstverk. Det er bilder overalt, på vegger og gulv, og hele familien Reitan er i sving for å gjøre klart til «åpent atelier» og årets juleutstilling. Oda Victoria Reitan (23) kom nylig hjem fra Østerrike der hun nå bor og jobber som kunstner etter at hun ble ferdig med bachelorstudiet i kunst og formidling i Oslo i vår.

- Jeg har stort sett bare malt i hele høst, sier Oda.

- Hvordan er det å leve av å være kunstner i Wien?

- Det er dyrt, skyter pappa Elling Reitan inn og det flires. Litt sponsing hjemmefra har vært nødvendig i startfasen. Det satses på kunst.

LES OGSÅ: Kunst under treet

Satser på kunsten

- Haha, jeg har fått meg en fulltidsjobb innen mote nå, så det blir ikke bare kunstnertilværelse, smiler Oda og legger til at det er et usikkert yrke å være kunstner, men det er det hun vil drive med. Hun har stilt ut noe tidligere, men dette er den første, store utstillingen. Og sammen med både far og lillebror denne gang. Oscar Reitan (15) har også planer om en kunstnerkarriere.

- Jeg er fortsatt der at jeg prøver ut litt forskjellig for å finne ut hva jeg skal holde på med, sier Oscar.

- Vi har planer om å flytte til New York sammen og leve som kunstnere der, supplerer Oda med glimt i øyet og klar henvisning til Elling som skal ha angret på at han ikke gjorde nettopp det, bosatte seg i New York som ung kunstner. At barna har kunstnerambisjoner koser han seg stort med. Eldstemann, Markus (27), jobber i finansbransjen, men skal også være en dyktig tegner.

LES OGSÅ: Viktig kulturhelg

Kunstnerfamilie

- Alle barna har vært med i atelieret siden de var små, så det er artig å se at de har blitt inspirert av det jeg har holdt på med. Jeg blir vel snart kastet ut herfra, smiler kunstneren, tydelig stolt over barnas talenter.

Mer enn 30 verk stilles ut i forbindelse med juleutstillingen. Tanken er å gi folk en smakebit av det virkelige kunstnerlivet i selve verkstedet. Kjenne lukten av terpentin.

- Det er litt gøy at det ikke bare er et sterilt galleriuttrykk, men at bildene er stablet litt oppå hverandre, sier Oda.

- Folk synes ofte det er interessant å bla i stablene selv, det trigger gjerne noe i oss, det å lete frem noe på egen hånd, sier Elling.

LES OGSÅ: Fyller setra med ny kunst

Tre retninger

Tre blad Reitan har tre ulike uttrykk å by på. De har valgt hver sin kunstretning og hver sin metode, slektskapet og vennskapet til tross

- Oscar er jo popart-kunstneren, inspirert av Andy Warhol og streetartisten Banksy. Oda er mer abstrakt og er dyktig på volum og rom. Det blir som et univers du kan se langt innover i, og det er det ikke alle som klarer, men noe hun tydelig har anlegg for å få til.

- Abstrakt ekspresjonisme er min store inspirasjon, særlig Jackson Pollock og Mark Rothko, og det å bruke farger til å uttrykke stemninger, atmosfærer og følelser. Selve malestilen startet med å se på pappa, det å se hvordan han grunnet maleriene sine. Han brukte palettkniven til å dra fargene rundt, noe jeg syntes var en veldig spennende teknikk, sier Oda, som laget sine første bilder med den metoden.

Elling maler figurativt og har latt seg inspirere av nordic noir, den nordiske krimlitteratursjangeren som har gjort seg gjeldende den siste tiden.

LES OGSÅ: Dørvoktere i kunsten

Refleksjon gir visjon

- Dette er ikke motiv fra bestemte steder, men mer indre landskap og stemninger der en dyster handling kan foregå. Men for å få en visjon, må jeg sortere og reflektere over det som skjer rundt meg, det er et grunnprinsipp i det jeg holder på med. Og derfor kan bildene mine bety mye forskjellig, alt etter folks egne tolkninger.

- Hender det at dere maler samtidig i atelieret?

- Jeg vil helst jobbe alene, sier Oda

- Mens jeg står mye i garasjen, sier Oscar og understreker at det skyldes den luktsterke spraymalingen mer enn behovet for en eremittilværelse.

Og alle tre fleiper med at pappa Elling skal være glad for at han fortsatt har en plass i atelieret. Det kan bli trangt av og til. I alle fall i forbindelse med en juleutstilling.

Juleutstilling i Reitans atelier, lørdag og søndag fra 12.00-18.00.

Tre ulike uttrykk: Kunstneren Elling Reitan arrangerer juleutstilling sammen med barna Oscar og Oda. 30 verk stilles ut. Foto: Rune Petter Ness
Trangt i atelieret: Det kan bli trangt om plassen i atelieret til Elling Reitan når arrangerer juleutstilling sammen med sine to barn Oscar og Oda, hjemme i atelieret i Steinberget. Foto: Rune Petter Ness