Fylkeskunstner 2016: Håkon Mjåset Johansen. Foto: Ole Jacob Hoel

Det varsler i Sør-Trøndelag fylkeskommune i en pressemelding onsdag. Begge kandidatene er svært begeistret over nyheten og Lindberg kommer til Fylkestinget torsdag 17. desember. Håkon Mjåset Johansen er i Japan på turné, men vil bli forsøkt kontaktet på Skype under tinget torsdag, ifølge pressemeldingen.

De to er valgt fordi de begge har «et tydelig kunstnerisk ståsted og et kunstnerisk interessant prosjekt, samtidig som at stipendet vil kunne bidra til å gi et løft for de to kunstnerne. Innstillingsutvalget har også lagt vekt på kandidatenes evne til å formidle sitt kunstneriske budskap, samt evne og muligheter for formidling til barn og unge».

Vurderingskomiteens uttalelser:

Katja Brita Lindeberg er en skapende og utøvende scenekunstner som raskt har etablert seg som en markant scenekunstner i regionen. Med en moderne og egenartet klovneform som blander klovnemetodikk, teater og performance står Lindeberg i en særstilling i det nasjonale scenekunstfeltet. Hun har en bred utdanning fra sentrale europeiske utdanningsinstitusjoner, med hovedvekt på miming og klovnekunst. Dette gir henne en kompleks inngang til klovnekunsten og hennes faglig høye nivå gjenspeiles i hennes kunstneriske arbeider.

Lindeberg har et sterkt fokus på den unge målgruppen, samtidig som hun i sitt lekne scenespråk viser en uvurderlig evne til å engasjere både barn og voksne. I hennes arbeider står den tette samhandlingen med publikum sentralt og hun orkestrerer denne samhandlingen på en sjeldent god måte. Katja Brita Lindeberg utviser en pågående forskningstrang i forhold til eget kunstnerisk uttrykk og virksomhet, stadig med sitt publikum i tankene. Hun er i sine arbeider opptatt av identitet og ved hjelp av klovnens perspektiv stiller hun relevante spørsmål til hvordan normer og gitte sannheter påvirker måten vi ser og definerer hverandre på. Klovnen kan utfordre idealene og på samme tid målbære menneskets styrke og sårbarhet og på denne måten vise paradoksene i det å være menneske.

Håkon Mjåset Johansen er en svært aktiv og allsidig musiker, som i mer enn femten år, og med et stort antall reisedager i året (hele 200 – 250!), har spilt i en rekke forskjellige konstellasjoner innen jazzsjangeren. Dette inkluderer også store verdensnavn som Chick Corea, Jan Garbarek og Michael Brecker. Han tilhører eliten av norske musikere og har en imponerende lang merittliste bl.a. med en diskografi på over 30 album, 2 spellemannspriser og omfattende turnévirksomhet de siste 15 årene.

Håkon søker stipendiet for å videreutvikle en egen sound og et eget prosjekt som en helt konkret forestilling. Som freelancemusiker gjør Håkon svært mange flyreiser til og fra jobber, både her til lands og rundt i verden. Hans konkrete prosjekt er inspirert av mangfoldet av lyder som forekommer gjennom en flyreise. Et fly består av tusenvis av deler, og Mjåset Johansens idé er å lage en forestilling spesielt tilrettelagt for DKS, der alle lydene i forestillingen er laget på deler fra et fly! Han er allerede i god dialog med både aktive piloter, og med flymuseet i Bodø og Widerøe sitt flyverksted. Så med tilgang på pensjonerte flyinstumenter, fysiske flydeler og sampling av lyder fra flyenes univers, vil Mjåset Johansen skape en rytmisk reise, som også forsterkes med diverse visuelle virkemidler.