Herskap og tjener

Saftig motstykke til «Downton Abbey» om brasiliansk hushjelp som får herskapet ut av balanse når datteren kommer på besøk.

Hushjelp i skvis: Regina Casé(foran) er strålende som hushjelpen som opplever ubalanse i luksusboligen hun jobber i når hennes tenåringsdatter(Camila Márdila) kommer på besøk. 

Saken oppdateres.

Den populære britiske tv-serien «Downton Abbey» har blitt beskyldt for å romantisere forholdet mellom herskap og tjenere. Denne prisvinneren fra filmfestivalene i Berlin og Sundance, skaper sosial komedie og drama med både brodd og klasseperspektiv av historien rundt en velstående familie og deres bestemorsaktige hushjelp gjennom 13 år.

Den brasilianske veteranen Regina Casé er herlig sentrum for historien rundt en hushjelp i 60-åra til en velstående familie i São Paulo. Etter 13 år som bakkemannskap i det luksuriøse huset, har hun blitt som en mor for den bortskjemte tenåringssønnen. Sin egen datter på samme alder har hun ikke sett på 10 år, etter traumatisk samlivsbrudd.

Den inngrodde rollefordelingen mellom herskap og tjenere i huset utsettes for skarpe rystelser etter at hushjelpens 17-årige datter flytter inn hos mora, for å studere i byen. Hun nekter å innta moras underdanige holdning til herskapet, men krever tvert imot, til moras fortvilelse, å bli behandlet som en jevnbyrdig og gjest. At hun med hardt arbeod og talent ligger an til å komme inn på prestisjeuniversitetet rikmannssønnen sliter med opptakskravene til, gir dramaet ekstra brodd.

Det er sjelden å se så velskrudd, bred sosial komedie med brodd, varme og klasseperspektiv. Filmen inviterer oss til å se historien med hushjelpens øyne. Regina Casé er herlig i tittelrollen, godt hjulpet av Vamila Márdila som hennes utfordrende tenåringsdatter. Herskapet kommer ikke like godt fra det, men typetegningen av mor, far og barn i familien som har blitt vant til å ta den selvutslettende hushjelpen for gitt, er medvirkende til at «Min Andre Mor» er en film det er lett å anbefale.

På forsiden nå