- Her blir det leven

«Absolute music 9» har Ståle Gerhardsen kalt utstillingen som åpner i Galleri SG lørdag. – En «best of akkurat nå»- utstilling, ifølge kunstneren.

Absolute music 9: Ståle Gerhardsens utstilling som har fått tittelen «Absolute music 9» åpner lørdag.  Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN /VG

Saken oppdateres.

- Dette er mine samlede verker. Nå. Men det meste er nyprodusert, forteller Gerhardsen og legger til at den røde tråden i utstillingen er at det er en samling.

- Ingenting er fra 1993 som samle-cd`n?

- Nei. Det var det året da jeg begynte å dra på fest, lydsporet derfra. Og det er ikke det at jeg digger musikken fra «Absolute music 9», og jeg driver ikke med samlealbum, men jeg synes det var naturlig å trekke en parallell til en samle-cd når jeg skulle ha en samleutstilling. Og den ultimate samle-cd`n er «Absolute music 9», fordi den hadde «alle».

Kunstnerskap på utstilling

Det er over 50 verk med i utstillingen, alt fra malerier, silketrykk, digitale trykk, skisser, originale tegninger, til bilder han har kjøpt på Fretex og malt over. Han har spilt inn en cd med small talk der folk kan velge å høre på ulike samtaletemaer med multikunstneren, samtidig som de er på utstillingen. Klærne han maler i er utstilt, det samme er akryltubene og penslene. En stor del av hele kunstnerskapet er på utstilling.

Slik en sommerfugl ser det

Publikum deltar i prosessen

- Jeg er mer opptatt av prosessen, mer enn sluttresultat. Derfor stiller jeg også ut skisser og uferdige bilder. Noen av bildene er 99 prosent ferdig, og helt ferdig blir de ikke før noen kjøper dem. Kjøpet er en del av kunsten der kjøperen får lov til å bestemme hva personen på bildet skal hete.

- Og så har jeg skrevet bok, og den er også en del av utstillingen. Og derfor passer det godt å relatere utstillingen til en samle-cd, en samle-cd er jo også alt mulig, alt fra fra Bonnie Tyler til Jørn Hoel, smiler kunstneren, som er litt forsiktig med å kalle seg kunstner. Han har fulltidsjobb som art-director i et reklamebyrå, og bruker fritiden på å utfolde seg i enda større grad. Male, tegne og skrive.

Kunsten hjelper oss i en krevende tid

Breddeutstilling

- Jeg tegner på alt, alltid. Da jeg satt i klasserommet, tegnet jeg på pulten min, og satt jeg på bussen, tegnet jeg på setet. Sitter jeg med avisen, tegner jeg på den. Jeg har ikke den riktige utdannelsen til å kalle meg kunstner, selv om det ikke er en beskyttet tittel, får jeg ofte mye pes dersom jeg kaller meg kunstner. Men jeg er ikke så opptatt av det, jeg har behov for å lage ting og vise det frem. Kall meg hva du vil, tegner, illustratør, kunstner, maler, hva som helst.

Og det var den kule, litt originale kunstneren Sissel Giæver var ute etter da hun inviterte Gerhardsen til å ha utstilling i Galleri SG. I en kald og litt kjedelig januar ønsket hun seg noe fyrig og spenstig.

- Vi ønsket å rocke opp galleriet litt, gjøre noe som er litt mer uforutsigbart, og noe som trekker et annet publikum, sier Giæver som fikk forespørsel fra Gerhardsen allerede for sju år siden.

- Jeg har aldri gjort dette før, derfor ble det nå, det var nå jeg fikk muligheten. Jeg har tegnet og malt hele livet, men aldri stilt ut på denne måten før. Det har blitt en rekke events og stuntprosjekt, men aldri en separatutstilling som dette.

- Jeg er redd for at vi tier i hjel debatten


Billigkroken

Og i ren Ikea-stil viser han frem en «billigkrok» i den ene enden av utstillingslokalet. Et lite hjørne med en rekke store og små bilder der folk selv bestemmer hva de vil betale for et verk.

- Jeg kommer til å sette frem et glass der folk kan betale det de vil, eller det de synes bildet er verdt. Det er noe jeg ikke har sett før, smiler Gerhardsen som liker å være i dialog med kundene sine. Han har også for vane å legge ut uferdige bilder på sosiale medier slik at folk kan ta eierskap i bildene før de er ferdigmalt.

- Ofte skjer det, at noen sier, åhhh, jeg vil ha det der. Dermed blir bildet solgt før det er ferdig, og ferdigstilles gjerne etter tips og ønsker fra kjøperne.

Utstillingen blir stående til 31.januar.

Reiser til Spania med 60 malerier

Mangler navn: Ståle Gerhardsen gjør gjerne ferdig bildene etter at publikum har kjøpt dem, som for eksempel at kjøperen bestemmer navnet på motivet. 
    
      (Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN /VG)

Mangler navn: Ståle Gerhardsen gjør gjerne ferdig bildene etter at publikum har kjøpt dem, som for eksempel at kjøperen bestemmer navnet på motivet.  Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN /VG

Separatutstilling: Lørdag er det duket for utstillingsåpning i Galleri SG for kunstneren Ståle Gerhardsen. 
    
      (Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN /VG)

Separatutstilling: Lørdag er det duket for utstillingsåpning i Galleri SG for kunstneren Ståle Gerhardsen.  Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN /VG

Gerhardsen med billigkrok på utstilling: I 'billigkroken' kan kjøpe med seg ulike kunstverk og betale det de selv ønsker. 
    
      (Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN /VG)

Gerhardsen med billigkrok på utstilling: I 'billigkroken' kan kjøpe med seg ulike kunstverk og betale det de selv ønsker.  Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN /VG

Alt stilles ut: Ståle Gerhardsen stiller ut både skisser, tegninger og malerier i Galleri SG. 
    
      (Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN /VG)

Alt stilles ut: Ståle Gerhardsen stiller ut både skisser, tegninger og malerier i Galleri SG.  Foto: Kristian Helgesen, FOTO: KRISTIAN HELGESEN /VG

På forsiden nå