Personlig kunst fra Ellinor Flor

Ellinor Flor er designeren av den populære Trondhjemsdrakten. Nå er hun i Trondheim med sin nye utstilling.

I hovedetasjen går fargene i svart-hvitt. Antrekkene til høyre er laget av ull, og til kjolen til venstre har hun blandt annet brukt stoff med print. 

Hatten «Med Værhår Ute» 

Hatten «Med Værhår Ute» 

I hovedetasjen går fargene i svart-hvitt. Antrekkene til høyre er laget av ull, og til kjolen til venstre har hun blandt annet brukt stoff med print. 

I hovedetasjen går fargene i svart-hvitt. Antrekkene til høyre er laget av ull, og til kjolen til venstre har hun blandt annet brukt stoff med print. 

Tekstilkollasj hvor hun har satt sammen stoff fra tidligere kunstverk. 

Tekstilkollasj hvor hun har satt sammen stoff fra tidligere kunstverk. 

Del av utstillingen i andre etasje. Hver hatt har sin egne unike historie. 

Del av utstillingen i andre etasje. Hver hatt har sin egne unike historie. 

Antrakk laget med inspirasjon fra barndommen. Flors eget barneansikt er brukt i kunstverket. 

Antrakk laget med inspirasjon fra barndommen. Flors eget barneansikt er brukt i kunstverket. 

Hatt laget med vifte og fuglepynt, «Ikke Skyt Gullfuglen» 

Hatt laget med vifte og fuglepynt, «Ikke Skyt Gullfuglen» 

Her viser kunstneren frem et verk inspirert fra barndommen. Den lille jenta hun peker på er henne selv. 

Her viser kunstneren frem et verk inspirert fra barndommen. Den lille jenta hun peker på er henne selv. 

Hatten «Hjertetyven» 

Hatten «Hjertetyven» 

Saken oppdateres.

Kunstneren fyller 70 år på lørdag. Dette markeres med utstillingen «I går blir i dag, i morgen blir i går» på Galleri Ismene i Ila. Både hattene og klesplaggene er i kjent Flor- design.

- Ved første øyekast ser du en morsom hatt med fjær og pynt. Men når du står litt lenger og ser, begynner du å tenke «hva tenkte hun her?». Det har vært viktig for meg å få frem dualismen. Både det morsomme og melankolske, forklarer Flor.

Hun har hatt mange forskjellige utstillinger gjennom mange år rundt om i landet. Dette er første gang hun har utstilling på galleriet og har jobbet med prosjektet lenge. Med seg har hun også mannen sin kunstkritikeren Harald Flor. Han har hjulpet henne med utstillinger den siste tiden.

 Les også: Flors Selburose kom på museum i 2012.

Kjær designer i Trøndelag

Ellinor Flor har siden 1980- tallet vært en av Norges mest kjente og elskede designere. Hun har gitt ut bøkene «Rosa Heimafrå» i 1991 og «Diva, Donna, Darling» i 1993. Her i Trøndelag er hun kanskje aller mest kjent som designeren av Trondhjemsdrakten. Hun har også laget Hovedmessehagelen (også kalt «prestesmekke») til presten i Nidarosdomen. Dette er noe av det største Flor har opplevd.

- Det var helt fantastisk. Det var fullsatt kirke når jeg presenterte den. Det var helt spesielt.

Lurer du på hvordan Trondhjemsdrakten ser ut? Her kan du lese om festdrakten.

Noe som gjør Flor til en så spesiell dame, er hennes poetiske uttrykk. Som forfatter Georg Johannesen uttalte om «Diva, Donna, Darling» til NRK da den kom ut; «Boken er en diktsamling. Hver enkel hatt er et dikt for seg selv. En historie i estetisk form».

Det poetiske virker som å være en stor del av Ellinor Flor. Dette kommer ikke bare frem i kunsten hennes, men i Ellinor som menneske. Hun snakker på den mest behagelige måte. Det virker som hun plukker ordene frem fra en diktbok når hun snakker.

Rollen som bestemor

Alle hennes kreasjoner har egne spesielle navn. Det er som om hun har tenkt ut historier i hodet og prøvd å lage de i en hatt eller et klesplagg. «Fallende snø mot mørk bunn» er navn på to kåper med hatt til. En nydelig hatt med en stor skinnende konkylie i heter «Fra havets bunn stiger konkyliens hus». Oppå en annen hatt er det plassert en lekefigur som tilhører barnebarnet hennes. Flor har to barnebarn. Det å kunne være en aktiv bestemor er utrolig viktig for henne.

- Jeg passer barnebarna hver lørdag. Jeg har forandret meg på både godt og vondt og det å bli bestemor har helt klart forandret meg på en positiv måte. I livet har man både positive og negative opplevelser. Det er sånn det skal være. Det er sånn man blir menneske, sier Flor stille og smiler.

Les mer: Ståle Gerhardsen har utstilling på Galleri SG.

Inspirasjon fra barndommen

Hennes familie og livshistorie er noe hun har brukt mye i utstillingen sin. I første etasje er det første som møter deg en strikket barneklesdrakt og en broderiramme. På stoffstykket i rammen er det blitt festet et gammelt bilde av Flors tid på Møllebakken barnehjem. Historien om da familien fra Roan på Fosen tok henne med seg til hennes nye hjem, forteller hun med iver.

Lenger inn i rommet henger det flere tekstilkollasjer. Her har hun satt sammen stykker fra forskjellige kreasjoner hun har laget de siste årene. I hovedetasjen går stilen i svart og hvitt. Hatter er plassert side ved side og er til å betrakte som kunstverk. Ellinor forteller at de ikke er til å bruke, men at de er kunstverk til å beundre.

- Om noen kjøper kunstverkene mine blir jeg veldig glad. Om folk kommer for å se blir jeg også glad.

Utstillingen åpner klokken 13.00 lørdag 16. januar og står til 7. februar.

På forsiden nå