De beste TV-seriene fra 2015

Rotten Tomatoes setter dagsordenen. Men hvem vant?

Saken oppdateres.

Uansett hva du skal sjekke ut når det gjelder TV-serier og filmer på nettet så er det en bestemt nettside som alltid dukker opp først i søkefeltet - nemlig Rotten Tomatoes.  Sammen med Metacritic.com og imdb.com er Rotten Tomatoes førstevalget når du søker etter hvilke skussmål og karakterer en film eller en TV-serie har fått samlet. I løpet av de siste par årene har Rotten Tomatoes vokst seg til å bli den desidert største og viktigste nettsiden hva filmer og TV-serier gjelder (på samme måte som allmusic.com har blitt for musikk og goodreads.com har blitt for litteratur).

Les også: Nå er premieredatoene på HBO Nordic klare

Les også: Deadwood blir film

Nå har redaksjonen i Rotten Tomatoes kåret de beste TV-seriene fra 2015 (både helt ferske og pågående) basert på samlede karakterscore.  Her er vinnerne i begge kategoriene for TV-serier 2015:

Beste karakter nye TV-serier 2015

1. Better Call Saul: Sesong 2 - 100% score

Denne spin-off -serien fra «Breaking Bad» har gjort det mye bedre enn selv de mest optimistiske hadde spådd. Bob Odenkirk i rollen som den mislykkede advokaten Jimmy McGill ( som senere transformerte seg selv til den ultra-sleipe Saul Goodman) er den suverene tomat-vinneren.

Se sesong 1 av Better Call Saul på Netflix

2. Master of None: Sesong 1 - 100% score

Aziz Ansari har gjort braksuksess tidligere med både «Parks and Recreation» og sine egne stand-up shows, men det er først med den høyst menneskelige meta-serien om seg selv han virkelig viser seg som den mesterlige komikeren og skuespilleren vi alltid har mistenkt at han er.

Se sesong 1 av Master of None på Netflix

3. Catastrophe: Sesong 1 - 100% score

Noe så upolitisk korrekt i 2015 som en romantisk komedie, men denne serien som så langt ikke er å finne hverken på Netflix, Viaplay eller HBO, er en inntertier.

4. Deutchland 83: Sesong 1 - 100% score

Strålende tysk serie om den kalde krigen på 1980-tallet ( ble sendt på NRK). Bare lydsporet alene er verdt en drøss med  Golden Globes og Oscar -statuetter. 99 Luftballons anyone?

5. Mr. Robot: Sesong 1 - 98% score

Cyber-thriller som har høstet utallige lovord. Nå må Netflix, HBO eller Viaplay kjenne sin besøkstid og få denne til Norge.

6. Marvel's Daredevil: Sesong 1 - 98% score

Orginal-serie fra Netflix som overrasket oss med sin uvanlige realistiske ( til Marvel å være) action-scener. Brilliant. Også for tegneserie-hatere.

Se sesong 1 av Daredevil på Netflix

7. Ash vs. Evil Dead: Sesong 1 - 98% score

Uten tvil den mest blodige TV-serien som noensinne har blitt laget. Men også en av de morsomste.

8. Unreal: Sesong 1 - 98% score

En dramaserie som tar den klassiske såpeoperaen og skrur volumet opp til 11.

9. Supergirl: Sesong 1 - 97% score

Sørgelig utilgjengelig i Norge.

10. Wolf Hall: Sesong 1 - 97% score

Fantastiske skuespillere, nydelig filmet og et mesterlig plott med geniale dialoger. Kostymedrame blir ikke bedre enn dette her.

De beste nye sesongene av eksisterende TV-serier 2015:

1. Fargo: Sesong 2 - 100% score

Denne sesongen har av en rekke kritikere blitt kalt den beste sesongen av en TV-serie noensinne. Og vi har ikke noe annet valg enn å si oss enige. Fra å være helt OK i sesong 1 gikk «Fargo» opp en million hakk i kvalitet til å bli noe som selv filmregissører som Martin Scorsese og Francis Ford Coppola ville ha vært stolte av å bli assosiert med. Mesterlig!

Se begge sesongene av Fargo på HBO Nordic

2. The Americans: Sesong 3 - 100% score

Skal vi tro fansen og kritikerne så gjorde denne serien også en enormt byks i kvalitet fra sesong 2 til sesong 3. Ennå ikke tilgjengelig hos norske Netflix, men du finner de to første sesongene der.

Se de to første sesongene av The Americans på Netflix

3. The Knick: Sesong 2 - 100% score

Men denne finner du. På HBO Nordic. Nok en «bykser» i kvalitet. Sesong 1 var glimrende, sesong 2 enda bedre.

Se de to første sesongen av The Knick på HBO Nordic

4. Dr. Who: Sesong 9 - 100% score

Opprinnelig en serie laget for barn og ungdom av britisk TV, men «Dr. Who» har siden starten i 1963 (serien er ifølge Guinness rekordbok den science fiction-serien som har gått lengst på TV) blitt en av TV-historiens største kult-fenomen. Og Sesong 9 ( av de «nye» sesongene) har blitt den største kommersielle suksessen serien noengang har opplevd.

5. Game of Thrones: Sesong 5 - 98% score

Denne trenger vel neppe noen ytterligere presentasjon for norske seere...

Se alle fem sesongene av Game of Thrones på HBO Nordic

6. Hannibal: Sesong 3 - 97% score

Desverre er også sesong 3 den aller siste av mesterlige «Hannibal». Proppfull av symbolikk, metaforer, ekstreme voldsscener og poesi. Nei, «Hannibal» var ikke en serie for «folk flest».

Se alle tre sesongene av Hannibal på Netflix

7. Orange is the new black: Sesong 3 - 96% score

Men det var til gjengjeld denne. Fengselsliv har vel sjelden vært mer fengslende ( sic) framstilt.

Se alle tre sesongene av Orange is the new black på Netflix

8. You're the worst: Sesong 2 - 96% score

En ukjent serie for de fleste norske TV-tittere, men skal vi tro hardcore-fansen ( som denne serien har mange av) så dreier deg seg om en glimrende dramaserie med komiske undertoner.

9. The Affair: Sesong 2 - 96% score

TV-serien som får en klokketime til å føles som fem minutter. Etter to sesonger vet vi fortsatt ikke hva som  e g e n t l i g  har skjedd, men du verden så spennende det hele er. Mesterlig dialog, glimrende skuespillere og en fantastisk setting.

Se begge sesongene av The Affair på HBO Nordic

10. Empire: Sesong 2 - 95%

Nok et eksempel på en serie som tar et syvmilssteg i kvalitet og puls fra første til andre sesong.

Se de to første sesongene av Empire på Viaplay

På forsiden nå