Her er helgas beste filmer

Vår anmelder anbefaler helgas beste filmer på kino.

Rå i trokot: «Deadpoll» viser en fyr i trikot med superkrefter som ikke ønsker å være en superhelt. Ukas største film er også en av de to beste, ifølge vår anmelder. 

Saken oppdateres.

De to beste premierefilmene på kino denne helga kunne vanskelig vært mer forskjellige. «Brooklyn» er et klassisk, Oscar-nominert melodrama om en irsk innvandrer til 50-tallets USA med en fantastisk, karrierebyggende hovedrolle av Saoirse Ronan. Hun slites mellom én mann i det nye landet og én i det gamle.

Irsk perle

Den irske filmen er nominert til Oscar for beste film, beste kvinnelige hovedrolle og beste manus. «Med humor, varme og eminent typetegning selv på små flater, ruller filmen ut et engasjerende drama», heter det i vår anmeldelse av filmen, basert på en prisbelønt roman av Colm Toibins, med manus av Nick Hornby.

Adrenalinkick med Marvel

Franchise-film basert på skikkelser fra Marvel-tegneserier har blitt en massiv filmindustri. Etter fjorårets flopp med «Fantastic Four», er «Deadpool» noe helt annet. Den råeste og drøyeste Marvel-filmen som er laget, både i vold og humor. Derfor har den fått 15-årsgrense i Norge.

Ryan Reynolds spiller en mutert slåsskjempe i trikot som nekter å være superhelt. «Fra første bilde blir det klart at «Deadpool» er noe for seg selv i sjangeren. Tittelsekvensen er en stilig latterliggjøring av superhelt-franchisen som konsept. Filmen skyter jevnlig seg selv i benet. Som mutanten som hovedperson tåler filmen sårene. Med et skjevt smil pumpes det ut en buldrende blanding av vold, sexprat og rå humor til velvalgt musikk», heter det i anmeldelsen.

Birken med kjøttøks

En av årets største norske filmer har premiere i helga. Nils Gaups «Birkebeinerne» er noe så sjeldent som norsk storfilm lagt til historiske hendelser på 1200-tallet. Filmen imponerer mer i bruk av landskap og action enn i drama og spill, men «den er ganske underholdende selv når den er overraskende dårlig», skrev jeg i Adressas anmeldelse av filmen. Kristofer Hivju og Jakob Oftebro spiller de barske birkebeinerne som forsøker å redde den vesle kongssønnen Håkon Håkonsson fra baglerne.

Sex og singelliv

Severdige amerikanske komedier om sex og singelliv er det ikke så mange av. Vår anmelder Marte Thingstad hadde en god del positivt å si om «How To Be Single» med Dakota Johnson og Rebel Wilson i hovedrollene. «De fleste av karakterene viser seg å inneha flere sider og fremstår som tilstrekkelig troverdige og gjenkjennelige. Det gjelder eksempelvis Alices liksomkyniske legesøster Meg, den metodisk anlagte Lucy samt et antall mannebein som involveres i handlingen», skrev Thingstad i anmeldelsen.

Svartelistet i Hollywood

Bryan Cranston fra tv-serien «Braking Bad» er Oscar-nominert for hovedrollen i «Trumbo». Et historisk drama fra filmbransjen og 50-tallets USA. I ly av Den kalde krigen ble det drevet klappjakt på filmfolk med kommunist-sympatier, noe som i særlig grad rammet den Oscar-belønte manusforfatteren Dalton Trumbo. «Som politisk Hollywood-drama fra 50-tallet er «Trumbo» mer interessant og severdig enn virkelig god. En betimelig introduksjon til en i dag underkjent filmprofil», heter det i anmeldelsen.

Siste premierefilm denne uka er det franske samlivsdramaet «Min elskede» av Maiwenn. Den ga skuespillerpris til Emmanuelle Bercot i Cannes i fjor, og er velspilt samlivsdrama langs lidenskapelig opp- og nedtur.

Tordenskjold og sex

Av de ikke helt ferske filmene som fortsatt står på programmet er den dansk-norske Tordenskjold-filmen med manus av Erlend Loe: «På sitt beste og frekkeste er den befriende uærbødig historisk drama om hvordan den trønderske sjøheltens siste dager kan ha utspilt seg», het det i vår anmeldelse, med innvending om at filmen hadde «mer underliv enn indre liv».

Den franske 3D-filmen «Love» av provokatøren Gaspar Noé har sannsynligvis mer underliv i én film enn hva som noen gang er vist på kino i Norge. Filmen skapte skandale i Cannes i fjor, men fikk lunken uttelling i vår anmeldelse: «Bildene og musikken skaper noen suggererende øyeblikk i forsøk på filmatisk sexpoesi. Utover det spesielle ved kjønnsorgan i bevegelse og utilslørt sex i de fleste varianter, er filmen overraskende slapp»

Kjønn og identitet behandles mer elegant i Oscar-nominerte «Den Danske Piken» av regissør Tom Hopper som gjorde Oscar-suksess med «Kongens Tale»(2010). Også dette er historisk drama, om en dansk malers vei fra mann til kvinne på 1920-tallet. «Bildene er pene og historien er god, men filmen ser ut som om den er spilt i en blanding av en boligannonse og et museum. », het det i anmeldelsen av filmen hvor Eddie Redmayne er Oscar-nominert for rollen som Einar/Lily.

De beste stayerne

Flere av beste filmene på kino for tida er å finne blant dem som har vært på programmet en stund: Som den prisbelønte taiwanske «The Assassin» av Hsiao-Hsien Hou. «The Assassin» er fortalt på en ganske annen måte enn det meste av annen film på norsk kino, særlig filmer som har element som våpen, slåssing og brå død. For fullt utbytte krever den derfor et åpent sinn, og tålmodighet», heter det i Adresseavisens anmeldelse.

«The Big Short» nominert til Oscar for beste film, beste regi, beste manus og beste mannlige birolle. «Sjelden har rike, hvite og til dels aldrende menn på film blitt angrepet så nådeløst av noen av tidens største filmstjerner», skrev vi om en film som kan beskrives som en tragikomedie om finanskrisen, med stjerner som Christian Bale, Ryan Gosling og Brad Pitt.

Den islandske prisvinnerfilmen «Stabukker» er en frodig film om to brødre og sauebønder som ved filmens start ikke har snakket med hverandre på 40 år. «Stabukker» er en sorgmunter komedie om utkant mot sentrum, om stabukkene som mot mange odds prøver å føre tradisjonen videre, framfor å overgi seg til storsamfunnets verdier». Sturla Brandth Grøvlen fra Trondheim har fotografert den.

Få vet hvor dramatisk og tilspisset kampen for kvinners stemmerett var for drøyt 100 år siden. «Suffragette – Kampen for frihet» blander fakta og fiksjon til ladet drama om det, med Carey Mulligan i hovedrollen og Meryl Streep i en birolle.

Snåsamannen stiger

Margreth Olins dokumentar «Mannen fra Snåsa» om Joralf Gjerstad er til den største dokumentarsuksesse på kino på lang tid. Årets mest Oscar-nominerte film. «The Revenant» har fått hele 12 nominasjoner, både til regissør Alejandro G. Iñárritu, helten spilt av Leonardo DiCaprio, skurken spilt av Tom Hardy, og kanskje mest fortjent, til fotograf Emmanuel Lubezki. Den beste skuespillerprestasjonen på kino er nok fortsatt Charlotte Rampling i det britiske samlivsdramaet «45 år».

Klassisk godbit: Saoirse Ronan og Domhnall Gleeson i særdeles velgjorte «Brooklin» om utvandring fra Irland til USA på 1950-tallet. 

Klassisk godbit: Saoirse Ronan og Domhnall Gleeson i særdeles velgjorte «Brooklin» om utvandring fra Irland til USA på 1950-tallet. 

På forsiden nå