Sjelden har en norsk spillefilm framstått bedre timet enn Rune Denstad Langlos «Welcome To Norway». Regissøren fra Trondheim har laget en komedie om asylsøkere og en smårasistisk hotelleier som prøver å tjene penger på å gjøre et nedlagt høyfjellshotell om til asylmottak. Anders Baasmo Christiansen spiller hovedrollen som Petter Primus, mens Henriette Steenstrup spiller hans kone.

Asylkomedie

«Filmen fungerer best på det jevne, i hverdagslige situasjoner mellom mennesker, i scener som ikke gir inntrykk av å prøve hardt å være morsomme. Den mer orkestrerte situasjonskomikken, enten det er med sex, bilkjøring eller strømbrudd, fungerer mer ujevnt. Filmens sterkeste kort, er den dramatiske utviklingen Christiansen gjennomgår i møte med asylsøkerne, Utlendingsdirektoratet, politiet og kommunen.», heter det i Adressas anmeldelse.

Coen-brødrene leverer

Ethan og Joel Coen, populært kjent som Coen-brødrene, er ute med sin 17. spillefilm. Krimkomedien fra 50-tallets Hollywood, «Hail, Caesar!» har delt kritikerne litt, men liker du stilen, humoren og referanseleken med filmhistorien som brødrene er gode til å dyrke, er filmen en severdig kjærlighetserklæring til Hollywoods gullalder. «Under den lette overflaten er det mulig å finne et underfundig drama om å finne sin plass i verden, kunsten og underholdningsindustrien», heter den i anmeldelsen som karakteriserer filmen som: «Stilsikkert og lekent gjort, best for filmelskere som er med på referanseleken».

Tenåringsgreier og parodisk action

De to siste kinopremierene i Trondheim denne uka fikk mer lunken mottagelse. «Tenåringsgreier med apokalypsesmak», skrev Marte Thingstad om «The 5th Wave» etter suksessboka med samme navn. Ukas laveste terning, med en prikk på, ga Jens Erik Vaaler til actionfilmen «London Has Fallen» med Gerard Butler som Secret Service-agent. «London Has Fallen» er så blytung at man nesten skulle tro den var en parodi, men her finnes det ikke spor av glimt i øyet. Gerard Butler dreper og torturerer seg gravalvorlig gjennom en rekke terrorister, mens han snerrer fram replikkene sine med lite overbevisende amerikansk aksent», heter det i anmeldelsen.

Dansk godbit på hjemmekino

Kanskje best av de nye, aktuelle filmene denne uka, kommer ikke på kino i Trondheim. Det Oscar-nominerte danske dramaet «Krigen» om en dansk Afghanistan-soldat ute og hjemme, er imidlertid tilgjengelig som strømmefilm. Den anbefales sterkt som hjemmekino.«Krigen» er en emosjonell thriller uten lettvinte løsninger så vel i krigen, som i familien og rettssalen» het det i anmeldelsen av filmen som ganske sikkert er en av de beste nordiske filmene som kommer i år, men altså ikke på kino.

Oscar-vinnerne

Best på kino av de ikke helt nye filmene er et par av ukens ferske Oscar-vinnere: «Sauls Sønn» av den ungarske regidebutanten László Nemes utspiller seg i Auschwitz i 1944 og følger den ungarske jøden Saul gjennom noen dager i leiren. «Sauls Sønn» er fortalt med en intensitet og et filmspråk som gjør den til en av filmene som kommer til å bli stående fra kinoåret, som for all del må oppleves på kino. Fordi den svimlende bruken av bilde og lyd ikke blir det samme på mindre skjerm, bortenfor mørket», het det i vår anmeldelse, til seks på terningen.

«Room» ga Brie Larson pris for beste kvinnelige hovedrolle. Filmen skildrer en ung kvinne, 7 år etter at hun ble kidnappet og sperret inne av en mann. Hun har en 5-årig sønn med seg i rommet.«Det er godt gjort at en historie så vond blir noe annet og mer enn et flukt- og hevndrama. Noe av det beste ved «Room» er måten den ser verden på, gjennom blikket til et barn som ikke har vært utenfor det vesle rommet som utgjør hans verden. Unge Tremblay leverer en av de beste og mest spesielle barnerollene på film i nyere tid», het det i anmeldelsen.

Kunne fått Oscar

«The Big Short» var nominert til Oscar for beste film, beste regi, beste manus og beste mannlige birolle, uten å få pris. «Sjelden har rike, hvite og til dels aldrende menn på film blitt angrepet så nådeløst av noen av tidens største filmstjerner», skrev vi om en film som kan beskrives som en tragikomedie om finanskrisen.

«Brooklyn» byr på en fantastisk, karrierebyggende hovedrolle av Saoirse Ronan som irsk innvandrer til 50-tallets USA. Hun slites mellom én mann i det nye landet og én i det gamle.

Drøyere enn Borat

«Grimsby» er en actionkomedie om to brødre som finner hverandre 28 år etter at de ble skilt av barnevernet. Sacha Baron Cohen spiller storebroren som er nibarnsfar og fotballsupporter, mens Mark Strong er lillebroren som er hemmelig agent med rett til å drepe. «Komedie hvor Donald Trump smittes av aids av Harry Potter og Fifa omtales som verdens største forbryterorganisasjon, stikker seg ut i mengden. Noen av de råeste vitsene og beste scenene gjør «Grimsby» til ganske severdig komedie fra den drøyeste, om kanskje ikke beste filmkomikeren de siste 15 åra», het det i anmeldelsen.

Tyrkisk jentekamp

Det tyrkisk-franske dramaet «Mustang». skildrer av fem unge jenter i Nord-Tyrkia som gjør opprør mot tradisjon, patriarkat og kvinnesyn. Filmen har skapt kontrovers Tyrkia. «Til å være en problemfilm, om unge jenter under press fra tradisjon og religion, er det befriende mye energi og livsglede over «Mustang», het det i anmeldelsen.

Solid Disney

Familiefilm fra Disney gir som regel sikker suksess på kino i Norge. «Zootropolis» handler om den idealistiske kaninjenta Judy som drømmer om å bli politi i storbyen Zootropolis, hvor dyr tilsynelatende lever i harmoni. «Zootropolis» preges generelt av kreativt overskudd og artige detaljer, og er tilstrekkelig original til å skille seg positivt ut», skrev Marte Thingstad i sin anmeldelse.

Marvel og Snåsamannen

«Deadpool» er den råeste og drøyeste Marvel-filmen som er laget, både i vold og humor. Derfor har den fått 15-årsgrense i Norge. Ryan Reynolds spiller en mutert slåsskjempe i trikot som nekter å være superhelt. «Med et skjevt smil pumpes det ut en buldrende blanding av vold, sexprat og rå humor til velvalgt musikk», het det i anmeldelsen.

Den islandske prisvinnerfilmen «Stabukker» er en frodig film om to brødre og sauebønder som ved filmens start ikke har snakket med hverandre på 40 år. «Stabukker» er en sorgmunter komedie om utkant mot sentrum, om stabukkene som mot mange odds prøver å føre tradisjonen videre, framfor å overgi seg til storsamfunnets verdier». Margreth Olins dokumentar «Mannen fra Snåsa» om Joralf Gjerstad er til den største dokumentarsuksessene på kino på lang tid, og verdt å se, enten man tror eller tviler på Snåsamannen.