Kosmorama:

Nå får skuespilleren Qais (13) likevel komme til Kosmorama

Moren til 13-åringen ble nektet utreise fra Gaza - nå har saken løst seg.

Får komme: Skuespilleren Qais Attallah (13) får være til stede under Kosmorama for å snakke om filmen «Idol».   Foto: Storytelling

Saken oppdateres.

Søndag skrev vi om den 13-årige skuespilleren Qais Attallah som i utgangspunktet skulle komme til Trondheim for å snakke om filmen «Idol» i forbindelse med forestillinger under Kosmorama.

Men en kort stund før han og moren skulle reise til Norge, fikk de beskjed om at moren ble nektet utreisetillatelse.

- Det er uklart for oss hvorfor dette skjedde og vi er svært overrasket over at en 13-åring blir forhindret i å delta på en internasjonal filmfestival, sa Silje Engeness, direktør for Kosmorama filmfestival.

Tirsdag kveld bekrefter UD overfor Adresseavisen at Qais og hans mor likevel får reise til Norge og Kosmorama.

- Dette er fantastisk, vi er glade for at saken har løst seg. De kommer hit torsdag morgen, og vi vil selvfølgelig ha ham med i så mange sammenhenger som mulig. Qais vil være til stede på skolevisningene i Stjørdal og Trondheim, og visninger for ordinært publikum i helga, sier Silje Engeness.

UD: - Samarbeid mellom norsk og israelsk UD

- Det er riktig at Qais Attallah får komme til Norge, og det er vi glade for, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD til Adresseavisen tirsdag kveld.

– Den norske ambassaden i Tel Aviv tok kontakt med israelsk UD, og de viste seg samarbeidsvillige og konstruktive. Dette er en sak som har blitt løst ganske raskt,  sier Bjåstad.

Motstridende signaler

Qais Attallah skulle ha vært til stede under den første visningen av «Idol» klokken 10 tirsdag morgen.

- Det var en veldig rørende visning. Det var tydelig at ungdommene ble grepet av historien. Det ble opplyst at Qais skulle ha vært der, men ble forhindret, sier Engess.

En skandale at Kosmoramas åpningsfilm ikke fikk Oscar, mener vår filmanmelder, som gir «Carol» terningkast 6.

Adresseavisen har vært i kontakt med Utenriksdepartementet som sier dette ikke er en sak mellom norske og israelske myndigheter.

- Festivalen har ikke vært i kontakt med ambassaden i Tel Aviv, men våre stasjoner i Al Ram og Amman har vært involvert. Det har vært søkt om visum til Norge. Ambassaden i Amman har gitt søknaden hastebehandling. Visum ble utstedt 1. mars, og ankom Gaza 3. mars. Ut over dette er ambassadene ikke bedt om å bistå i saken, skriver kommunikasjonsrådgiver i UD Rune Bjåstad i en epost.

LES OGSÅ: Trøndersk filmmiljø bykser frem i utlandet

- I korrespondanse med ambassaden i Amman oppga den norske arrangøren at familien allerede hadde fått utreisetillatelse fra Gaza til Jordan. Dette har i ettertid vist seg å ikke stemme, skriver Bjåstad videre.

Har bedt Israel om fortgang

Opplysningene overrasker Engeness.

- Vi har fått bekreftelse på at alle papirene som skulle fylles ut var i orden. Moren til Qais har reist mye internasjonalt tidligere, og har god kjennskap til hvilke papirer som må fylles ut for å få reisetillatelse.

Bjåstad sier at den norske ambassaden i Tel Aviv mandag var i kontakt med israelske myndigheter for å be dem undersøke om det er noe som kan gjøres for å finne en rask løsning i saken.

- På generelt grunnlag kan vi at situasjonen i Gaza er svært vanskelig. Stengingsregimet som ble innført etter at Hamas tok over kontrollen i 2007 splitter Palestina og undergraver palestinsk økonomi.

Israels ambassade i Norge understreker i en pressemelding at det ikke var 13-åringen Qais Attallah som ble nektet utreise, men hans mor, av sikkerhetsårsaker. De sier også at festivalen ikke har vært i kontakt med ambassaden i Tel Aviv slik det først ble opplyst.

- Vår ambassade fikk høre om saken via lokale medier og tok umiddelbart kontakt med utenriksdepartementet i Jerusalem, noe som førte til at de raskt ga Qais' mor utreisetillatelse for å følge sin sønn til Trondheim. Vi ønsker dem en trygg reise og et hyggelig opphold, skriver ambassaden i pressemeldingen.

Hendelser fra virkeligheten tas stadig oftere inn i filmuniverset. Det kommer tydelig til uttrykk i årets Kosmorama-program (Pluss)

På forsiden nå