En innvandrer og vaskehjelp fra Algerie og hennes godt integrerte døtre er ramme for «FATIMA»(Nova 4,5,9 kl. 10). Et betimelig fransk apropos til kvinnedagen. Aktuell og god europeisk sosialrealisme.

En film som alt har rukket å bli en snakkis på festivalen er «ANGRY INDIAN GODDESSES»(Nova 5 kl. 11.40, Nova 1 kl. 21.30). Energisk, feministisk buddy-film med jenter fra India trengs det åpenbart mer av.

Den mest unike filmen som er på hele festivalen, er med stor sannsynlighet «EMBRACE OF THE SERPENT»(Nova 1 kl. 14.30). Den colombianske filmen var nominert til Oscar for beste ikke-amerikanske film. Ikke mange andre filmer enn «Sauls Sønn» som fikk prisen, overgår denne i original, mektig filmkunst det siste året. Filmet i utrolig, sanselig svart-hvitt skildrer den to hvite forskere som med mange års mellomrom tar seg innover i regnskogen, på jakt etter en magisk plante. Som et poetisk, filmatisk motstykke til «Heart Of Darkness» er filmen en uforlignelig reise inn i regnskogen.

Som pustepause og original norsk filmfortelling om en original kulthelt i norsk populærmusikk, er «STATEMENT TOO»(Nova 4 kl. 17). Den spesielle norske kortfilmskaperen Jørn Utkilens portrett av den enda mer spesielle låtskriveren Arvid Sletta fra Frøya er verdt 38 minutter og en prat om det etterpå.

«LET THEM COME»(Nova 4 kl. 18) er en av de sterkeste og mest opprørende filmene på festivalen. Den skildrer islamske fundamentalisters økende grep om en by i Algerie utover 90-tallet. Filmskaperen gjester festivalen og flere av visningene.

Besk russisk samtidsfilm med priser fra flere festivaler er «THE FOOL»(Nova 2 kl. 21.30). Kanskje særlig for oss som synes «Leviathan» var en av de beste filmene på norsk kino i fjor.