I kveld har dokumentaren «Tonestormerne» urpremiere på Dokkhuset.

- Jeg kunne lagd en dokumentar om hver enkelt i Trondheim Jazzorkester, de er alle utrolig interessante mennesker, forteller regissør Arne B. Rostad.

Lydmiksen ble lagt på dokumentaren senest i går, og nå har Rostad kommet til Dokkhuset for å forsikre seg om at alt er klart før premieren. Det samme har Erlend Skomsvoll, pianist, komponist, orkesterleder og en av dokumentarens hovedkarakter.

Jubelstart på 2015

Skomsvoll har hatt en pangstart på året. Fredag 16. januar mottok han Buddyprisen, norsk jazz' høyeste utmerkelse. Dagen etter fikk han, sammen med strykeensemblet 1B1 og Christian Ihle Hadland, spellemannsprisen for «Klassisk». I tillegg feirer Trondheim Jazzorkester 15-årsjubileum.

- Det er ganske rått. Det er ikke alle dager som er topp, så å få en slik tilbakemelding gjør noe med meg, jeg blir kanskje litt tryggere, forteller Skomsvoll.

Nå gleder han seg til å se «Tonestormerne» for første gang, og han gleder seg voldsomt til å holde en solokonsert etter filmen.

- Jeg håper det blir en bra opplevelse, og at arbeidet vi gjør kommer godt frem, sier musikeren med bakgrunn fra jazzlinja ved NTNU.

Turnerte med jazzlegende

Den verdenskjente pianisten Chick Corea er filmens andre hovedkarakter. I løpet av samarbeidet med Trondheim Jazzorkester skal amerikaneren ha blitt svært begeistret for Skomsvolls måte å jobbe og lede musikerne sine på.

- Vi får se musikerne under innøvingen før turneen, kommunikasjonene mellom dem og samspillet. Man kan også se på Corea at han er fascinert av Erlends måter å gå løs på Coreas musikk på, hvordan han leker med materialet, forteller Rostad.

Konsertene i Molde, Oslo, Stockholm og Trondheim ble også filmet.

- Det er ikke så mye fra konsertene i dokumentaren egentlig, kommer Rostad frem til.

- Er det bare slåssing da? Ler Skomsvoll som svar.

Måtte bli en dokumentar

Rostad ble spurt om å dokumentere innøving og turne bare dager før start. Uten å ha en plan, var det bare å hive seg rundt.

- Jeg tenkte at nå gjør jeg bare slik musikerne gjør, improvisere og jazze litt. I utgangspunktet var det ingen plan for en dokumentar. Det er vondt å vite at man har veldig godt materiale liggende, så jeg er utrolig glad for å kunne dele opptakene med andre, sier Rostad.

I salen på Dokkhuset har bilder av noen høyballer kommet opp på skjermen, mens Rostad sjekker at det tekniske stemmer, tar Skomsvoll en tur over scenen der han snart skal spille sin første solokonsert på lenge. Kanskje blir det mulig å høre konserten fra i kveld, også for dem som ikke får den med seg, for en soloplate skal være underveis.

- Jeg har blitt spurt om å lage en plate. Nå har jeg bedt lydmannen om å ta opp konserten, så kanskje blir dette soloplata, smiler musikeren lurt.

- Det har vært en rå start på året, sier Pianist, komponist og orkesterleder Erlend Skomsvoll. Med Spellemennspris, Buddypris, 15årsjubileum og dokumentar er det grunn til å feire. Foto: NTB SCANPIX